Μουσείο Χαρτονομισμάτων Ιονικής Τραπέζης, Κέρκυρα
Το Μουσείο Χαρτονομισμάτων Ιονικής Τραπέζης βρίσκεται στην Κέρκυρα. Θεωρείται δίκαια ένα από τα πιο σημαντικά μουσεία του είδους του στην Ελλάδα, αφού η συλλογή του παρουσιάζει τη νομισματική ιστορία του νέου Eλληνικού Kράτους, από την ίδρυσή του. 180 χρόνια ιστορίας παρουσιάζονται στους 2 ορόφους του Μουσείου, που υποδέχονται περισσότερους από 8.000 επισκέπτες από όλον τον κόσμο κάθε χρόνο.
180 χρόνια ιστορίας μέσα από τα μόνιμα εκθέματα
Στις 4 αίθουσες του 1ου ορόφου του Μουσείου στεγάζεται η μόνιμη έκθεση του μουσείου. Τα εκθέματα περιλαμβάνουν τραπεζογραμμάτια, κερματικά γραμμάτια και άλλο σχετικό υλικό που καλύπτει όλη την ιστορία του νεότερου ελληνικού κράτους.
Στον 2ο όροφο υπάρχει και η μόνιμη εγκατάσταση του Coin-o-rama. Πρόκειται για μια πολυμεσική εφαρμογή που ανέπτυξε το Ινστιτούτο Πληροφορικής (ΙΠ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ). Το Coin-o-rama παρουσιάζει με ψηφιακό τρόπο όλα τα κέρματα του νεότερου ελληνικού κράτους.
Πολιτιστικές εκδηλώσεις και συμμετοχή στα τοπικά δρώμενα
Το Μουσείο Χαρτονομισμάτων Ιονικής Τραπέζης είναι μέλος του διεθνούς οργανισμού ΑΕΡΜ από το 2016.
Στον 2ο όροφό του φιλοξενεί διάφορες περιοδικές εκθέσεις, συνέδρια, ημερίδες και σεμινάρια. Κάθε χρόνο, στις 18 Μαΐου, συμμετέχει στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με δράσεις σχετικές με το θέμα του εορτασμού.
Καθώς βρίσκεται σε ένα από τα πιο κεντρικά σημεία της πόλης της Κέρκυρας, το Μουσείο συμμετέχει ενεργά στην πολιτιστική ζωή και τα έθιμα του νησιού.
Το Μεγάλο Σάββατο, με το σήμα της πρώτης Ανάστασης, το Μουσείο συμμετέχει στη ρίψη των «μπότηδων». Δηλαδή, πετούν πήλινα κανάτια γεμάτα νερό από τον 2ο όροφο του κτιρίου, για να διώξουν την κακοτυχία.
Εκπαιδευτικές δράσεις και προγράμματα
Στον μόνιμο εκθεσιακό χώρο, διεξάγεται το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Χάρτινο νόμισμα – το ελληνικό χαρτονόμισμα» για μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου.
Το Μουσείο διοργανώνει επίσης και περιοδικές εκπαιδευτικές δράσεις, όπως διαγωνισμούς ζωγραφικής για μαθητές κ.λπ.
1840 – Το αρχικό τραπεζικό κατάστημα
Στις 2 Μαρτίου 1840 η Ιονική Τράπεζα άνοιξε το 1ο της κεντρικό κατάστημα στην Κέρκυρα, στην πλατεία Στερνών ή Del Banco. Σήμερα είναι γνωστή ως πλατεία Αγίου Σπυρίδωνος.
1844 – Η ανέγερση του διώροφου κτιρίου
Η Ιονική Τράπεζα αγόρασε το οικόπεδο από το Δημόσιο και ανέθεσε στον κορυφαίο τότε αρχιτέκτονα Ιωάννη Χρόνη την ανέγερση διώροφου κτιρίου. Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν 1-2 χρόνια μετά.
Οι ιωνικού ρυθμού ημικίονες και το αέτωμα σε σχήμα ναού έκαναν από τότε το κτίριο να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα. Στο ισόγειό του στέγαζε το πρώτο κατάστημα της Ιονικής Τράπεζας, ενώ στον 1ο όροφο φιλοξενούσε τον διευθυντή του καταστήματος.
1981 – Τα εγκαίνια του Μουσείου
Το Μουσείο Χαρτονομισμάτων άνοιξε τις πόρτες του.
2004 – Ανακαίνιση και αποκατάσταση
Η Alpha Bank ανακαίνισε το κτίριο και του έδωσε τη μορφή που έχει σήμερα.
Σήμερα – Πόλος έλξης για χιλιάδες επισκέπτες
Το Μουσείο Χαρτονομισμάτων Ιονικής Τραπέζης συνεχίζει να στεγάζεται στο ίδιο διατηρητέο κτίριο μέχρι και σήμερα.
Κάθε χρόνο δέχεται περίπου 8.000 επισκέπτες από όλον τον κόσμο.
Η είσοδος είναι δωρεάν για όλους, είτε πρόκειται για οργανωμένη ξενάγηση στη μόνιμη έκθεση είτε για εκπαιδευτικό πρόγραμμα.
Ακόμη, υπάρχει ανελκυστήρας για τα άτομα με αναπηρία.
Τηρούμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία κατά της πανδημίας COVID-19.
Δείτε τις ημέρες και ώρες λειτουργίας του Μουσείου Χαρτονομισμάτων Ιονικής Τραπέζης.
Νέα και δράσεις του Μουσείου Χαρτονομισμάτων Ιονικής Τραπέζης
Το Μουσείο Χαρτονομισμάτων γιόρτασε τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων
Το Μουσείο Χαρτονομισμάτων Ιονικής Τραπέζης στην Κέρκυρα πραγματοποίησε την εκπαιδευτική δράση «Ανα-ψηλαφώντας την ιστορία του νομίσματος».
Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2024 – Μουσείο Χαρτονομισμάτων, Κέρκυρα
Το Μουσείο Χαρτονομισμάτων Ιονικής Τραπέζης στην Κέρκυρα συμμετέχει στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, με την εκπαιδευτική δράση «Ανα-ψηλαφώντας την ιστορία του νομίσματος».
Επίσκεψη του Σοροπτιμιστικού Ομίλου στο Μουσείο Χαρτονομισμάτων
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, μέλη του Σοροπτιμιστικού Ομίλου Κερκύρας ξεναγήθηκαν στο Μουσείο Χαρτονομισμάτων.
Αναδρομική έκθεση για την Ευαγγελία Μπίζα
Έργα της Ευαγγελίας Μπίζα αναδεικνύουν τη σημαντική Ελληνίδα βιβλιοδέτρια και συντηρήτρια αρχειακού υλικού.