Μετάβαση στο κεντρικό περιεχόμενο
Αρχική / Εκδόσεις / Νόμισμα Ελληνικόν. Η Συλλογή της Alpha Bank

Έτος έκδοσης: 2007

Νόμισμα Ελληνικόν. Η Συλλογή της Alpha Bank

Η έκδοση Νόμισμα Ελληνικόν. Η Συλλογή της Alpha Bank κυκλοφόρησε με την ευκαιρία της πρώτης μεγάλης έκθεσης της Νομισματικής Συλλογής της Alpha Bank στο Μουσείο Μπενάκη το 2007. Περιλαμβάνει 206 επιλεγμένα νομίσματα από ολόκληρο τον αρχαίο κόσμο. Ανάμεσά τους βρίσκονται τα ωραιότερα νομίσματα της Συλλογής.

Στοιχεία έκδοσης
  • Επιμέλεια: Δήμητρα Τσαγκάρη
  • Γλώσσα: Ελληνικά, Αγγλικά
  • Έτος έκδοσης: 2007

Τι περιλαμβάνει η έκδοση

Το έργο Νόμισμα Ελληνικόν. Η Συλλογή της Alpha Bank είναι η πρώτη έκδοση της Νομισματικής Συλλογής της Alpha Bank.

Το έργο καλύπτει την ιστορία του νομίσματος στην αρχαιότητα, από την εποχή της εφεύρεσής του. Μέσα από 206 επιλεγμένα νομίσματα από ολόκληρο τον αρχαίο κόσμο, πραγματοποιείται ένα ταξίδι στον χρόνο και τον χώρο, με βάση την αρχαία γεωγραφική κατανομή.

Η πρώτη έκθεση μιας σπουδαίας συλλογής

Το έργο συνόδευσε τη μεγάλη έκθεση «Νόμισμα Ελληνικόν. Η Συλλογή της Alpha Bank» που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Μπενάκη το 2007. Ήταν η πρώτη φορά που η Alpha Bank άνοιξε τη Νομισματική Συλλογή της στο ευρύ κοινό.

Η έκθεση παρουσίασε την ιστορία του βασικού συναλλακτικού μέσου. Κάλυψε ολόκληρη την περίοδο της αρχαιότητας, την προκερματική περίοδο και την εποχή της εφεύρεσης του νομίσματος.

Μέσα από τις διάφορες θεματικές ενότητες παρουσιάστηκε η εξάπλωση του νομίσματος σε ολόκληρο τον αρχαίο κόσμο.

Ένα ταξίδι στον χρόνο και τον χώρο

Το έργο ξεκινά με 2 εισαγωγικά κεφάλαια που παρουσιάζουν:

  • Την ιστορία της Νομισματικής Συλλογής της Alpha Bank.
  • Την προκερματική περίοδο.
  • Την εφεύρεση του νομίσματος.
  • Τα πρώτα νομίσματα της ιστορίας.

Ακολουθούν 9 ενότητες, που προβάλλουν τα νομίσματα του αρχαίου κόσμου και την ιστορία της νομισματοκοπίας κάθε περιοχής.

1η ενότητα: Δυτική Ευρώπη

Οι Έλληνες εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στη Δύση γύρω στο 600 π.Χ., όταν κάτοικοι από τη Φώκαια της Ιωνίας ίδρυσαν τη Μασσαλία στα νότια παράλια της Γαλλίας. Τα ελληνικά νομίσματα που κυκλοφόρησαν στην περιοχή επηρέασαν κελτικά φύλα στη σημερινή Βρετανία, τη Γαλλία και την Ελβετία, που εξέδωσαν τα δικά τους νομίσματα με σαφή επιρροή από τα ελληνικά.

2η ενότητα: Ιταλία-Σικελία

Παρουσιάζονται νομίσματα από την Κάτω Ιταλία και τη Σικελία. Η Μεγάλη Ελλάδα, όπως ονομάστηκε η περιοχή ήδη από την αρχαιότητα, είχε ιδιαίτερα πλούσια νομισματοκοπία, από την αρχή σχεδόν της εφεύρεσης του νομίσματος.

3η ενότητα: Θράκη - Εύξεινος Πόντος

Προβάλλονται νομίσματα από τις πόλεις της Θράκης. Η περιοχή αυτή, στο σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης, εκτεινόταν κατά την αρχαιότητα από τον Νέστο έως τον Εύξεινο Πόντο και από το Αιγαίο έως τον Δούναβη. Τον 8ο-7ο αιώνα π.Χ. προσέλκυσε ραγδαίο αποικισμό. Οι νέες πόλεις που ιδρύθηκαν εξέδωσαν νομίσματα.

