Μετάβαση στο κεντρικό περιεχόμενο
Αρχική / Η Βιβλιοθήκη της Alpha Bank

Η Βιβλιοθήκη της Alpha Bank

Η Βιβλιοθήκη της Alpha Bank περιλαμβάνει πάνω από 30.000 τίτλους ελληνόγλωσσων και ξενόγλωσσων βιβλίων, που καλύπτουν τους κλάδους των οικονομικών, των νομικών και των ανθρωπιστικών επιστημών. Μοναδική θέση στα ράφια της κατέχει η συλλογή σπάνιων βιβλίων, με πολύτιμες εκδόσεις που ανασυνθέτουν την ιστορία της νεότερης Ελλάδας. Διαθέτει επίσης 2 σπάνια φωτογραφικά αρχεία και μια μοναδική συλλογή ιστορικών και γεωγραφικών χαρτών της αρχαιότητας και του Μεσαίωνα. Η Βιβλιοθήκη της Alpha Bank διοργανώνει περιοδικές εκθέσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα.

Μια πλούσια συλλογή βιβλίων

Η Βιβλιοθήκη της Alpha Bank αριθμεί περισσότερους από 30.000 ελληνικούς και ξενόγλωσσους τίτλους βιβλίων, καθώς και 600 τίτλους οικονομικών περιοδικών. Εμπλουτίζεται με αγορές βιβλίων και με δωρεές του προσωπικού της Alpha Bank και τρίτων.

Στη συλλογή της Βιβλιοθήκης συγκαταλέγονται:

 • Βιβλία οικονομίας, νομικές εκδόσεις και περιοδικά.
 • Ελληνικά και ξενόγλωσσα λεξικά και εγκυκλοπαίδειες.
 • Βιβλία αρχαιολογικού, ιστορικού, λαογραφικού και καλλιτεχνικού περιεχομένου.
 • Βιβλία Ελλήνων και ξένων λογοτεχνών της νεότερης και σύγχρονης εποχής.

Ανεκτίμητες σπάνιες εκδόσεις

Μια μοναδική συλλογή σπάνιων εκδόσεων που χρονολογούνται από τον 16ο έως και τον 19ο αιώνα ανήκει στη Βιβλιοθήκη της Alpha Bank. Είναι έργα αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων, αλλά και Ευρωπαίων περιηγητών που διέτρεξαν τον ευρύτερο ελλαδικό χώρο. Τα βιβλία αυτά ανασυνθέτουν την ιστορία της νεότερης Ελλάδας.

Η παλαιότερη από αυτές τις εκδόσεις είναι το έργο Δημοσθένους Λόγοι Δύο και Εξήκοντα. Το βιβλίο τυπώθηκε κατά την περίοδο της Αναγέννησης στο διάσημο τυπογραφείο του Άλδου Μανούτιου στη Βενετία.

Η Βιβλιοθήκη διαθέτει επίσης μια μοναδική στην Ελλάδα πλήρη συλλογή ιστορικών και γεωγραφικών χαρτών της αρχαιότητας και του Μεσαίωνα που εκδόθηκαν στο Χαρτογραφικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Tübigen.

Αρχεία εταιρικών εντύπων, φωτογραφιών και εφημερίδων

Εκτός από βιβλία, η Βιβλιοθήκη της Alpha Bank κατέχει 2 αξιόλογα αρχεία:

 • Το Αρχείο κλαδικών μελετών των εταιρειών ICAP και STOCHASIS σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή.
 • Το Αρχείο Απολογισμών της Alpha Bank και των εταιρειών του Ομίλου της, καθώς και άλλων τραπεζών.

