Μετάβαση στο κεντρικό περιεχόμενο
Αρχική / Η Συλλογή Έργων Τέχνης της Alpha Bank / Τα έργα τέχνης μας / Νίκος Κεσσανλής, Pierre Restany. Φαντασμαγορία της ταυτότητας

Νίκος Κεσσανλής, Pierre Restany. Φαντασμαγορία της ταυτότητας

Pierre Restany του Νίκου Κεσανλή

Το έργο Pierre Restany απεικονίζει τον Γάλλο τεχνοκριτικό και φίλο του καλλιτέχνη Νίκου Κεσσανλή. Συμπεριλαμβάνεται στην ενότητα έργων με τίτλο «Φαντασμαγορία της ταυτότητας». Ο Νίκος Κεσσανλής ασχολήθηκε με τη φωτομηχανική μέθοδο όσο κανένας άλλος καλλιτέχνης στην Ελλάδα. Η ερευνητική του δραστηριότητα τον καθιέρωσε σε έναν από τους πρωταγωνιστές του εικαστικού κινήματος Mec Art.

Το έργο Pierre Restany του Νίκου Κεσσανλή απεικονίζει τον Γάλλο τεχνοκριτικό και φιλόσοφο. Ο Pierre Restany κατείχε καθοριστικό ρόλο στην καλλιτεχνική εξέλιξη του Κεσσανλή. Οι δυο τους διατηρούσαν μια μακροχρόνια φιλική σχέση.

Ο πίνακας ανήκει στην ενότητα έργων «Φαντασμαγορία της ταυτότητας». Τα έργα της ενότητας είναι εκτυπώσεις σκιών από σιλουέτες σε φυσικό μέγεθος επάνω σε φωτοευαίσθητο χαρτί.

Στις συνθέσεις αυτές ο Κεσσανλής θεμελιώνει και διαμορφώνει μια νέα τεχνική της εικόνας: τη φωτομηχανική μέθοδο, στην οποία η ζωγραφική τεχνική αντικαθίσταται από τις μεθόδους της φωτογραφίας.

Λίγα λόγια για τη ζωή του

Ο Νίκος Κεσσανλής (1930-2004) γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Από το 1944 έως το 1948 μαθήτευσε στο εργαστήριο του Γιάννη Σπυρόπουλου. Συνέχισε τις σπουδές του στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών με δάσκαλο τον Γιάννη Μόραλη έως το 1955.

Το 1957 σπούδασε τεχνικές συντήρησης στο Instituto Centrale del Restauro στη Ρώμη κι έπειτα εγκαταστάθηκε στο Παρίσι. Το 1964 συμμετείχε στην ιστορική ομαδική έκθεση «Τρεις προτάσεις για μια Νέα Ελληνική Γλυπτική» στην Ιταλία. Την έκθεση είχε επιμεληθεί ο Γάλλος τεχνοκριτικός και φιλόσοφος Pierre Restany.

Το 1981 εξελέγη καθηγητής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα. Από το 1991 έως το 1996 διετέλεσε πρύτανης της Σχολής.

Εικαστικές επιρροές

Το καλλιτεχνικό ύφος του Νίκου Κεσσανλή δέχτηκε επιρροές από: ·

  • Τον κυβισμό
  • Την άμορφη τέχνη
  • Τον αφηρημένο εξπρεσιονισμό
  • Τον νέο ρεαλισμό (Nouveau Realisme)

Μια ιδιαίτερη τεχνοτροπία

Οι συνθέσεις του Κεσσανλή συνοψίζουν την έμφαση που έδινε στη χειρονομία και τη συνθετική διαδικασία της συναρμολόγησης υλικών και εικόνων. Επιπλέον, ο καλλιτέχνης παρουσίασε εικαστικές προτάσεις για μια νέα τεχνική της εικόνας που αξιοποιεί τη φωτογραφική μέθοδο.

Σημαντικός εικαστικός ερευνητής

Η εικαστική έρευνα του Νίκου Κεσσανλή ήταν ιδιαιτέρως σημαντική στον ευρωπαϊκό χώρο. Τα χρόνια 1963-1976 το ενδιαφέρον του εστίασε στη:

  • Φωτομηχανική ανάλυση της δομής της εικόνας
  • Χρήση των τεχνικών της φωτογραφίας και του θέατρου σκιών στη ζωγραφική.

Η ερευνητική αυτή περίοδος υπήρξε προάγγελος του κινήματος Mec Art (Μηχανική τέχνη) και ανέδειξε τον Κεσσανλή ως έναν από τους βασικότερους εκπροσώπους της νέας εικαστικής τάσης.

Mec Art: Όταν η ζωγραφική συναντά τη φωτογραφία

Η Mec Art (Μηχανική Τέχνη) είναι μια εικαστική τάση που εμφανίστηκε στην καλλιτεχνική ευρωπαϊκή σκηνή γύρω στο 1963. Είναι η φωτομηχανική μεταφορά με τη χρήση μεταξοτυπίας επάνω σε φωτοευαισθητοποιημένο πανί ή άλλη ουδέτερη επιφάνεια.

Με βασικό άξονα τη χρήση της τεχνολογίας, ο καλλιτέχνης αναδομεί τη δισδιάστατη εικόνα και καταρρίπτει τη μοναδικότητα ενός έργου. Η μηχανική επεξεργασία των φωτογραφιών συμβάλλει στην αστείρευτη δημιουργία νέων εικόνων. Έτσι, η Mec Art σηματοδοτεί την αρχή του πολλαπλού στη ζωγραφική.

Το έργο στις εκδόσεις μας

Το έργο Pierre Restany του Νίκου Κεσσανλή αναφέρεται στην έκδοση της Alpha Bank Η Συλλογή της Alpha Bank. Ελληνική Τέχνη από το 1960 έως σήμερα, σε επιμέλεια Μαρίας Τσαντσάνογλου, Ειρήνης Οράτη και Γιάννη Μπόλη. Η έκδοση συνόδευσε την ομότιτλη έκθεση που εγκαινιάστηκε στη Θεσσαλονίκη το 2018.

Άλλες βιβλιογραφικές αναφορές

Το έργο αναφέρεται επίσης στο βιβλίο του Ντένη Ζαχαρόπουλου Συλλογή Μπέλτσιου: «Οι πρωτοπόροι» Μια άποψη της τέχνης στην Ελλάδα στο β’ μισό του 20ού αιώνα

Η Συλλογή Έργων Τέχνης της Alpha Bank δεν είναι ανοικτή για το κοινό. 

Μπορείτε να την επισκεφτείτε κατόπιν ραντεβού.

Για να κλείσετε ραντεβού, επικοινωνήστε μαζί μας