4η ενότητα: Μακεδονία-Παιονία

Περιλαμβάνονται δείγματα από την πλούσια νομισματοκοπία της Μακεδονίας. Οι Μακεδόνες βασιλείς αλλά και οι πόλεις εξέδωσαν πλούσιες σειρές νομισμάτων. Το ίδιο συνέβη και στην Παιονία, την περιοχή που απλώνεται από την Ιλλυρία έως τον ποταμό Στρυμόνα, στον άνω ρου του Αξιού.

5η ενότητα: Κεντρική-Δυτική Ελλάδα, Αθήνα, Πελοπόννησος, Κυκλάδες, Κρήτη

Παρουσιάζονται νομίσματα από:

  • Την Κεντρική και Δυτική Ελλάδα και τα πολυάριθμα νομισματοκοπεία της περιοχής κατά τον 5ο αιώνα π.Χ.
  • Την Αθήνα, το πνευματικό και καλλιτεχνικό κέντρο της Ελλάδας, με τη σπουδαία και πλούσια νομισματοκοπία, που αποτελεί σταθμό στην ιστορία της νομισματικής.
  • Την Πελοπόννησο, που έχει να επιδείξει πλούσια νομισματοκοπία, καθώς πλήθος πόλεων από όλες τις περιοχές εξέδιδαν δικά τους νομίσματα.
  • Τις Κυκλάδες, όπου το νόμισμα εμφανίστηκε πολύ νωρίς, στα τέλη του 6ου αιώνα.
  • Την Κρήτη, όπου εκτιμάται ότι λειτουργούσαν 40 νομισματοκοπεία κατά την κλασική και ελληνιστική περίοδο.

6η ενότητα: Μικρά Ασία

Παρουσιάζονται δείγματα από τις πλούσιες νομισματικές σειρές που έθεσαν σε κυκλοφορία διάφορες πόλεις, βασιλείς και σατράπες, μετά την εφεύρεση του νομίσματος στη δυτική Μικρά Ασία.

7η ενότητα: Κύπρος

Η νομισματοκοπία στο νησί υπήρξε ένα αρκετά πρώιμο και δυναμικό φαινόμενο. Συνδεόταν με τον χωρισμό του νησιού σε πόλεις-βασίλεια. Τα πρώτα νομίσματα φαίνεται να προέρχονται από τα μέσα του 6ου αιώνα και το βασίλειο της Σαλαμίνας, κατά την ηγεμονία του Ευέλθοντα.

8η ενότητα: Συρία-Αραβία-Ανατολή (Βακτρία/Ινδία)

Παρουσιάζονται νομίσματα από:

  • Τη Συρία: Στα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ. ιδρύθηκε εκεί ένα από τα μεγαλύτερα ελληνιστικά βασίλεια, το βασίλειο των Σελευκιδών, με αξιοσημείωτη νομισματοκοπία.
  • Την Αραβία: Η ιστορία της ξεκινάει από τα πανάρχαια χρόνια. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα νομίσματα που κυκλοφόρησαν και κόπηκαν στην περιοχή πριν από τον ισλαμισμό. Αποτελούν απομιμήσεις ελληνικών εκδόσεων, που έφθαναν στην περιοχή μέσω των εμπορικών οδών.
  • Τη Βακτρία και την Ινδία: Ο ελληνικός πολιτισμός, η γλώσσα και η νομισματοκοπία εισήχθησαν σε αυτά τα 2 βασίλεια με την εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

9η ενότητα: Αφρική

Από τα τέλη του 6ου αιώνα π.Χ. κόβονταν και κυκλοφορούσαν εκεί ελληνικά νομίσματα. Πλούσιες σειρές νομισμάτων προέρχονται από την Κυρηναϊκή, τη βορειοανατολική σημερινή Λιβύη, από την Καρχηδόνα, τη σημερινή Τύνιδα, αλλά και από το βασίλειο των Πτολεμαίων.

Επιμέλεια: Δήμητρα Τσαγκάρη
Εκδότης: Alpha Bank
Τόπος και χρονολογία: Αθήνα, 2007
Διαστάσεις: 32 x 24 εκ.
Σελίδες: 311
Τύπος εξώφυλλου: Πανόδετο, Μαλακό
ISBN ελληνικής έκδοσης: 978-960-88823-7-9 (πανόδετο και μαλακό)
ISBN αγγλικής έκδοσης: 978-960-88823-8-6 (πανόδετο)