Μετάβαση στο κεντρικό περιεχόμενο
Αρχική / Νέα και δράσεις / Έκθεση «Υφάνσεις. Ζωγραφική και ταπισερί στην Ελλάδα από το 1960 έως σήμερα»
25.11.2019

Έκθεση «Υφάνσεις. Ζωγραφική και ταπισερί στην Ελλάδα από το 1960 έως σήμερα»

Αφίσα έκθεσης «Υφάνσεις. Ζωγραφική και ταπισερί»
Εκθέματα «Υφάνσεις. Ζωγραφική και ταπισερί»
Εκθέματα «Υφάνσεις. Ζωγραφική και ταπισερί»
Εκθέματα «Υφάνσεις. Ζωγραφική και ταπισερί»
Εκθέματα «Υφάνσεις. Ζωγραφική και ταπισερί»

Την Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου 2019, εγκαινιάστηκε η έκθεση «Υφάνσεις. Ζωγραφική και ταπισερί στην Ελλάδα από το 1960 έως σήμερα» στο Μουσείο Μπενάκη – Κτίριο οδού Πειραιώς 138, η οποία θα διαρκέσει έως τις 16 Φεβρουαρίου 2020.

Η Έκθεση αποτελεί συνδιοργάνωση της Alpha Bank και του Μουσείου Μπενάκη και την επιμελήθηκαν η Επιμελήτρια της Συλλογής Έργων Τέχνης της Alpha Bank Ειρήνη Οράτη και ο Επιμελητής του Μουσείου Μπενάκη /Πινακοθήκης Γκίκα Κωνσταντίνος Παπαχρίστου.

Το περιεχόμενό της διαρθρώνεται σε 3 ενότητες:

Η πρώτη αφορά τις ταπισερί που δημιουργήθηκαν τη δεκαετία του 1960 με την καθοδήγηση του Γιάννη Φαϊτάκη, βάσει γνωστών ήδη έργων Ελλήνων καλλιτεχνών, όπως ο Νίκος Χατζηκυριάκος Γκίκας, ο Γιάννης Τσαρούχης, ο Γιάννης Μόραλης, ο Νίκος Νικολάου, ο Σπύρος Βασιλείου και ο Γιάννης Σπυρόπουλος. Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται και μια ξεχωριστή ενότητα σχετικά με το έργο του Γιάννη Φαϊτάκη, που περιλαμβάνει και σχετικό βίντεο του αρχείου της ΕΡΤ.

Η δεύτερη καλύπτει τις δεκαετίες 1970-1980 και επικεντρώνεται στα χαλιά hand tufted που δημιουργήθηκαν με πρωτοβουλία της γκαλερί «Νέες Μορφές». Στην ενότητα αυτή παρουσιάζονται έργα των Βάσω Κατράκη, Χρόνη Μπότσογλου, Δημήτρη Μυταρά, Ηλία Δεκουλάκου, Άλεξ Μυλωνά, Όπυς Ζούνη, Πάρι Πρέκα, Τάκη Κατσουλίδη και Μιχάλη Κατζουράκη.

Η Έκθεση ολοκληρώνεται με έργα σύγχρονων καλλιτεχνών που προχωρούν σε πειραματισμούς στις τεχνικές και τα υλικά (Βούλα Μασούρα, Μαρία Γρηγορίου, Ισμήνη Σαμανίδου, Τούλα Πλουμή, Βάσια Αδάμου Βανέζη, Δάφνη Μπαρμπαγεωργοπούλου, Ζωή Γαϊτανίδου και Μανώλης Ζαχαριουδάκης).

Η επιλογή της παρουσίασης αυτών των χειροποίητων «υφαντών ιστορημένων τοιχοταπήτων», όπως ονόμαζε τις ταπισερί ο Γιάννης Τσαρούχης, παράλληλα και σε συνομιλία με πίνακες, σχέδια, μακέτες, φωτογραφίες ή γλυπτά που συνδέονται θεματικά μεταξύ τους, έχει στόχο μια περιοδολόγηση στην ελληνική τέχνη μετά από το 1960, μέσα από έργα διαφορετικής υφής, αλλά ίδιας θεματολογίας, τα οποία σε αυτό το πλαίσιο μπορούν να προκαλέσουν αναπάντεχες εντυπώσεις, ίσως και άλλες ερμηνείες.

Την Έκθεση εγκαινίασαν ο Προέδρος του ΔΣ της Alpha Bank κ. Βασίλειος Ράπανος και η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Δόμνα Μιχαηλίδου. Επίσης, στα εγκαίνια παρευρέθησαν ο CEO της Alpha Bank κ. Βασίλειος Ψάλτης, η Πρόεδρος της Διοικητικής Επιτροπής του Μουσείου Μπενάκη κ. Ειρήνη Γερουλάνου και ο Επιστημονικός Διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη κ. Γιώργης Μαγγίνης.