Μετάβαση στο κεντρικό περιεχόμενο
Αρχική / Νέα και δράσεις / Αναδρομική έκθεση για την Ευαγγελία Μπίζα
04.03.2024

Αναδρομική έκθεση για την Ευαγγελία Μπίζα

Αφίσα έκθεσης
Η Ευαγγελία Μπίζα
Έργο βιβλιοδεσίας
Έργο βιβλιοδεσίας
Έργο βιβλιοδεσίας
Ο χώρος της έκθεσης

Η έκθεση που παρουσιάζεται στο Μουσείο Χαρτονομισμάτων Ιονικής Τραπέζης στην Κέρκυρα προβάλλει το πολύπλευρο έργο της Ευαγγελίας Μπίζα, βιβλιοδέτριας και συντηρήτριας αρχειακού υλικού.

Το κοινό ανακαλύπτει την καλλιτεχνική βιβλιοδεσία μέσα από τα έργα της Ευαγγελίας Μπίζα, που αποτελούν αυθεντικές εικαστικές δημιουργίες με έντονο χαρακτήρα.

Το έργο της Μπίζα κινείται σε 3 πεδία: καλλιτεχνική βιβλιοδεσία, σχεδιασμός βιβλιοδεσίας σύγχρονων εντύπων κατά παραγγελία και σχεδιασμός βιβλίων της ίδιας.

Μάθετε περισσότερα για την έκθεση «Ευαγγελία Μπίζα – Ξεδιπλώνοντας».

Μια ζωή αφιερωμένη στο βιβλίο

Η Ευαγγελία Μπίζα (1963-2023) γεννήθηκε στην Αθήνα. Ακολούθησε σπουδές με αντικείμενο τη βιβλιοδεσία και τη συντήρηση του βιβλίου στην Ελλάδα και την Ελβετία. Μέσα από τα έργα της, συνέβαλε στη διαμόρφωση της σύγχρονης βιβλιοδεσίας και σηματοδότησε τη μετάβαση από την καλλιτεχνική βιβλιοδεσία στην εικαστική δημιουργία.

Η Μπίζα συνέβαλε σημαντικά στη συντήρηση αρχειακού και βιβλιακού υλικού σε συνεργασία με μεγάλους φορείς της Ελλάδας, όπως η Βουλή των Ελλήνων, το Μουσείο Μπενάκη και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους.

Τη δουλειά της χαρακτηρίζει η διάθεση πειραματισμού, αναζήτησης και ανατροπής, καθώς και η σύνδεση των παραδόσεων με τις νέες τεχνολογίες. Έτσι, στις βιβλιοδεσίες της διακρίνονται πολυεπίπεδα και συχνά αντικρουόμενα σημεία αναφοράς. Έργα της Ευαγγελίας Μπίζα έχουν βραβευτεί σε διεθνείς εκθέσεις.

Διοργάνωση και συντελεστές της έκθεσης

Την έκθεση συνδιοργανώνουν η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, η Αναγνωστική Εταιρία Κερκύρας και η Alpha Bank.

Την καλλιτεχνική επιμέλεια έχει αναλάβει η Χαρά Μαραντίδου.

Μέλη της οργανωτικής επιτροπής είναι οι: Ελένη Γούστη-Σταμπόγλη, Νικόλας Σαρρής, Εύη Στεφανή, Χριστίνα Τσαρουχά, Ανδρέας Φατούρος και Κωνσταντίνος Χούλης.

Παράλληλες δράσεις

Στην έκθεση πραγματοποιούνται πρωινές ξεναγήσεις για σχολεία κατόπιν συνεννόησης με το Μουσείο Χαρτονομισμάτων Ιονικής Τραπέζης. Υπεύθυνος για τις ξεναγήσεις είναι ο κ. Κωνσταντίνος Χριστόπουλος (2661041552).

Πληροφορίες έκθεσης

Πού: Μουσείο Χαρτονομισμάτων Ιονικής Τραπέζης, Κέρκυρα
Πότε: 09.03.2024 – 01.09.2024
Ωράριο και εισιτήρια: Τρίτη-Σάββατο: 08.00 – 15.00.
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.