Μετάβαση στο κεντρικό περιεχόμενο
Αρχική / Alpha Bank Πολιτισμός - Ποιοι είμαστε

Alpha Bank Πολιτισμός - Ποιοι είμαστε

Γιάννης Μόραλης, Νέα γυναίκα
Οπίσθια όψη αργυρού στατήρα Αίγινας
Λογότυπο της Τράπεζας Ι.Φ. Κωστοπούλου
Το βιβλίο Ionian Antiquities – Society of Dilettanti

Η Συλλογή Έργων Τέχνης, η Νομισματική Συλλογή, το Ιστορικό Αρχείο και η Βιβλιοθήκη της Alpha Bank έχουν στην κατοχή τους και διαχειρίζονται έναν σημαντικό αριθμό έργων τέχνης, νομισμάτων της αρχαίας και της νεότερης Ελλάδας, πολύτιμων ιστορικών τεκμηρίων, αρχειακού υλικού και σπάνιων εκδόσεων. Δημιουργήθηκαν χάρη στην ευαισθησία και τις πρωτοβουλίες του Σπύρου Ι. Κωστόπουλου και του Γιάννη Σ. Κωστόπουλου. Παράλληλα, η Alpha Bank διατηρεί ένα μουσείο χαρτονομισμάτων στην Κέρκυρα. 

Συλλογή Έργων Τέχνης

Τη δεκαετία του 1960, η Τράπεζα Εμπορικής Πίστεως, υπό τη διοίκηση του Σπύρου Ι. Κωστόπουλου, πήρε την πρωτοβουλία να κοσμούν τα καταστήματά της έργα Ελλήνων καλλιτεχνών. Αργότερα ο Γιάννης Σ. Κωστόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πίστεως, ξεκίνησε να παραγγέλνει ένα έργο τέχνης σε έναν Έλληνα καλλιτέχνη για κάθε νέο κατάστημα που εγκαινίαζε. Μέσα από αυτές τις πρωτοβουλίες, δημιουργήθηκε η Συλλογή Έργων Τέχνης της Alpha Bank. Από το 2000 έως το 2014, η Συλλογή εμπλουτίστηκε περισσότερο, χάρη στις συγχωνεύσεις της Ιονικής, Λαϊκής, Εμπορικής και Citibank.

Σήμερα, η Συλλογή Έργων Τέχνης της Alpha Bank περιλαμβάνει 5.500 έργα Ελλήνων καλλιτεχνών, που καλύπτουν την εγχώρια καλλιτεχνική δημιουργία από το 1880 έως σήμερα. Είναι έργα ζωγραφικής, χαρακτικά, γλυπτά, κατασκευές, εικονογραφήσεις εκδόσεων κ.ά. Ορισμένα εκτίθενται σε καταστήματα της Alpha Bank και είναι προσβάσιμα στο κοινό.

Την ευθύνη της Συλλογής Έργων Τέχνης της Alpha Bank έχουν η Δρ Δέσποινα Τσούργιαννη και η κ. Γεωργία Μάζη.

Νομισματική Συλλογή

Με αφορμή τη μεγάλη ευαισθησία του για τον ελληνικό πολιτισμό, το 1972 ο Γιάννης Σ. Κωστόπουλος αγόρασε τις νομισματικές συλλογές Α. Ανδρεόπουλου και Α. Μελετόπουλου. Έτσι, ξεκίνησε η δημιουργία της Νομισματικής Συλλογής της Alpha Bank. Από το 1984 έως το 2015 η Συλλογή εμπλουτίστηκε με άλλες 7 ιδιωτικές συλλογές. Παράλληλα, μεγαλώνει συνεχώς με την αγορά νομισμάτων από δημοπρασίες του εξωτερικού.

Σήμερα, με 11.000 αρχαία νομίσματα και 2.000 νομίσματα και χαρτονομίσματα του νέου ελληνικού κράτους η Νομισματική Συλλογή της Alpha Bank είναι ανάμεσα στις πλουσιότερες ιδιωτικές συλλογές νομισμάτων διεθνώς.

Στόχος της Συλλογής είναι η ανασύσταση της ελληνικής νομισματικής ιστορίας και ο επαναπατρισμός ελληνικών νομισμάτων μέσα από δημοπρασίες. Επιπλέον, προσφέρει εκπαιδευτικά προγράμματα σε παιδιά και ενήλικους.

