Μετάβαση στο κεντρικό περιεχόμενο
Αρχική / Νέα και δράσεις / Παγκόσμια Εβδομάδα Χρήματος
24.03.2023

Παγκόσμια Εβδομάδα Χρήματος

Παγκόσμια Εβδομάδα Χρήματος
Παγκόσμια Εβδομάδα Χρήματος
Παγκόσμια Εβδομάδα Χρήματος
Παγκόσμια Εβδομάδα Χρήματος

Εκπαιδευτικές δράσεις οικονομικού εγγραμματισμού για σχολεία πραγματοποιεί η Νομισματική Συλλογή Alpha Bank, με αφορμή την Παγκόσμια και Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Χρήματος (Global and European Money Week)

Σεμινάριο για μαθητές Α’ Γυμνασίου στο κεντρικό κτίριο της Alpha Bank

Τη Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023, 25 μαθητές και μαθήτριες Α’ Γυμνασίου της Λεοντείου Σχολής Αθηνών μαζί με τις εκπαιδευτικούς τους επισκέφτηκαν το κεντρικό κτίριο της Alpha Bank και παρακολούθησαν το σεμινάριο «Εισαγωγή στον οικονομικό αλφαβητισμό μέσα από τη συναρπαστική ιστορία του νομίσματος» που ετοίμασε η Νομισματική Συλλογή της Alpha Bank.

Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με βασικές οικονομικές έννοιες χρήσιμες για την καθημερινότητά τους, να γνωρίσουν σύγχρονους τρόπους συναλλαγής και να ταξιδέψουν στην ιστορία του νομίσματος και των οικονομικών συναλλαγών από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Μέσα από αυτή την ξεχωριστή εκπαιδευτική παρουσίαση, τα παιδιά είδαν από κοντά πρωτότυπα νομίσματα της Νομισματικής Συλλογής της Alpha Bank, όπως το πρώτο νόμισμα της ιστορίας, το νόμισμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, καθώς και σημαντικά νομίσματα και χαρτονομίσματα από όλες τις περιόδους στον ελλαδικό χώρο. Παράλληλα, συζήτησαν διάφορους τρόπους διαχείρισης των οικονομικών τους.

Η παρουσίαση συνδύασε γνώσεις από τα τρέχοντα εκπαιδευτικά προγράμματα της Νομισματικής Συλλογής, που διεξάγονται το σχολικό έτος 2022-2023 με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Οι εκπαιδευτικές δράσεις ταξιδεύουν σε σχολεία όλης της Ελλάδας

Με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Χρήματος, τα προγράμματα ταξιδεύουν με τη μορφή μουσειοβαλίτσας σε δημοτικά σχολεία της ηπειρωτικής και της νησιωτικής Ελλάδας και της Κύπρου. Έτσι, διαδίδουν την πλούσια ιστορία του νομίσματος και την καθιστούν προσβάσιμη σε παιδιά ακόμη και των πιο απομακρυσμένων περιοχών.

Για τα εκπαιδευτικά προγράμματα που υλοποιεί η Alpha Bank σε ελληνικά σχολεία, η Επιμελήτρια της Νομισματικής Συλλογής Δρ Δήμητρα Τσαγκάρη δήλωσε:

«Σε έναν κόσμο που αλλάζει με εξαιρετικά ταχείς ρυθμούς και οι καθημερινές μας συναλλαγές γίνονται ολοένα και πιο απρόσωπες, τα νέα παιδιά αποξενώνονται από τη φυσική μορφή του νομίσματος και από τις έννοιες που αυτό αντιπροσωπεύει. Η Νομισματική Συλλογή της Τράπεζας, μία από τις σημαντικότερες παγκοσμίως, βρίσκεται εδώ για να διαφυλάξει την ιστορία μας, να ζωντανέψει στα μάτια των νέων τις μορφές και τα γεγονότα που είναι χαραγμένα στα αρχαία νομίσματα και παράλληλα να τους φέρει σε επαφή με την έννοια του χρήματος και το πώς αυτό εξελίσσεται μέσα στους αιώνες».

Σχετικά με τη συμμετοχή της Alpha Bank στην Παγκόσμια Εβδομάδα Χρήματος, ο κ. Γιώργος Τερζής, Διευθυντής Επικοινωνίας και Εταιρικών Σχέσεων, δήλωσε:

«Με μεγάλη χαρά συμμετέχουμε στην Global Money Week, διοργανώνοντας μια σειρά από ενδιαφέρουσες εκπαιδευτικές δράσεις που έχουν τη σφραγίδα της Νομισματικής μας Συλλογής, αλλά και της Εταιρικής μας Υπευθυνότητας που θέτει στο επίκεντρο την έννοια της συμπερίληψης σε κάθε εκπαιδευτική πρωτοβουλία οικονομικού εγγραμματισμού και κυκλικής οικονομίας που υλοποιούμε για τη νέα γενιά. Μέσα από τα σεμινάρια που διοργανώνουμε σε σχολεία όλης της Ελλάδας, εκπαιδεύουμε τους μαθητές γύρω από τη διαχείριση των οικονομικών τους, τούς παρέχουμε βασικές γνώσεις για να υιοθετούν υγιείς χρηματοοικονομικές συνήθειες στην καθημερινότητά τους και παράλληλα τους ευαισθητοποιούμε περιβαλλοντικά, εμφυσώντας με διαδραστικό τρόπο την έννοια της κυκλικής οικονομίας. Οι δράσεις μας αυτές βρίσκονται σε πλήρη ευθυγράμμιση με την πολιτική της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, με την οποία βρισκόμαστε σε στενή συνεργασία στο πεδίο του χρηματοοικονομικού εγγραμματισμού».

Παρακολουθήστε το βίντεο