Επιπλέον, 2 πολύτιμα αρχεία φωτογραφιών:

 • Το Φωτογραφικό Αρχείο των εκδόσεων της Εμπορικής Τράπεζας. Περιλαμβάνει 10.500 αρνητικά και διαφάνειες με ποικίλα θέματα από την ελληνική ιστορία και τέχνη.
 • Το Φωτογραφικό Αρχείο Νεοκλασικής Αρχιτεκτονικής. Αριθμεί περίπου 3.800 αρνητικά και φωτογραφίες με γενικές και μερικές απόψεις πόλεων, δημόσια και ιδιωτικά κτίρια, μνημεία, τοιχογραφίες, γλυπτά και αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες.

Τηρείται επίσης αρχείο 1 έτους ελληνικών και ξένων εφημερίδων.

Η μόνιμη στέγη

Η Βιβλιοθήκη στεγάζεται στο κεντρικό κτίριο της Alpha Bank και είναι ανοικτή καθημερινά. Είναι επισκέψιμη για το ευρύ κοινό. Ωστόσο, είναι δανειστική μόνο για το προσωπικό του Ομίλου της Alpha Bank.

Όλοι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να χρησιμοποιούν το Αναγνωστήριο «Περικλή Κομνηνού» στην οδό Πεσμαζόγλου 16 κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.

Διαχειριζόμαστε τις εκδόσεις της Alpha Bank

Η Βιβλιοθήκη διαχειρίζεται τις εκδόσεις της Alpha Bank, που αριθμούν πάνω από 181 βιβλία και περισσότερα από 46 έντυπα εκθέσεων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων και διαλέξεων.

Το 2019 δημιούργησε ένα αρχείο Εκδόσεων που περιλαμβάνει 20 τεμάχια κάθε έκδοσης της Alpha Bank, εκτός από ελάχιστες που έχουν εξαντληθεί. Είναι βιβλία με οικονομικό, ιστορικό και καλλιτεχνικό περιεχόμενο ή έργα που σχετίζονται με την ιστορία της τέχνης και την αρχαία νομισματική. Καλύπτουν ποικίλες πτυχές της ελληνικής ιστορίας και του ελληνικού πολιτισμού από την αρχαιότητα έως σήμερα.

Καταγράφουμε τις εκδόσεις

Τα βιβλία που υπάρχουν στη Βιβλιοθήκη της Alpha Bank είναι αγορές από βιβλιοπωλεία, εκδοτικούς οίκους, ιδρύματα ή προέρχονται από δωρεές. Κάθε βιβλίο καταλογογραφείται με το Σύστημα Αυτοματισμού Βιβλιοθηκών του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης OpenABEKT.

Η καταγραφή του υλικού βασίζεται στους Αγγλοαμερικανικούς Κανόνες Καταλογογράφησης και η ταξινόμηση βασίζεται στο Δεκαδικό Σύστημα Ταξινόμησης DEWEY.

Συμβάλλουμε στις νέες εκδόσεις

Όταν πρόκειται να κυκλοφορήσει μια νέα έκδοση της Alpha Bank, η Βιβλιοθήκη:

 • Αναλαμβάνει την επιμέλεια του υλικού και την ανάθεση για βιβλιοδεσία.
 • Εγκρίνει τα εξώφυλλα και τα γραφιστικά.
 • Κάνει αίτημα στο Ελληνικό Κέντρο ISBN της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, για την απόκτηση του μοναδικού αριθμού ISBN.

Είναι επίσης υπεύθυνη για την πώληση των εκδόσεων και το e-shop της Alpha Bank.

Οργανώνουμε εκθέσεις

Η Βιβλιοθήκη της Alpha Bank διοργανώνει περιοδικές εκθέσεις με σκοπό την προβολή μέρους της συλλογής της.

Μια από αυτές είναι η έκθεση « Σπάνιες Εκδόσεις. Η Συλλογή της Alpha Bank» που ξεκίνησε το 2018 στον Εκθεσιακό Χώρο του Κεντρικού Κτιρίου της Τράπεζας. Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν τα πολύτιμα βιβλία που συνδέονται άρρηκτα με την ελληνική ιστορία.

