Μετάβαση στο κεντρικό περιεχόμενο
Αρχική / Εκθέσεις / Συμμετοχή στην έκθεση «άνδρα πολύτροπον»

Συμμετοχή στην έκθεση «άνδρα πολύτροπον»

Αφίσα της έκθεσης
Αίθουσα Σπυρίδωνος και Ευρυδίκης Κωστοπούλου
Παρουσίαση σήματος Τράπεζας Πίστεως
Εκθέματα
Ολυμπιακοί-Παραολυμπιακοί Αγώνες 2004
Εκθέματα
Είσοδος εκθεσιακού χώρου
Ενότητα Πολιτισμός και Κοινωνία
Εγκαίνια έκθεσης «Η δόξα του Βυζαντίου»
Ενότητα Ιστιοπλοΐα

Το Ιστορικό Αρχείο, η Νομισματική Συλλογή και η Συλλογή Έργων Τέχνης της Alpha Bank συμμετέχουν στην έκθεση «άνδρα πολύτροπον. Αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του Γιάννη Κωστόπουλου». Η τιμητική έκθεση διοργανώνεται με αφορμή τη συμπλήρωση 3 ετών από τον θάνατό του σημαντικού Έλληνα τραπεζίτη, Προέδρου της Alpha Bank από το 1984 έως το 2014 και του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου από το 1984 έως το 2019.

Oι Συλλογές και το Αρχείο της Alpha Bank συμμετέχουν στην έκθεση «άνδρα πολύτροπον. Αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του Γιάννη Κωστόπουλου» με:

Θέμα και στόχοι

Η έκθεση «άνδρα πολύτροπον. Αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του Γιάννη Κωστόπουλου» εστιάζει στη συμβολή του Γιάννη Κωστόπουλου στον τραπεζικό τομέα αλλά και πέρα από αυτόν. Έχει στόχο να προβάλει την πολυσχιδή προσωπικότητα και τις πολλαπλές δραστηριότητές του.

Μέσα από την έκθεση το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου τιμά τον Πρόεδρό του από το 1984 έως το 2019 και Πρόεδρο της Alpha Bank από το 1984 έως το 2014, με αφορμή τη συμπλήρωση 3 ετών από τον θάνατό του.

«άνδρα πολύτροπον»

Ο τίτλος της έκθεσης αναφέρεται στον πρώτο στίχο της Οδύσσειας του Ομήρου και παραπέμπει στην αγάπη του Γιάννη Κωστόπουλου για τη θάλασσα καθώς και στην τόλμη του να εξερευνά αχαρτογράφητα πεδία. Δεινός ιστιοπλόος, ο Γιάννης Κωστόπουλος εμπνεόταν από τα ομηρικά έπη, ιδίως από τα ταξίδια του Οδυσσέα.

Ενότητες της έκθεσης

Η έκθεση διαρθρώνεται σε 5 ενότητες:

  1. Προοίμιο – Το χρονολόγιο της ζωής του Γιάννη Κωστόπουλου και του έργου του σε κάθε πεδίο. Περιλαμβάνεται προβολή 8 αποσπασμάτων από συνεντεύξεις ανθρώπων που τον γνώρισαν.
  2. Τραπεζίτης – Τεκμήρια, έργα τέχνης και αρχιτεκτονικές μακέτες κτιρίων της Alpha Bank προβάλλουν το πρωτοποριακό πνεύμα και τις επιλογές του Γιάννη Κωστόπουλου, που έκτισαν την εικόνα μιας καινοτόμου τράπεζας.
  3. Πολιτισμός και κοινωνία – Η προσφορά του Γιάννη Κωστόπουλου στον ελληνικό πολιτισμό και την ελληνική κοινωνία μέσα από τεκμήρια, έργα τέχνης της συλλογής του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου. Τα εκθέματα φωτίζουν τη συμβολή του με την ίδρυση του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου (1979) σε αρχαιολογικές ανασκαφές, τη συνεισφορά του στην ανάδειξη του βυζαντινού πολιτισμού μέσα από διεθνείς εκθέσεις, την αρωγή προς νέους καλλιτέχνες, και την έμπρακτη βοήθεια προς την κοινωνία, με παραδείγματα τον βρεφονηπιακό σταθμό στην Καλαμάτα (1994) και τη δημιουργία των Φίλων του Εθνικού Κήπου (2005).
  4. Αγάπη για το αρχαίο νόμισμα – Νομίσματα της Νομισματικής Συλλογής της Alpha Bank και οι ιστορίες που τα συνοδεύουν αναδεικνύουν το πάθος του Γιάννη Κωστόπουλου για τη νομισματική.
  5. Ιστιοπλόος – Τεκμήρια και φωτογραφίες από τους ιστιοπλοϊκούς αγώνες στους οποίους συμμετείχε ο Γιάννης Κωστόπουλος. Προβάλλεται η αναφορά του στον Όμηρο και τα ταξίδια του Οδυσσέα.

Ένας εκθεσιακός χώρος με ιδιαίτερη σημασία

Η αίθουσα Σπυρίδωνος και Ευρυδίκης Κωστοπούλου του Μουσείου Μπενάκη στην οποία πραγματοποιείται η έκθεση φέρει το όνομα των γονέων του Γιάννη Κωστόπουλου. Το Μουσείο Μπενάκη τίμησε το 2000 με αυτόν τον τρόπο τον Γιάννη Κωστόπουλο για τη γενναιοδωρία και την υποστήριξή του. Ο Γιάννης Κωστόπουλος υπήρξε για πολλά χρόνια Μέλος και Αντιπρόεδρος της Διοικητικής Επιτροπής του Μουσείου.

Συντελεστές της έκθεσης

Τον μουσειολογικό σχεδιασμό ανέλαβε η Ερατώ Κουτσουδάκη.

Ο συνθέτης Θοδωρής Οικονόμου έγραψε ειδικά για την έκθεση ένα μουσικό κομμάτι που ακούγεται διακριτικά στην ενότητα «Ιστιοπλόος», για να τονίσει την αγάπη του Γιάννη Κωστόπουλου για τη θάλασσα.

Την έκθεση συνοδεύει έκδοση στα Ελληνικά και τα Αγγλικά. Περιλαμβάνει κείμενα των: Πέτρου Θέμελη, Κώστα Κωστή, Πολυξένης Αδάμ-Βελένη, Δήμητρας Τσαγκάρη, Μαρίας Βασιλάκη, Ειρήνης Οράτη, Κατερίνας Κοσκινά, Έκτορα Βερύκιου, Δάφνης Κωστοπούλου.