Μετάβαση στο κεντρικό περιεχόμενο
Αρχική / Η Βιβλιοθήκη της Alpha Bank / Τα σπάνια βιβλία μας / Δημοσθένους λόγοι, δύο και εξήκοντα

Δημοσθένους λόγοι, δύο και εξήκοντα

Εξώφυλλο του βιβλίου Δημοσθένους λόγοι δύο και εξήκοντα
Σελίδα του βιβλίου Δημοσθένους λόγοι δύο και εξήκοντα
Λογότυπο τυπογραφείου Άλδου Μανούτιου
Σελίδες του βιβλίου Δημοσθένους λόγοι δύο και εξήκοντα

Το βιβλίο Δημοσθένους λόγοι, δύο και εξήκοντα είναι η παλαιότερη σπάνια έκδοση της Βιβλιοθήκης της Alpha Bank. Περιλαμβάνει 62 λόγους του αρχαίου ρήτορα Δημοσθένη με αναλύσεις τους από τον σοφιστή Λιβάνιο. Επίσης, περιλαμβάνει βιογραφίες του Δημοσθένη από τον Λιβάνιο και τον Πλούταρχο. Τυπώθηκε στο διάσημο τυπογραφείο του Άλδου Μανούτιου, πρωτοποριακού τυπογράφου και στοχαστή της Αναγέννησης.

Εξωτερική εμφάνιση και εικονογράφηση

Το βιβλίο Δημοσθένους λόγοι, δύο και εξήκοντα έχει διαστάσεις 17 εκ. (πλάτος) x 24 εκ. (ύψος). Είναι μια σπάνια δερματόδετη έκδοση 320 σελίδων.

  • Στο εξώφυλλο εμφανίζεται διακοσμητικό παραλληλόγραμμο πλαίσιο με ρόμβους στην επιφάνειά του.
  • Στη ράχη υπάρχει κόκκινη ετικέτα με την επιγραφή «DEMOSTHENES ORATIONES ALDUS» (Λόγοι Δημοσθένους - Άλδος). Το όνομα «Αldus» αντιστοιχεί στον Άλδο Μανούτιο, τον περίφημο τυπογράφο της Αναγέννησης. Στο δικό του τυπογραφείο στη Βενετία τυπώθηκε το έργο.

Γραμματοσειρές και πυραμίδες

Όλα τα κείμενα είναι γραμμένα στην ελληνική γλώσσα, με γραμματοσειρά που παραπέμπει σε χειρόγραφο. Χωρίζονται σε κεφάλαια και παραγράφους. Η τελευταία παράγραφος κάθε κεφαλαίου έχει σχήμα ανάποδης πυραμίδας, αντί για την καθιερωμένη ορθογώνια.

Το σήμα του τυπογραφείου

Ένα δελφίνι τυλιγμένο κατά μήκος μιας άγκυρας, με την επιγραφή ALDUS. Το σήμα του τυπογραφείου του Άλδου Μανούτιου εμφανίζεται στη σελίδα του τίτλου, δηλαδή στη σελίδα μετά το εξώφυλλο, όπου φαίνεται τυπωμένος ο πλήρης τίτλος του βιβλίου.

Ένα σπάνιο απόκτημα

Το έργο Δημοσθένους λόγοι, δύο και εξήκοντα είναι το παλαιότερο σπάνιο βιβλίο της Βιβλιοθήκης της Alpha Bank.

Τίτλος και περιεχόμενα

Ο πλήρης τίτλος του βιβλίου είναι Δημοσθένους λόγοι, δύο και εξήκοντα. Λιβανίου σοφιστού υποθέσεις εις τους αυτούς λόγους. Βίος Δημοσθένους κατ’ αυτόν Λιβάνιον. Βίος Δημοσθένους κατά Πλούταρχον.

Το έργο περιλαμβάνει:

  • 62 λόγους του σημαντικότερου ρήτορα της αρχαιότητας, Δημοσθένη. Ανάμεσά τους είναι οι «Ολυνθιακοί», οι «Φιλιππικοί», οι «Περί της ειρήνης λόγοι», οι «Περί των Ροδίων Ελευθερίας» και ο «Επιτάφιος».
  • Τις υποθέσεις (αναλύσεις και επεξηγήσεις) του σοφιστή Λιβανίου για τους λόγους αυτούς.
  • 2 βιογραφίες του Δημοσθένη, η μία από τον Λιβάνιο και η άλλη από τον Πλούταρχο.

Ο τυπογράφος Άλδος Μανούτιος

Ο Ιταλός ουμανιστής Άλδος Μανούτιος (Aldus Pius Manutius) ήταν ένας από τους σημαντικότερους στοχαστές και τυπογράφους της Αναγέννησης. Αναζωογόνησε τη μελέτη των ελληνικών γραμμάτων και έστρεψε το ενδιαφέρον σε αυτή, καθώς εξέδωσε τις περισσότερες πρώτες εκδόσεις των αρχαίων κλασικών κειμένων.

Από το 1493 έως το 1515 το τυπογραφείο του εξέδωσε 49 ελληνικές εκδόσεις με τα κυριότερα έργα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας. Μεταξύ αυτών ήταν έργα του Πλάτωνα, του Αριστοτέλη, του Αριστοφάνη, του Δημοσθένη, του Θουκυδίδη, του Σοφοκλή, του Ηροδότου, του Ξενοφώντα και άλλων κλασικών.

Στις εκδόσεις του προλόγιζε πάντοτε στα Ελληνικά. Συνεργαζόταν με Κρητικούς λόγιους για να σελιδοποιούν και να επιμελούνται τα χειρόγραφα, καθώς και για να σχεδιάζουν καλλιγραφικές ελληνικές γραμματοσειρές.

Ένα πρωτοποριακό τυπογραφείο

Ο Άλδος Μανούτιος δημιούργησε διαδοχικά 4 ελληνικές γραμματοσειρές. Η πρώτη ήταν μεγαλύτερη σε μέγεθος και είχε περισσότερα συμπλέγματα, ενώ η τελευταία ήταν μικρότερη και απλούστερη.

Η συνεισφορά του στην τυπογραφία ήταν αξιοσημείωτη. Επινόησε τα πλάγια στοιχεία (italics), που αποτέλεσαν τομή στην ιστορία της λατινικής τυπογραφίας. Επίσης, καθιέρωσε την άνω τελεία.

Οι καινοτόμες μέθοδοι βιβλιοδεσίας του Άλδου Μανούτιου άλλαξαν την τυπογραφική τέχνη και εδραίωσαν την αισθητική της Αναγέννησης στον τρόπο που σχεδιάζονταν τα βιβλία.

Το βιβλίο Δημοσθένους λόγοι, δύο και εξήκοντα. Λιβανίου σοφιστού υποθέσεις εις τους αυτούς λόγους. Βίος Δημοσθένους κατ’ αυτόν Λιβάνιον. Βίος Δημοσθένους κατά Πλούταρχον εκτίθεται στον εκθεσιακό χώρο του κεντρικού κτιρίου της Alpha Bank, οδός Πεσμαζόγλου 12 και Σταδίου 40.

Ο χώρος είναι ανοικτός για το κοινό τις ώρες λειτουργίας των καταστημάτων (Δευτέρα-Παρασκευή, 8.00-14.30).