Μετάβαση στο κεντρικό περιεχόμενο
Αρχική / Εκθέσεις / Αναδρομική έκθεση «Ευαγγελία Μπίζα – Ξεδιπλώνοντας»

Αναδρομική έκθεση «Ευαγγελία Μπίζα – Ξεδιπλώνοντας»

Αφίσα έκθεσης
Η Ευαγγελία Μπίζα
Έργο βιβλιοδεσίας
Έργο βιβλιοδεσίας
Έργο βιβλιοδεσίας
Ο χώρος της έκθεσης

Η έκθεση «Ευαγγελία Μπίζα – Ξεδιπλώνοντας» παρουσιάζει έργα της σημαντικής Ελληνίδας βιβλιοδέτριας και συντηρήτριας αρχειακού υλικού. Τα έργα αυτά αναδεικνύουν την τέχνη της καλλιτεχνικής βιβλιοδεσίας και προβάλλουν την ανανέωση που έφερε η Ευαγγελία Μπίζα στην καλλιτεχνική παραγωγή.

Η έκθεση παρουσιάζει ένα μέρος από το πολύπλευρο έργο της Ευαγγελίας Μπίζα, που την αναδεικνύει ως καταξιωμένη εικαστική δημιουργό στον χώρο των εφαρμοσμένων τεχνών, και κυρίως στην καλλιτεχνική βιβλιοδεσία.

Μέσα από τα έργα, το κοινό ανακαλύπτει τη δημιουργικότητα και το πάθος της για το βιβλίο, αλλά και την ευαισθησία και την αγάπη της για πειραματισμούς και καινοτομίες. Όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα οι βιβλιοδεσίες της να συνιστούν έργα αυθεντικά και με έντονο χαρακτήρα.

Η έκθεση επιδιώκει να φέρει σε επαφή το κοινό με την καλλιτεχνική βιβλιοδεσία, την τέχνη που προσδίδει καλλιτεχνική αξία σε κάθε βιβλίο και το μετατρέπει σε έργο τέχνης.

Η βιβλιοδεσία ως τέχνη

Με κοινό σημείο αναφοράς το βιβλίο, το κοινό ανακαλύπτει την καλλιτεχνική ιδιοσυγκρασία της δημιουργού, που κινείται σε 3 πεδία:

  • Καλλιτεχνική βιβλιοδεσία (design bookbindings) – Στόχος είναι η επινόηση του κατάλληλου εξωφύλλου που θα σηματοδοτεί το περιεχόμενο του βιβλίου.
  • Σχεδιασμός βιβλιοδεσίας σύγχρονων εντύπων κατά παραγγελία (commissions) – Απαιτεί έναν πιο στοχευμένο σχεδιασμό του καλύμματος.
  • Σχεδιασμός βιβλιοδεσίας βιβλίων της ίδιας (artist’s books) – Το βιβλίο συνιστά ένα πεδίο ελεύθερης καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Τα διάφορα θέματα «ξεδιπλώνονται» μέσα από τα υλικά. Μαρτυρούν την ευρηματικότητα και την καινοτόμο ματιά της Ευαγγελίας Μπίζα, που συνδυάζει ιδιοσυγκρασιακά το κλασικό με το νεωτερικό.

Συντελεστές της έκθεσης

Την καλλιτεχνική επιμέλεια της έκθεσης έχει αναλάβει η Χαρά Μαραντίδου.
Μέλη της οργανωτικής επιτροπής είναι οι: Ελένη Γούστη-Σταμπόγλη, Νικόλας Σαρρής, Εύη Στεφανή, Χριστίνα Τσαρουχά, Ανδρέας Φατούρος και Κωνσταντίνος Χούλης.

Την έκθεση είχε παρουσιάσει και στο παρελθόν η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος με μεγάλη επιτυχία.

Λίγα λόγια για τη ζωή της

Η Ευαγγελία Μπίζα (1963-2023) γεννήθηκε στην Αθήνα. Φοίτησε στη σχολή Βιβλιοδεσίας Τέχνης του ΕΟΜΜΕΧ και μετεκπαιδεύτηκε στο Centro del bel libro στην Ασκόνα της Ελβετίας, με υποτροφία του EOMMEX και του Ιδρύματος Ωνάση, και αντικείμενο τη βιβλιοδεσία και τη συντήρηση βιβλίου.

Εργάστηκε ως βιβλιοδέτρια-συντηρήτρια στο Ιστορικό Αρχείο της Κέρκυρας και συνέβαλε στη δημιουργία του Εργαστηρίου Συντήρησης και Βιβλιοδεσίας.

Το 2000 επέστρεψε στην Αθήνα και ίδρυσε εργαστήριο καλλιτεχνικής βιβλιοδεσίας στα Εξάρχεια.

Το έργο της

Τα έργα της Ευαγγελίας Μπίζα αναδεικνύουν τη βαθιά γνώση της βιβλιοδετικής τέχνης που απέκτησε μέσα από τη μακροχρόνια επαφή με τη συντήρηση παλαιών βιβλίων και χειρογράφων. Επιπλέον, η επινοητικότητα, η φαντασία και η τόλμη της την οδήγησαν από νωρίς σε ένα προσωπικό ύφος, χωρίς ωστόσο να επαναλαμβάνεται στην πορεία του χρόνου.

Αν και το έργο της εντάσσεται στο πεδίο της βιβλιοδεσίας, βρίσκεται σε άμεσο διάλογο με τα εικαστικά ρεύματα. Έτσι, τοποθετείται στον ευρύτερο κόσμο της εικαστικής δημιουργίας.

Έργα της έχουν βραβευτεί σε διεθνείς εκθέσεις.

Νέα πνοή στην καλλιτεχνική βιβλιοδεσία

Ως ιδρυτικό μέλος του σωματείου της ARA Ελλάδας (Les Amis de la Reliure d’Art/Φίλοι Βιβλιοδετικής Τέχνης), η Μπίζα ανανέωσε την καλλιτεχνική βιβλιοδεσία και συνέβαλε στη διαμόρφωση της σύγχρονης βιβλιοδεσίας.

Τη δουλειά της χαρακτηρίζει η διάθεση πειραματισμού, αναζήτησης και ανατροπής, καθώς και η σύνδεση των παραδόσεων με τις νέες τεχνολογίες. Έτσι, στο έργο της διακρίνονται πολυεπίπεδα και συχνά αντικρουόμενα σημεία αναφοράς.

Συνεργασίες και διδασκαλία

Η Ευαγγελία Μπίζα συνεργάστηκε με διακεκριμένους εικαστικούς καλλιτέχνες, φωτογράφους και γραφίστες.

Σημαντική υπήρξε η συνεισφορά της και στη συντήρηση αρχειακού και βιβλιακού υλικού, σε συνεργασία με μεγάλους φορείς, όπως η Βουλή των Ελλήνων, το Μουσείο Μπενάκη και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους.

Επιπλέον, σημαντικό μέρος της επαγγελματικής δραστηριότητάς της αποτέλεσε η διδασκαλία, η διοργάνωση διαλέξεων, εργαστηρίων και παρουσιάσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στην έκθεση πραγματοποιούνται πρωινές ξεναγήσεις για σχολεία κατόπιν συνεννόησης με το Μουσείο Χαρτονομισμάτων Ιονικής Τραπέζης. Υπεύθυνος για τις ξεναγήσεις είναι ο κ. Κωνσταντίνος Χριστόπουλος (2661041552).