Μετάβαση στο κεντρικό περιεχόμενο
Αρχική / Εκθέσεις / Έκθεση «Συλλογή Alpha Bank. Ζωγραφική-Χαρακτική-Γλυπτική»

Έκθεση «Συλλογή Alpha Bank. Ζωγραφική-Χαρακτική-Γλυπτική»

Εκθέματα «Η Συλλογή της Alpha Bank. Ζωγραφική-Χαρακτική-Γλυπτική»
Εκθέματα «Η Συλλογή της Alpha Bank. Ζωγραφική-Χαρακτική-Γλυπτική»
Εκθέματα «Η Συλλογή της Alpha Bank. Ζωγραφική-Χαρακτική-Γλυπτική»
Εκθέματα «Η Συλλογή της Alpha Bank. Ζωγραφική-Χαρακτική-Γλυπτική»
Εκθέματα «Η Συλλογή της Alpha Bank. Ζωγραφική-Χαρακτική-Γλυπτική»
Εκθέματα «Η Συλλογή της Alpha Bank. Ζωγραφική-Χαρακτική-Γλυπτική»

Η έκθεση «Η Συλλογή της Alpha Bank. Ζωγραφική-Χαρακτική-Γλυπτική» αποτυπώνει την ιστορία της νεοελληνικής τέχνης. Παρουσιάζονται ζωγράφοι της Σχολής του Μονάχου, η γενιά του ’30 και άλλα πιο σύγχρονα και μοντέρνα ρεύματα. Η έκθεση συμπυκνώνει την εξέλιξη της χαρακτικής και παρουσιάζει γλύπτες που κινούνται πέρα από τις κλασικές φόρμες.

Έργα τέχνης σε μια επετειακή έκθεση

Για πρώτη φορά παρουσιάζεται στο κοινό ένα μεγάλο μέρος από τα πλέον αντιπροσωπευτικά έργα της Συλλογής Έργων Τέχνης της Alpha Bank. Είναι έργα ζωγραφικής, γλυπτικής και χαρακτικής, διαρθρωμένα ανά κατηγορία.

H έκθεση πραγματοποιείται με αφορμή τη συμπλήρωση 125 ετών από την ίδρυση της Τράπεζας Πίστεως και 165 ετών από την ίδρυση της Ιονικής Τράπεζας. Φιλοξενείται στον μεγάλο εκθεσιακό χώρο του ισογείου στο κτίριο του Μουσείου Μπενάκη στην οδό Πειραιώς.

Μια σημαντική πολιτιστική προσφορά

Η Alpha Bank επί σειρά ετών πέρα από την τραπεζική της δραστηριότητα επιδεικνύει ευαισθησία και ενδιαφέρον για την Τέχνη και τα εικαστικά δρώμενα. Έτσι, συμμετέχει έμπρακτα στην πολιτιστική ζωή και εξέλιξη του τόπου.

Η Συλλογή Έργων Τέχνης της Alpha Bank αριθμεί σήμερα περίπου 5.500 έργα τέχνης Ελλήνων κυρίως καλλιτεχνών. Τα έργα αυτά είναι ικανά να συγκροτήσουν μια δική τους αφήγηση για την ιστορία της νεοελληνικής τέχνης, που αντανακλά τα ενδιαφέροντα και τις προτιμήσεις κάθε συλλέκτη.

Τα εκθέματα

Στην έκθεση παρουσιάζονται με χρονολογική σειρά ενότητες ζωγραφικών έργων, χαρακτικών και γλυπτών. Θεματικά, η έκθεση διαρθρώνεται με βάση τις κατηγορίες των έργων:

  • Ζωγραφική: Η παρουσίαση ξεκινά με τους βασικότερους εκπροσώπους της Σχολής του Μονάχου, όπως τον Κωνσταντίνο Βολανάκη και τον Νικόλαο Γύζη. Προχωρά στους ζωγράφους της γενιάς του ’30: Γιάννης Τσαρούχης, Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Σπύρος Παπαλουκάς, Γιάννης Μόραλης κ.ά. Ολοκληρώνεται με καλλιτέχνες πιο σύγχρονων και μοντέρνων ρευμάτων, όπως ο Γιάννης Γαΐτης, ο Γιάννης Σπυρόπουλος και ο Παναγιώτης Τέτσης.
  • Χαρακτική: Πρώτα παρουσιάζεται το έργο του Δημήτρη Γαλάνη. Ακολουθεί το έργο του Γιάννη Κεφαλληνού και των μαθητών που αποφοίτησαν από το εργαστήριό του. Έτσι, συμπυκνώνεται η εξέλιξη της χαρακτικής στην Ελλάδα.
  • Γλυπτική: Εκπροσωπείται κυρίως από καλλιτέχνες που κινήθηκαν πέρα από τις κλασικές φόρμες, πειραματίστηκαν με πρωτότυπα υλικά και πραγματοποίησαν πολλές εγκαταστάσεις και κατασκευές, όπως η Chryssa, ο Takis και ο Γιώργος Ζογγολόπουλος.

Συνοδευτικό υλικό

Την έκθεση πλαισιώνουν φωτογραφίες και ιστορικά έγγραφα από το Ιστορικό Αρχείο για να τονιστεί ο ιστορικός ρόλος της Τράπεζας και οι απαρχές της δημιουργίας της Συλλογής Έργων Τέχνης.

Κατάλογος έκθεσης

Ένας κατάλογος με τίτλο Η Συλλογή Alpha Bank. Ζωγραφική - Χαρακτική - Γλυπτική συνοδεύει την έκθεση. Η έκδοση κυκλοφορεί στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα και προσφέρει πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Τον επιμελήθηκε η Ειρήνη Οράτη.
Μπορείτε να αγοράσετε την έκδοση Η Συλλογή Alpha Bank. Ζωγραφική - Χαρακτική - Γλυπτική από το e-shop της Alpha Bank.