Μετάβαση στο κεντρικό περιεχόμενο
Αρχική / Εκθέσεις / Έκθεση «Νόμισμα ελληνικόν. Η Συλλογή της Alpha Bank»

Έκθεση «Νόμισμα ελληνικόν. Η Συλλογή της Alpha Bank»

«Νόμισμα ελληνικόν. Η Συλλογή της Alpha Bank», αφίσα της έκθεσης
Εκθέματα «Νόμισμα ελληνικόν. Η Συλλογή της Alpha Bank»
«Νόμισμα ελληνικόν. Η Συλλογή της Alpha Bank», Μεγάλος Αλέξανδρος

Η έκθεση «Νόμισμα ελληνικόν. Η Συλλογή της Alpha Bank» παρουσιάζει για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό τους θησαυρούς από τη Νομισματική Συλλογή της Τράπεζας. Εκτίθενται 450 αρχαία νομίσματα από ολόκληρο τον ελληνικό κόσμο. Η έκθεση αναφέρεται στην ιστορία του νομίσματος, από την εποχή της εφεύρεσής του και σε όλη τη διάρκεια της αρχαιότητας.

Η ιστορία του νομίσματος

Η έκθεση έχει ως θέμα την ιστορία του βασικού συναλλακτικού μέσου στην αρχαιότητα, από την προκερματική περίοδο και μετά την εφεύρεση του νομίσματος. Μέσα από τις διάφορες θεματικές ενότητες, παρουσιάζεται η εξάπλωση του νομίσματος σε ολόκληρο τον αρχαίο κόσμο.

Σε μια ξεχωριστή ενότητα παρουσιάζονται διάφορα νομισματικά θέματα.

Η πρώτη έκθεση μιας σπουδαίας συλλογής

Με την έκθεση «Νόμισμα ελληνικόν. Η Συλλογή της Alpha Bank» η Τράπεζα παρουσιάζει για πρώτη φορά τη Νομισματική Συλλογή της στο ευρύ κοινό.

Οι θησαυροί της Συλλογής αφηγούνται την ιστορία του νομίσματος μέσα από ένα ταξίδι στον χρόνο και τον χώρο.

Τα εκθέματα

Παρουσιάζονται 450 αρχαία νομίσματα από ολόκληρο τον αρχαίο ελληνικό κόσμο. Συνοδεύονται από πλούσιο εποπτικό υλικό, όπως χάρτες, σχέδια, αναπαραστάσεις και φωτογραφίες.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα νομισμάτων αποτελούν το μοναδικό γνωστό τετράδραχμο του Τιγραίου, ηγεμόνα της Ελυμαΐδος, καθώς και το τρίτο γνωστό οχτάδραχμο του Αλεξάνδρου Α’, του πρώτου Μακεδόνα βασιλιά.

Επίσης εκτίθενται εξαιρετικά σπάνιες εκδόσεις νομισμάτων από τη Δήλο, τους Δελφούς, τη Χαλκίδα, τη Σπάρτη, τη Μικρά Ασία και άλλες περιοχές του αρχαίου κόσμου.

Ένα ταξίδι στον χώρο και τον χρόνο

Η έκθεση διαρθρώνεται σε ξεχωριστές ενότητες:

  • Η εφεύρεση του νομίσματος: Παρουσιάζονται τα μέσα συναλλαγής που χρησιμοποιούνταν στην προκερματική περίοδο, δηλαδή το τάλαντο και οι οβελοί. Ακολουθεί η εφεύρεση του νομίσματος, ο διμεταλλισμός και τα πρώτα νομίσματα του Ελλαδικού χώρου.
  • Τα νομίσματα του αρχαίου κόσμου: Εκτίθενται νομίσματα που εξέδωσαν διάφορες πόλεις, βασιλείς, πολιτειακές ενώσεις και έθνη, με τη βοήθεια ενός χάρτη της αρχαιότητας. Καλύπτεται μια περιοχή από τη σημερινή Μεγάλη Βρετανία έως την Ινδία, και από την Ουκρανία έως την Αφρική.
  • Τα διεθνή νομίσματα της αρχαιότητας: Παρουσιάζεται η πλούσια νομισματοκοπία της Αθήνας και του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που περιλαμβάνει 2 από τα πιο ισχυρά νομίσματα της αρχαιότητας: την αθηναϊκή γλαύκα και το αλεξάνδρειο τετράδραχμο, αντίστοιχα.
  • Διάφορα νομισματικά θέματα: Παρουσιάζονται θέματα σχετικά με τον τρόπο κατασκευής των αρχαίων νομισμάτων, καθώς και με την εικονογραφία τους. Εκτίθενται νομίσματα που φέρουν τις υπογραφές των χαρακτών τους.
  • Απομιμήσεις: Εκτίθενται αρχαία νομίσματα που αποτελούν απομιμήσεις ελληνικών νομισμάτων.
  • Νομίσματα-έργα τέχνης: Παρουσιάζονται αρχαία νομίσματα που είναι αληθινά κομψοτεχνήματα. Πολλές φορές ανώνυμοι συνήθως καλλιτέχνες χάραζαν στη μικρή μεταλλική επιφάνεια θέματα που αναδεικνύουν τα νομίσματα σε αριστουργήματα της αρχαίας ελληνικής τέχνης.
  • Σπανιότητες: Στο τέλος της έκθεσης οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν ορισμένα από τα σπάνια νομίσματα που ανήκουν στη Συλλογή της Alpha Bank.

Επιμέλεια και συντελεστές της έκθεσης

Την επιμέλεια της έκθεσης ανέλαβε η Δρ Δήμητρα Τσαγκάρη, νομισματολόγος, επιμελήτρια της Νομισματικής Συλλογής της Alpha Bank.

Την καλλιτεχνική επιμέλεια και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό ανέλαβε ο Σταμάτης Ζάννος.

Ξεναγήσεις

Στην έκθεση πραγματοποιούνται οργανωμένες ξεναγήσεις για το κοινό, αλλά και ειδικά για σχολεία.

Κατάλογος έκθεσης

Την έκθεση συνοδεύει η έκδοση Νόμισμα ελληνικόν. Η Συλλογή της Alpha Bank. Η έκδοση κυκλοφορεί στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα και περιλαμβάνει 206 επιλεγμένα νομίσματα από ολόκληρο τον αρχαίο κόσμο. Τα νομίσματα παρουσιάζονται σε φυσικό μέγεθος και σε μεγέθυνση, και συνοδεύονται από σύντομο ιστορικό κείμενο. Το έργο επιμελήθηκε η Δρ Δήμητρα Τσαγκάρη. Μπορείτε να αγοράσετε την έκδοση Νόμισμα ελληνικόν. Η Συλλογή της Alpha Bank από το e-shop της Alpha Bank.