Αριστείδης Βλάσσης, Οδός Πειραιώς 1915
Στο έργο Οδός Πειραιώς 1915 του Αριστείδη Βλάσση μορφές καθημερινών ανθρώπων συνυπάρχουν με αλληγορικές φιγούρες και συμβολικά στοιχεία, με φόντο το βιομηχανικό τοπίο της οδού Πειραιώς στην Αθήνα. Καλλιτέχνης ιδιαίτερα παραγωγικός, ο Αριστείδης Βλάσσης δημιούργησε έργα ρεαλιστικής τεχνοτροπίας με επίκεντρο τον άνθρωπο και τις διαφορετικές πτυχές της ζωής του.
Η σύνθεση
Στο έργο Οδός Πειραιώς 1915 ο Αριστείδης Βλάσσης αποτυπώνει μια σκηνή στη βιομηχανική περιοχή της οδού Πειραιώς. Σε πρώτο πλάνο, τοποθετεί μορφές καθημερινών ανθρώπων, όπως μητέρες με τα παιδιά τους, εργάτες και στρατιωτικούς, αλλά και αλληγορικές φιγούρες, όπως μια γυμνή γυναίκα. Πίσω τους ξεπροβάλουν εργοστάσια, σκαλωσιές και φουγάρα που καπνίζουν.
Η σύνθεση ρεαλιστικής τεχνοτροπίας χαρακτηρίζεται από:
- Γήινες αποχρώσεις που δημιουργούν μια ζεστή ατμόσφαιρα.
- Αυστηρή γεωμετρικότητα που προσθέτει σταθερότητα στο σύνολο.
Ένα έργο με συμβολικό χαρακτήρα
Το στοιχείο του συμβολισμού είναι έντονο σε αυτό το έργο του Αριστείδη Βλάσση. Με τις μορφές που δημιουργεί, επιχειρεί να αποδώσει ποικίλες πτυχές της ζωής, καθώς και διαφορετικές κοινωνικές τάξεις.
Στους τοίχους του φόντου, αριστερά και δεξιά από τα εργοστάσια, τοποθετεί 2 ασπίδες με αρχαιοελληνικές παραστάσεις. Σε συνδυασμό με το βιομηχανικό τοπίο, η παρουσία των ασπίδων προσδίδει μια αίσθηση διαχρονικότητας, αλλά και σύνδεσης του παρελθόντος με το παρόν.
Λίγα λόγια για τη ζωή του
Ο Αριστείδης Βλάσσης (1947-2015) γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης. Δεν έλαβε ποτέ επαγγελματική καλλιτεχνική κατάρτιση. Έκανε ελεύθερες σπουδές στη ζωγραφική με δάσκαλο τον ζωγράφο Ανδρόγειο Αλεξανδρίδη. Το 1994 έφυγε από την Κρήτη για να εγκατασταθεί στην Αθήνα, όπου και παρέμεινε για το υπόλοιπο της ζωής του.
Εκτός από το πλούσιο εικαστικό έργο του, ο Αριστείδης Βλάσσης φιλοτέχνησε εξώφυλλα σε βιβλία, μελέτες, ποιητικές συλλογές και δίσκους.
Ένας καταξιωμένος καλλιτέχνης
Παρά το γεγονός ότι ο Αριστείδης Βλάσσης αντιμετώπιζε κινητική αναπηρία, ήταν ιδιαίτερα παραγωγικός και διέγραψε μια λαμπρή καλλιτεχνική πορεία.
Έργα του συγκαταλέγονται στις συλλογές σημαντικών μουσείων και ιδιωτικών συλλογών στην Ελλάδα, όπως η Βουλή των Ελλήνων, η Εθνική Πινακοθήκη, η Πινακοθήκη Ηρακλείου και το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών κ.ά. Άλλα έργα του εκτίθενται σε σημαντικές γκαλερί σε Γαλλία και Βέλγιο.
Ο Βλάσσης πραγματοποίησε 23 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό και συμμετείχε σε 16 ομαδικές.
Το 1993 ο δήμος Ηρακλείου τον τίμησε για το σύνολο της καλλιτεχνικής συνεισφοράς του με το «Βραβείο Καζαντζάκη».
Εικαστικές επιρροές
Το καλλιτεχνικό ιδίωμα του Αριστείδη Βλάσση δέχτηκε επιρροές από:
- Την ελληνική εικονογραφική παράδοση, όπως διαμορφώθηκε από τους Θεόφιλο, Γιάννη Τσαρούχη, Σπύρο Βασιλείου και Αλέκο Φασιανό
- Τη ρεαλιστική τεχνοτροπία
Αγαπημένα θέματα και τεχνοτροπία
Επίκεντρο της τέχνης του Αριστείδη Βλάσση είναι ο άνθρωπος και κάθε πτυχή της ζωής του. Στα έργα του συχνά απεικονίζει άνδρες, γυναίκες και παιδιά που φορούν τα καλά τους ή ειδικές ενδυμασίες, ζευγάρια στην εξοχή και οικογένειες. Τοποθετεί τις μορφές του σε πλατείες, λιμάνια ή μπροστά από μνημειακά κτίρια, και τις αποτυπώνει σε στάσεις που φέρνουν στη μνήμη παλιές οικογενειακές φωτογραφίες.
Τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά της εικαστικής γραφής του είναι:
- Η αυστηρή γεωμετρικότητα
- Οι γήινες αποχρώσεις
- Ο ρεαλιστικός τρόπος απόδοσης των μορφών
Η Συλλογή Έργων Τέχνης της Alpha Bank δεν είναι ανοικτή για το κοινό.
Μπορείτε να δείτε το έργο Οδός Πειραιώς 1915 του Αριστείδη Βλάσση κατόπιν ραντεβού. Για να κλείσετε ραντεβού, επικοινωνήστε μαζί μας.