Μετάβαση στο κεντρικό περιεχόμενο
Αρχική / Alpha Bank – Πολιτιστικά: Το κατάστημά μας

Alpha Bank – Πολιτιστικά: Το κατάστημά μας

Το κατάστημα «Alpha Bank – Πολιτιστικά»
Το κατάστημα «Alpha Bank – Πολιτιστικά»

Το πολιτιστικό κατάστημα Alpha Bank – Πολιτιστικά μεταφέρεται προσωρινά από τη στοά Νικολούδη στην οδό Πεσμαζόγλου, λόγω ανακαίνισης. Δημιουργήθηκε τον Ιανουάριο του 2011. Διαθέτει εκδόσεις της Alpha Bank και του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου και αντίγραφα αρχαίων νομισμάτων. 

Προσωρινά στην οδό Πεσμαζόγλου

Το πολιτιστικό κατάστημα Alpha Bank – Πολιτιστικά μεταφέρεται προσωρινά από τη στοά Νικολούδη στην οδό Πεσμαζόγλου 12-14, λόγω ανακαίνισης.

Σημαντικές εκδόσεις και αντίγραφα νομισμάτων

Το κατάστημα δημιουργήθηκε τον Ιανουάριο 2011 και διαθέτει:

  • Εκδόσεις της Alpha Bank και του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου. Περιλαμβάνουν την εκδοτική δραστηριότητα των 3 τραπεζών που αποτελούν σήμερα την Alpha Bank (Τράπεζα Πίστεως, Ιονική και Λαϊκή Τράπεζα της Ελλάδος και Εμπορική Τράπεζα της Ελλάδος) που ξεκίνησε το 1957. Οι εκδόσεις καλύπτουν κλάδους όπως οικονομία, ιστορία, τέχνη, αρχαιολογία, αρχιτεκτονική, λαογραφία, θέατρο και μουσική.
  • Αντίγραφα αρχαίων νομισμάτων από τη Νομισματική Συλλογή της Alpha Bank που είναι μια από τις σημαντικότερες σε διεθνές επίπεδο. Διαθέτει περίπου 11.000 αρχαία ελληνικά, ρωμαϊκά και βυζαντινά νομίσματα.

Επίσης, παρουσιάζονται όλες οι πολιτιστικές δράσεις της Alpha Bank και ειδικά οι δράσεις των Συλλογών.

Παράλληλα, από τον Νοέμβριο του 2016 λειτουργεί το e-shop του alphapolitismos.

Το πολιτιστικό κατάστημα Alpha Bank – Πολιτιστικά κανονικά στεγάζεται στη Στοά Νικολούδη, που συνδέει την οδό Πανεπιστημίου με την οδό Σταδίου. Είναι μια από τις πιο γνωστές εμπορικές και ιστορικές στοές της Αθήνας και αποτελεί κομβικό σημείο στο κέντρο της πόλης.

Η στοά είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα του Αλέξανδρου Νικολούδη (1874-1944), ενός από τους σημαντικότερους αρχιτέκτονες της περιόδου 1900-1940. Χαρακτηρίζεται για τον ευρωπαϊκό της χαρακτήρα, μαζί με τη Στοά Αρσακείου και τη Στοά Μελά-Κωστοπούλου, που σχεδίασε ο Ερνέστος Τσίλλερ. Ο σχεδιασμός της βασίζεται στις αντίστοιχες εμπορικές στοές του κέντρου του Λονδίνου (arcades).

Εκδόσεις του Ιδρύματος Ι.Φ. Κωστόπουλου

Οι εκδόσεις που συνοδεύουν τις εικαστικές εκθέσεις και άλλα καλλιτεχνικά προγράμματα που διοργάνωσε το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου αποτελούν μια καθοριστική δραστηριότητα για την ταυτότητα του καταστήματος Alpha Bank – Πολιτιστικά.

Η εκδοτική δραστηριότητα του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου ξεκίνησε το 1997 με το βιβλίο-ντοκουμέντο για την έκθεση του εικαστικού Γιάννη Κουνέλλη στον Πειραιά. Ακολούθησαν και άλλες εκδόσεις, κατά κύριο λόγο κατάλογοι εκθέσεων καταξιωμένων Ελλήνων καλλιτεχνών που έζησαν και δημιούργησαν στο εξωτερικό, όπως η Δάφνη Κωστοπούλου, ο Λουκάς Σαμαράς, ο Στίβεν Αντωνάκος.

Φωτογραφικές εκθέσεις που έχουν φιλοξενηθεί στον χώρο

Στο κατάστημα Alpha Bank – Πολιτιστικά έχουν φιλοξενηθεί οι φωτογραφικές εκθέσεις:

  • «Ταξίδι στα νησιά. Νομισματικές μαρτυρίες» – Η έκθεση πρόβαλλε αρχαία νομίσματα της Συλλογής από τα Επτάνησα, τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Ήταν η 1η που παρουσιάστηκε και διήρκησε από το 2011 έως το 2013.
  • «Αθηναϊκές Γλαύκες» – Μια έκθεση αρχαίων νομισμάτων με διάρκεια 2 χρόνια (2013-2015), που παρουσίαζε την ιστορία της αργυρής νομισματοκοπίας της Αθήνας. Ξεκινούσε από τα πρώτα νομίσματα που κόπηκαν στα μέσα του 6ου αιώνα π.Χ.

Ανακαλύψτε τα εκθέματά μας

Επιλέξτε Συλλογή ή Αρχείο για να θαυμάσετε μοναδικά κομμάτια που συνθέτουν τον ελληνικό πολιτισμό και την ιστορία της Alpha Bank.