Μετάβαση στο κεντρικό περιεχόμενο
Αρχική / Το Ιστορικό Αρχείο της Alpha Bank

Το Ιστορικό Αρχείο της Alpha Bank

Το Ιστορικό Αρχείο της Alpha Bank είναι ένα από τα πλουσιότερα ιδιωτικά ιστορικά αρχεία επιχειρήσεων στην Ευρώπη. Τα πολύτιμα έγγραφα που περιλαμβάνει καλύπτουν 2.000 τρέχοντα μέτρα ράφια και το ψηφιοποιημένο υλικό πλησιάζει τις 700.000 σελίδες. Βασικός του σκοπός είναι η διατήρηση της εταιρικής ταυτότητας και της ιστορικής μνήμης του Ομίλου Alpha Bank. Το Ιστορικό Αρχείο οργανώνει επιστημονικά συνέδρια και σεμινάρια σε συνεργασία με εγχώριους και διεθνείς φορείς.  

Ένα πλούσιο αρχείο 

Το Ιστορικό Αρχείο της Alpha Bank είναι ένα από τα μεγαλύτερα ιδιωτικά ιστορικά αρχεία επιχειρήσεων στην Ευρώπη. Τα επεξεργασμένα αρχεία του καλύπτουν σήμερα 2.000 τρέχοντα μέτρα ράφια, ενώ το ψηφιοποιημένο του υλικό πλησιάζει τις 700.000 σελίδες αρχείου. 

Τα τεκμήρια του Ιστορικού Αρχείου χρονολογούνται από τα μέσα του 19ου αιώνα. Προέρχονται από τις τράπεζες που αποτελούν τον Όμιλο Alpha Bank, αλλά και από τις θυγατρικές τους.  

Το υλικό κατανέμεται στα «Αρχεία» και τις «Συλλογές» του Ιστορικού Αρχείου και απαρτίζεται από: 

 • Λογιστικά κατάστιχα 
 • Χειρόγραφα 
 • Αρχιτεκτονικά σχέδια και μακέτες κτιρίων 
 • Οπτικοακουστικό, διαφημιστικό και φωτογραφικό υλικό. 
 • Αντικείμενα της καθημερινής τραπεζικής δραστηριότητας, π.χ. σπάνιες ταμειακές μηχανές, γραφομηχανές κ.ά 

Όλα αυτά τα τεκμήρια έχουν χάσει την υπηρεσιακή τους χρησιμότητα.  

Το Ιστορικό Αρχείο εμπλουτίζεται συνεχώς με νέες κατηγορίες αρχείων που κρίνεται ότι αξίζει να διατηρηθούν για λόγους διοικητικούς, οικονομικούς, ιστορικούς, νομικούς ή καθαρά χρηστικούς.  

Προηγμένοι χώροι φύλαξης και επεξεργασίας 

Το Ιστορικό Αρχείο υποδέχεται τα αρχεία της Alpha Bank σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο 1.400 τετραγωνικών μέτρων, το Αρχειοστάσιο. Εκεί αξιολογούνται, και επιλέγονται όσα είναι σημαντικά για να διατηρηθούν στο διηνεκές.  

Το Αρχειοστάσιο διαθέτει ειδικές συνθήκες κλίματος, καθώς και εξειδικευμένα συστήματα πυρανίχνευσης και πυρόσβεσης, για την ασφαλή φύλαξη του αρχειακού υλικού.  

Ο χώρος είναι υπό προϋποθέσεις προσβάσιμος σε ερευνητές. 

Διατηρούμε την ιστορική μνήμη του Ομίλου 

Το Ιστορικό Αρχείο της Alpha Bank έχει ως σκοπό τη διατήρηση της εταιρικής ταυτότητας και της ιστορικής μνήμης του Ομίλου. Είναι αρμόδιο για τη διάσωση, την ταξινόμηση, τη φύλαξη και τον εμπλουτισμό των αρχειακών συλλογών της Alpha Bank και των εταιρειών που απαρτίζουν τον Όμιλο 

Επιπλέον, επιτρέπει την πρόσβαση στις συλλογές του για επιχειρησιακούς ή ερευνητικούς λόγους 

Χρησιμοποιούμε σύγχρονα μέσα 

Το Ιστορικό Αρχείο ψηφιοποιεί το πολύτιμο αρχειακό του υλικό, για να το διαφυλάξει από ενδεχόμενη φυσική καταστροφή ή από τη φθορά που προκαλεί η συχνή χρήση.  

