Μετάβαση στο κεντρικό περιεχόμενο
Αρχική / Η Συλλογή Έργων Τέχνης της Alpha Bank / Τα έργα τέχνης μας / Τάνια Δημητρακοπούλου, Αντικατοπτρισμός Ι

Τάνια Δημητρακοπούλου, Αντικατοπτρισμός Ι

Τάνια Δημητρακοπούλου, Αντικατοπτρισμός Ι

Το έργο Αντικατοπτρισμός Ι ανήκει σε μια ευρύτερη ενότητα έργων της Τάνιας Δημητρακοπούλου με παρόμοια θέματα. Η ανθρώπινη μορφή συγκινεί ιδιαίτερα την καλλιτέχνη. Με το εξπρεσιονιστικό ιδίωμά της, δημιουργεί συνθέσεις που αποτυπώνουν την παιδική αθωότητα, αλλά και την ανάγκη σύνδεσης του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον.

Το έργο Αντικατοπτρισμός Ι της Τάνιας Δημητρακοπούλου απεικονίζει 2 αγόρια που παίζουν με καλάμια στα ρηχά νερά της θάλασσας και μοιάζουν σαν να εξερευνούν τους αντικατοπτρισμούς τους στην επιφάνειά της.

Παρότι η εικόνα της θάλασσας κυριαρχεί, πρωταγωνιστές είναι τα παιδιά, που στέκονται στο κέντρο της σύνθεσης. Η παρουσία τους προσδίδει στη σκηνή μια αίσθηση αθωότητας. Παράλληλα, η λιτότητα του σχεδίου και οι απαλές αποχρώσεις του μπλε και του καφέ αποπνέουν ηρεμία και γαλήνη. Η σύνθεση αποκαλύπτει την ευχέρεια της Δημητρακοπούλου στη χρήση του σχεδίου και του χρώματος.

Ο πίνακας ανήκει σε μια ευρύτερη ενότητα έργων, στα οποία η ζωγράφος εμπνέεται από το υγρό στοιχείο και αποτυπώνει σκηνές παιχνιδιού, εξερεύνησης και ανεμελιάς μέσα ή πλάι στη θάλασσα. Η παιδική αθωότητα και η επιθυμία για παιχνίδι και εξερεύνηση συμβολίζουν την ανάγκη σύνδεσης του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον.

Λίγα λόγια για τη ζωή της

Η Τάνια Δημητρακοπούλου (1969) γεννήθηκε στην Αθήνα. Από το 1988 έως το 1991 σπούδασε μοριακή και κυτταρική βιολογία στο πανεπιστήμιο Kingston στο Ηνωμένο Βασίλειο. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές της στο πανεπιστήμιο City του Λονδίνου έως το 1993.

Επέστρεψε στην Ελλάδα και από το 1998 έως το 2003 φοίτησε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, με δασκάλους τον Δημήτρη Μυταρά και τον Ζαχαρία Αρβανίτη.

Αγαπημένα θέματα και τεχνοτροπία

Η ανθρώπινη μορφή έχει κεντρική θέση στην τέχνη της Τάνιας Δημητρακοπούλου και την εντάσσει σχεδόν σε όλα τα έργα της. Ωστόσο, η ζωγράφος αντλεί έμπνευση από ό,τι συγκινεί το βλέμμα και τη φαντασία της. Έτσι, εκτός από ανθρώπους, στο έργο της απεικονίζει συχνά θαλασσινά τοπία, ζώα, αυτοκίνητα και εικόνες από εξωτικά μέρη του κόσμου, όπως ανατολίτικα παζάρια (σουκ).

Τα κυρίαρχα στοιχεία της εικαστικής γραφής της Δημητρακοπούλου είναι:

  • Η εξπρεσιονιστική χρήση του χρώματος
  • Τα λιτά σχέδια
  • Οι αφαιρετικές φόρμες
  • Οι απαλές χρωματικές αποχρώσεις

Το καλλιτεχνικό ιδίωμα της ζωγράφου φέρει κυρίως εξπρεσιονιστικές επιρροές.

Μια σημαντική ζωγράφος

Η Τάνια Δημητρακοπούλου έχει παρουσιάσει το έργο της σε ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Κέα, τις Βρυξέλλες, τη Λευκωσία, και τη Φλωρεντία. Έχει συμμετάσχει επίσης σε ομαδικές εκθέσεις σε Αθήνα, Χάλκη, Κωνσταντινούπολη, Λέτσε, Παρίσι και Πεκίνο.

Πίνακές της περιλαμβάνονται σε σημαντικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και στην έκδοση Dreams come True, τον κατάλογο της ομότιτλης έκθεσης που παρουσιάστηκε το 2007 στην Γκαλερί Ζουμπουλάκη. Η Δημητρακοπούλου συμμετείχε επίσης σε εκστρατεία του ΕΟΤ για την προώθηση της Ελλάδας ως ταξιδιωτικού προορισμού.

Η Συλλογή Έργων Τέχνης της Alpha Bank δεν είναι ανοικτή για το κοινό. 

Μπορείτε να την επισκεφτείτε κατόπιν ραντεβού. Για να κλείσετε ραντεβού, επικοινωνήστε μαζί μας.