Συμμετέχουμε στην παιδεία

Tο 2018 η Βιβλιοθήκη σχεδίασε για πρώτη φορά ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Γνωρίζω τη Βιβλιοθήκη». Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά δημοτικού και γυμνασίου. Πραγματοποιείται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στη Βιβλιοθήκη της Alpha Bank.

Επίσης, με στόχο την προβολή του ελληνικού πολιτισμού, η Βιβλιοθήκη συγκεντρώνει και δωρίζει κάθε χρόνο σημαντικό αριθμό βιβλίων, εκδόσεων της Alpha Bank και τρίτων σε ιδρύματα, δημοτικές βιβλιοθήκες και σχολεία.

Η Βιβλιοθήκη της Alpha Bank ξεκίνησε ως «Βιβλιοθήκη των Διευθύνσεων Οικονομικών Μελετών και Νομικών Υπηρεσιών» και περιλάμβανε ένα σημαντικό αριθμό οικονομικών και νομικών βιβλίων.  

Το 1984 εμπλουτίσθηκε σημαντικά με τη δωρεά 3.000 τόμων από την προσωπική βιβλιοθήκη του Περικλή Κομνηνού, ανώτατου στελέχους της Τράπεζας Πίστεως.  

Στις δεκαετίες που ακολούθησαν, οι συγχωνεύσεις με την Ιονική Τράπεζα το 2000 και με την Εμπορική Τράπεζα το 2013 συνετέλεσαν στον περαιτέρω εμπλουτισμό της Βιβλιοθήκης της Alpha Bank 

Νέα και δράσεις της Βιβλιοθήκης

Ανακαλύπτω όλα τα νέα
27.06.2024

Προσφορά Έκδοσης Ιουλίου-Αυγούστου 2024

Βιβλιοθήκη

Η Alpha Bank προσφέρει την έκδοση Η ελληνική ενδυμασία από την αρχαιότητα ως τις αρχές του 20ού αιώνα με έκπτωση 40% καθ’ όλη τη διάρκεια του Ιουλίου και του Αυγούστου.

Προσφορά Έκδοσης Ιουλίου-Αυγούστου 2024
31.05.2024

Προσφορά Έκδοσης Ιουνίου 2024

Βιβλιοθήκη

Η Alpha Bank προσφέρει την έκδοση Νεοελληνική γλυπτική 1800-1940 με έκπτωση 40% καθ’ όλη τη διάρκεια του Ιουνίου.

Προσφορά Έκδοσης Ιουνίου 2024
30.04.2024

Προσφορά Έκδοσης Μαΐου 2024

Βιβλιοθήκη

Η Alpha Bank προσφέρει την έκδοση Η ελλαδική ναοδομία κατά τον 12ο αιώνα με έκπτωση 40% καθ’ όλη τη διάρκεια του Μαΐου.

Προσφορά Έκδοσης Μαΐου 2024
29.03.2024

Προσφορά Έκδοσης Απριλίου 2024

Βιβλιοθήκη

Η Alpha Bank προσφέρει την έκδοση Χρήμα. Σύμβολα απτά στην αρχαία Ελλάδα με έκπτωση 40% καθ’ όλη τη διάρκεια του Απριλίου.

Προσφορά Έκδοσης Απριλίου 2024

Επικοινωνήστε με τη Βιβλιοθήκη

Διεύθυνση: Πεσμαζόγλου 16 (ισόγειο), 105 64 Αθήνα
Τηλέφωνα: 2103262440, 2103262446 
Email: library@alpha.gr
Υπεύθυνοι επικοινωνίας: Πετσοπούλου Φωτεινή foteini.petsopoulou@alpha.gr
Μυρτώ Αθηναίου myrto.athinaiou@alpha.gr
Τρύφωνας Κωνσταντόπουλος tryfonas.konstantopoulos@alpha.gr

Ανακαλύψτε τις υπόλοιπες Συλλογές μας

Επιλέξτε Συλλογή ή Αρχείο για να θαυμάσετε μοναδικά κομμάτια που συνθέτουν τον ελληνικό πολιτισμό και την ιστορία της Alpha Bank.