Τα ψηφιοποιημένα έγγραφα καταχωρούνται στην Εφαρμογή Ιστορικών και Αρχειακών Πληροφοριών. Είναι μια ειδική εφαρμογή λογισμικού που εξυπηρετεί τις εργασίες ταξινόμησης, καταλογογράφησης και πρόσβασης στο αρχειακό υλικό.  

Η εφαρμογή σχεδιάστηκε με βάση το Διεθνές Πρότυπο Αρχειακής Περιγραφής του Διεθνούς Συμβουλίου Αρχείων. Το σημαντικό αυτό εργαλείο 

 • Διευκολύνει τους ερευνητές στις αναζητήσεις τους.  
 • Επιτρέπει ταχύτατη πρόσβαση στο αρχειακό υλικό, μέσω του αρχειακού δένδρου ή με λέξεις κλειδιά.  

Σεβόμαστε τους κανόνες δεοντολογίας 

Το Ιστορικό Αρχείο της Alpha Bank λειτουργεί με βάση τις καλές πρακτικές της αρχειονομίας και του σεβασμού των προσωπικών δεδομένων. 

Έτσι, προσφέρει στην Alpha Bank την απαραίτητη υποδομή για την ανάπτυξη της εταιρικής κουλτούρας της. 

Στον στίβο του πολιτισμού 

Το Ιστορικό Αρχείο της Alpha Bank δημοσιεύει εκδόσεις με θέματα από την ιστορία των τραπεζών και των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, καθώς και από την ιστορία των τραπεζών που απαρτίζουν τη σημερινή Alpha Bank.  

Επιπλέον, οργανώνει εκθέσεις για την ιστορία της Alpha Bank. Έτσι, δίνει την ευκαιρία στο κοινό να επισκεφτεί τα σπάνια αρχεία και τις πλούσιες συλλογές του.  

Τέλος, πραγματοποιεί διεθνείς συνεργασίες για τη διάσωση και την ανάδειξη τραπεζικών αρχείων, όπως στην  περίπτωση του αρχείου της Ionian Bank Limited. Η συνεργασία αυτή, μεταξύ άλλων: 

 • Απέδωσε έναν λεπτομερή κατάλογο του σχετικού αρχειακού υλικού, που εκδόθηκε στη σειρά του Ιστορικού Αρχείου με τίτλο Papers of the Ionian Bank Limited.  
 • Εξασφάλισε τη διαδικτυακή πρόσβαση για το κοινό στον κατάλογο των αρχείων μέσω της σελίδας του London School of Economics και την πρόσβαση για τη μελέτη των Πρακτικών του Διοικητικού Συμβουλίου της Ionian Bank Ltd. από το 1837 έως το 1914. 
 • Αποτέλεσε τη βάση για τη συνεργασία της Alpha Bank με τον διακεκριμένο οικονομικό ιστορικό καθηγητή Philip Cottrell, στον οποίο ανατέθηκε η συγγραφή του έργου Τhe Ionian Bank: An Imperial Institution. Η έκδοση περιλαμβάνει την ιστορία της Ionian Bank. 

Στην υπηρεσία της επιστήμης 

Από το 2001 το Ιστορικό Αρχείο της Alpha Bank έχει πραγματοποιήσει μια σειρά διεθνών συνεδρίων. Για τα συνέδρια αυτά συνεργάζονται: 

 • Ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια. 
 • Διεθνή ινστιτούτα.  
 • Τραπεζικά ιδρύματα 

Τα συνέδρια φιλοξενούν διακεκριμένους επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Δημιουργούν έναν νέο θεσμό στον χώρο των κοινωνικών επιστημών.  

