ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Tο νέο “Salon des Cent”

Tο νέο “Salon des Cent”

28.9.2017 - 12.11.2017
Μουσείο Μπενάκη – Πειραιώς 138

Η Alpha Bank  συνδιοργανώνει, μαζί με το Μουσείο Μπενάκη και το περιοδικό GR Design, την έκθεση “Το Νέο ‘Salon des Cent’. Διεθνής Έκθεση Αφίσας: Αφιέρωμα στον Toulouse-Lautrec”, η οποία εγκαινιάσθηκε τη Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου στο κτήριο της οδού Πειραιώς και θα διαρκέσει έως την 12 Νοεμβρίου, 2017.

To 2001, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τον θάνατο του Henri de Toulouse-Lautrec, 100 κορυφαίοι γραφίστες από όλον τον κόσμο σχεδίασαν από μία αφίσα, τιμώντας τον ίδιο και το έργο του. Οι αφίσες αυτές παρουσιάσθηκαν για πρώτη φορά στην έκθεση “Le Nouveau Salon des Cent” στο Centre Pompidou, στο Παρίσι, τον χειμώνα του ίδιου έτους.

Οι διοργανωτές της Εκθέσεως είχαν ζητήσει από τους συμμετέχοντες να εντάξουν στις αφίσες τη φράση Le nouveau Salon des Cent. Exposition Internationale d’affiches. Hommage ή Ode à Toulouse Lautrec. Όσον αφορά στη θεματική και την εκτέλεση, είχαν απόλυτη ελευθερία.

Δεκαέξι χρόνια μετά, η Έκθεση παρουσιάζεται στην Αθήνα, εμπλουτισμένη με:

  • Πέντε πρωτότυπες αφίσες του Henri de Toulouse-Lautrec και μία του Pierre Bonnard, από τη συλλογή της Εθνικής Πινακοθήκης - Μουσείο Αλέξανδρου Σούτζου.
  • Δεκαέξι αφίσες που σχεδίασαν 16 Έλληνες δημιουργοί 16 χρόνια μετά, σύμφωνα με τις προδιαγραφές της Εκθέσεως του 2001.

Την Έκθεση πλαισιώνουν πορτρέτα του Toulouse-Lautrec, που φιλοτέχνησαν σπουδαστές της Σχολής Βακαλό με διαφορετικές τεχνικές, σε sketchbooks. Οι υφές και οι αποχρώσεις των χαρτιών αποτέλεσαν το δημιουργικό υπόστρωμα για έναν ευφάνταστο ζωγραφικό πειραματισμό επάνω στην προσωπογραφία του σημαντικού Γάλλου καλλιτέχνη.

Με αφορμή την Έκθεση, η Danièle Devynck, διευθύντρια του Μουσείου Τουλούζ – Λωτρέκ στο Αλμπί, την πόλη που γεννήθηκε ο καλλιτέχνης, θα δώσει διάλεξη με τίτλο "Toulouse-Lautrec affichiste" (Οι αφίσες του Τουλούζ-Λωτρέκ), την Πέμπτη, 9 Νοεμβρίου 2017, στις 19:00, στο αμφιθέατρο του Μουσείου.

Η Έκθεση θα διαρκέσει έως την 12 Νοεμβρίου 2017.

Tο νέο “Salon des Cent”. Διεθνής έκθεση αφίσας. Αφιέρωμα στον Toulouse-Lautrec
Μουσείο Μπενάκη – Πειραιώς 138
Πειραιώς 138 και Ανδρονίκου, 118 54 ΑΘΗΝΑΙ
Ώρες Λειτουργίας:
Πέμπτη και Κυριακή 10.00 – 18.00
Παρασκευή και Σάββατο 10.00 – 22.00

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