Μετάβαση στο κεντρικό περιεχόμενο
Αρχική / Εκθέσεις / Έκθεση «Ελληνική τέχνη από το 1920 έως σήμερα»

Έκθεση «Ελληνική τέχνη από το 1920 έως σήμερα»

Εκθέματα «Η Συλλογή της Alpha Bank. Ελληνική τέχνη από το 1920 έως σήμερα»
Εκθέματα «Η Συλλογή της Alpha Bank. Ελληνική τέχνη από το 1920 έως σήμερα»
Εκθέματα «Η Συλλογή της Alpha Bank. Ελληνική τέχνη από το 1920 έως σήμερα»
Εκθέματα «Η Συλλογή της Alpha Bank. Ελληνική τέχνη από το 1920 έως σήμερα»

Η έκθεση «Η Συλλογή της Alpha Bank. Ελληνική τέχνη από το 1920 έως σήμερα» ρίχνει μια πιο σύγχρονη και μοντέρνα ματιά στη νεοελληνική τέχνη. Αποσκοπεί στην ανάδειξη των οργανικών σχέσεων που συνθέτουν την ιστορία. Παρουσιάζονται έργα ζωγραφικής, γλυπτά, κατασκευές, σχέδια και χαρακτικά που στοιχειοθετούν την εξέλιξη της τέχνης στην Ελλάδα του 20ού αιώνα.

Ελληνική τέχνη από το 1920 έως σήμερα

Μετά την επιτυχή παρουσίαση σημαντικών έργων της Συλλογής στην έκθεση «Η Συλλογή της Alpha Bank. Ζωγραφική-Χαρακτική-Γλυπτική» στο Μουσείο Μπενάκη το 2005, αποφασίστηκε η διοργάνωση μιας ακόμα μεγάλης έκθεσης στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης.

H έκθεση αποσκοπεί στην ανάδειξη των οργανικών σχέσεων που συνθέτουν την ιστορία. Επικεντρώνεται σε έργα φιλοτεχνημένα από το 1920 μέχρι σήμερα και ρίχνει μια πιο σύγχρονη και μοντέρνα ματιά στη νεοελληνική τέχνη.

Τα έργα που παρουσιάζονται εκτίθενται μόνιμα σε διάφορα καταστήματα και γραφεία της Alpha Bank σε όλη την Ελλάδα. Με την ευκαιρία της έκθεσης στη Θεσσαλονίκη συγκεντρώθηκαν σε έναν ενιαίο εκθεσιακό χώρο.

Τα εκθέματα

Η έκθεση περιλαμβάνει 140 έργα Ελλήνων καλλιτεχνών φιλοτεχνημένα από το 1920 και μετά: Έργα ζωγραφικής, γλυπτά, κατασκευές, σχέδια και χαρακτικά.

Τα εκθέματα αυτά στοιχειοθετούν με σαφήνεια την εξέλιξη της νεοελληνικής τέχνης τον 20ό αιώνα. Δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στα έργα που φιλοτεχνήθηκαν μετά το 1950.

Η έκθεση διαρθρώνεται με βάση τις κατηγορίες των έργων που παρουσιάζονται. Σημείο εκκίνησης είναι η γενιά του 1930. Με αυτήν γίνεται το πρώτο άνοιγμα προς τα σύγχρονα ευρωπαϊκά καλλιτεχνικά ρεύματα.

Μοντέρνα ρεύματα και ελληνική τέχνη

Παρουσιάζονται έργα που φέρουν σαφείς επιρροές από τον ιμπρεσιονισμό και τον εξπρεσιονισμό μαζί με έργα καλλιτεχνών που εργάζονται πάντα υπό το πρίσμα της ελληνικότητας.

  • Ζωγραφική: Ο Κωνσταντίνος Μαλέας, ο Σπύρος Παπαλουκάς και ο Γιώργος Μπουζιάνης στέκονται δίπλα στον Θεόφιλο, τον Γιάννη Τσαρούχη και τον Σπύρο Βασιλείου. Η στροφή προς την μοντέρνα τέχνη γίνεται ακόμα πιο έντονη με τον Γιάννη Γαΐτη, τον Νίκο Κεσσανλή και τον Βλάση Κανιάρη.
  • Γλυπτική: Εκπροσωπείται κυρίως από καλλιτέχνες που πειραματίστηκαν με νέα μέσα και εισάγουν στα έργα τους υλικά όπως το νέον, οι μαγνήτες, τα σχοινιά και το σίδερο. Παρουσιάζονται έργα του Θόδωρου, του Takis, του Στήβεν Αντωνάκου, του Γιάννη Μπουτέα, του Γιάννη Κουνέλλη κ.ά.
  • Χαρακτική: Πρώτα παρουσιάζεται το έργο του Δημήτρη Γαλάνη. Ακολουθεί το έργο του Γιάννη Κεφαλληνού και των μαθητών που αποφοίτησαν από το εργαστήριό του. Έτσι, η έκθεση συμπυκνώνει την εξέλιξη της χαρακτικής.

Κατάλογος έκθεσης

Ένας κατάλογος με τίτλο Η Συλλογή της Alpha Bank. Ελληνική τέχνη από το 1920 έως σήμερα συνοδεύει την έκθεση. Η έκδοση κυκλοφορεί στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα και προσφέρει πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Τον επιμελήθηκε η Ειρήνη Οράτη.
Μπορείτε να αγοράσετε την έκδοση Η Συλλογή της Alpha Bank. Ελληνική τέχνη από το 1920 έως σήμερα.