Στο πεδίο της εκπαίδευσης 

Το Ιστορικό Αρχείο οργανώνει μακροχρόνιους κύκλους σεμιναρίων με θέματα από την ελληνική και διεθνή οικονομική και κοινωνική ιστορία, όπως: 

Τα σεμινάρια είναι ανοικτά στο ευρύ κοινό. Δίνουν έτσι την ευκαιρία σε καταξιωμένους αλλά και νέους ερευνητές να παρουσιάσουν πρωτότυπα θέματα που βρίσκονται σε εξέλιξη.   

Το Ιστορικό Αρχείο της Alpha Bank δημιουργήθηκε το 1999. Αρχικά οι συλλογές του περιλάμβαναν το πολύτιμο υλικό της μακρόχρονης ιστορίας της Alpha Τράπεζας Πίστεως. Στη συνέχεια εμπλουτίστηκαν λόγω των μεγάλων συγχωνεύσεων με σημαντικές τράπεζες της Ελλάδας. 

Σήμερα το Ιστορικό Αρχείο περιλαμβάνει τεκμήρια από τις τράπεζες: 

Νέα και δράσεις του Ιστορικού Αρχείου

Ανακαλύπτω όλα τα νέα
15.11.2022

2022-2023 Συναντήσεις «Η ιστορία της Μεταπολίτευσης»

Ιστορικό Αρχείο

Το Ιστορικό Αρχείο διοργανώνει για 2η συνεχή χρονιά την επιτυχημένη σειρά διαλέξεων με θέμα τη Μεταπολίτευσης.

2022-2023 Συναντήσεις «Η ιστορία της Μεταπολίτευσης»
08.12.2022

«Οι πρόσφυγες του 1922: Μια κρίσιμη συνιστώσα της Νεοελληνικής Ιστορίας του 20ού αιώνα»

Ιστορικό Αρχείο

Το Ιστορικό Αρχείο της Alpha Bank και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης συνδιοργανώνουν την επιστημονική συνάντηση «Οι πρόσφυγες του 1922: Μια κρίσιμη συνιστώσα της Νεοελληνικής Ιστορίας του 20ού αιώνα».

«Οι πρόσφυγες του 1922: Μια κρίσιμη συνιστώσα της Νεοελληνικής Ιστορίας του 20ού αιώνα»
25.11.2021

«200 Χρόνια Ελληνικής Οικονομίας Μεταξύ Κράτους και Αγοράς»

Ιστορικό Αρχείο

Τα Ιστορικά Αρχεία της Alpha Bank και της Τράπεζας της Ελλάδος διοργάνωσαν επιστημονική συνάντηση για τη συμβολή των 2 τραπεζών στον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.

«200 Χρόνια Ελληνικής Οικονομίας Μεταξύ Κράτους και Αγοράς»
09.11.2021

Συναντήσεις 2021-2022 «Η ιστορία της Μεταπολίτευσης»

Ιστορικό Αρχείο

Το Ιστορικό Αρχείο της Alpha Bank εγκαινιάζει φέτος έναν νέο κύκλο διαλέξεων με τίτλο «Συναντήσεις» και θέμα την Ιστορία της Μεταπολίτευσης.

Συναντήσεις 2021-2022 «Η ιστορία της Μεταπολίτευσης»

Επικοινωνήστε με το Ιστορικό Αρχείο

Διεύθυνση: Πεσμαζόγλου 16 (Ισόγειο), 105 64 Αθήνα
Τηλέφωνα: 2103266490, 2103262451
Email: harchives@alpha.gr
Υπεύθυνοι επικοινωνίας: Αναστάσιος Στεργίου anastasios.stergiou@alpha.gr
Κατερίνα Βρέκου aikaterini.vrekou@alpha.gr

Ανακαλύψτε τις υπόλοιπες Συλλογές μας

Επιλέξτε Συλλογή ή Αρχείο για να θαυμάσετε μοναδικά κομμάτια που συνθέτουν τον ελληνικό πολιτισμό και την ιστορία της Alpha Bank.