Την ευθύνη της Νομισματικής Συλλογής της Alpha Bank έχουν η Δρ Δήμητρα Τσαγκάρη, Επιμελήτρια, και η κ. Ελένη Κακούρη.

Ιστορικό Αρχείο

Το Ιστορικό Αρχείο της Alpha Bank δημιουργήθηκε το 1999 αρχικά για επιχειρησιακούς λόγους. Κατόπιν εμπλουτίστηκε με αξιόλογα τεκμήρια και αφιερώθηκε στον σημερινό σκοπό του, δηλαδή τη διατήρηση της εταιρικής ταυτότητας και της ιστορικής μνήμης του Ομίλου Alpha Bank και των επιχειρήσεων που τον απαρτίζουν.

Σήμερα τα πολύτιμα έγγραφα του Αρχείου καλύπτουν 2.000 τρέχοντα μέτρα ράφια, ενώ το ψηφιοποιημένο υλικό του πλησιάζει τις 700.000 σελίδες.

Την ευθύνη του Ιστορικού Αρχείου της Alpha Bank έχει ο κ. Αναστάσιος Στεργίου και η κ. Κατερίνα Βρέκου.

Βιβλιοθήκη

Η Βιβλιοθήκη της Alpha Bank ξεκίνησε ως «Βιβλιοθήκη των Διευθύνσεων Οικονομικών Μελετών και Νομικών Υπηρεσιών» και περιελάμβανε έναν σημαντικό αριθμό οικονομικών και νομικών βιβλίων. Εμπλουτίστηκε σημαντικά κατά τη δεκαετία του 1980 χάρη σε μια σημαντική δωρεά, και ακόμα περισσότερο το 2000, με τη συγχώνευση της Ιονικής Τράπεζας, και το 2013 με τη συγχώνευση της Εμπορικής Τράπεζας.

Σήμερα, η Βιβλιοθήκη διαχειρίζεται πάνω από 30.000 τίτλους ελληνόγλωσσων και ξενόγλωσσων βιβλίων, αρχεία τραπεζικών εγγράφων και σπάνια φωτογραφικά αρχεία. Είναι υπεύθυνη για όλες τις εκδόσεις της Alpha Bank.

Κατέχει επίσης μια μοναδική συλλογή σπάνιων βιβλίων που ανασυνθέτει την ιστορία της νεότερης Ελλάδας. Τις σπάνιες αυτές εκδόσεις συνέλεξε και φύλαξε επιμελώς ο Γιάννης Σ. Κωστόπουλος και στη συνέχεια τις κληροδότησε στη Βιβλιοθήκη της Alpha Bank. Oι περισσότερες χρονολογούνται από τον 16ο έως και τον 19ο αιώνα και είναι έργα αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων, αλλά και Ευρωπαίων περιηγητών που διέτρεξαν τον ευρύτερο ελλαδικό χώρο.

Την ευθύνη της Βιβλιοθήκης της Alpha Bank έχουν οι κ.κ. Φωτεινή Πετσοπούλου, Μυρτώ Αθηναίου και Τρύφωνας Κωνσταντόπουλος.

Μουσείο Χαρτονομισμάτων

Το Μουσείο Χαρτονομισμάτων Ιονικής Τραπέζης στην Κέρκυρα παρουσιάζει στη μόνιμη συλλογή του τη νομισματική ιστορία του νέου Ελληνικού Κράτους. Στεγάζεται στο 1ο κεντρικό κατάστημα της Ιονικής Τράπεζας που άνοιξε στην Κέρκυρα το 1840 και βρίσκεται στην Πλατεία Αγίου Σπυρίδωνος.

Το μουσείο είναι ένα από τα σημαντικότερα του είδους του και υποδέχεται χιλιάδες επισκέπτες από όλον τον κόσμο κάθε χρόνο. Κάθε χρόνο φιλοξενεί εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά και μεγάλους.

Υπεύθυνος του Μουσείου Χαρτονομισμάτων Ιονικής Τραπέζης είναι ο κ. Κωνσταντίνος Χριστόπουλος.

Ανακαλύψτε τα εκθέματά μας

Επιλέξτε Συλλογή ή Αρχείο για να θαυμάσετε μοναδικά κομμάτια που συνθέτουν τον ελληνικό πολιτισμό και την ιστορία της Alpha Bank.