Μετάβαση στο κεντρικό περιεχόμενο

Αργυρή δραχμή Όθωνα

Εμπρόσθια όψη αργυρής δραχμής Όθωνα
Οπίσθια όψη αργυρής δραχμής Όθωνα
Δύο όψεις αργυρής δραχμής Όθωνα

Η αργυρή δραχμή του Όθωνα είναι η πρώτη δραχμή του νέου ελληνικού κράτους. Αντικατέστησε τον φοίνικα του Καποδίστρια, μετά από βασιλικό διάταγμα που εξέδωσε ο πρώτος βασιλιάς της Ελλάδας, Όθωνας. Η αρχαιολατρία των Βαυαρών οδήγησε στην απόφαση η νομισματική μονάδα του νέου ελληνικού κράτους να φέρει την ίδια ονομασία με το νόμισμα της αρχαίας Ελλάδας.

Εμπρόσθια όψη

Κεφαλή του νεαρού Όθωνα σε δεξί προφίλ, μέσα σε στικτό κύκλο. Περιμετρικά αναγράφεται «ΟΘΩΝ ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ». Κάτω από το κεφάλι του Όθωνα είναι χαραγμένο το όνομα του χαράκτη «ΦΟΪΓΤ».

Οπίσθια όψη

Ο βασιλικός θυρεός μέσα σε στικτό κύκλο. Από κάτω αναγράφεται «1 ΔΡΑΧΜΗ 1832».

Όθωνας, ο πρώτος βασιλιάς του νέου ελληνικού κράτους

Ο Όθωνας Φρειδερίκος Λουδοβίκος (1815-1867) ήταν ο πρώτος βασιλιάς του νέου ελληνικού κράτους. Μετά τον Αγώνα της Ανεξαρτησίας, οι Μεγάλες Δυνάμεις (Γαλλία, Αγγλία, Ρωσία) συμφώνησαν για το πολιτειακό σχήμα του νέου κράτους. Όρισαν βασιλιά τον 17χρονο τότε Βαυαρό πρίγκιπα.

Το 1833 ο νεαρός Όθωνας έφτασε στο Ναύπλιο, την προσωρινή πρωτεύουσα του νεοσύστατου κράτους. Εκεί ανακηρύχτηκε «Ελέω Θεού Βασιλεύς της Ελλάδος». Επειδή όμως ήταν ακόμη ανήλικος, τη βασιλική εξουσία ανέλαβε η λεγόμενη Αντιβασιλεία, που την αποτελούσαν Βαυαροί αξιωματούχοι.

Η δραχμή ως νέο εθνικό νόμισμα

Το 1833, με βασιλικό διάταγμα, ο Όθωνας κατήργησε τον καποδιστριακό φοίνικα και υιοθέτησε τη δραχμή ως νέο εθνικό νόμισμα.

Η απόφαση το νέο εθνικό νόμισμα να έχει την ίδια ονομασία με το νόμισμα της αρχαίας Ελλάδας συνδέθηκε με την αρχαιολατρία των Βαυαρών.

Η νέα πρωτεύουσα και η οργάνωση του κράτους

Τον Δεκέμβριο του 1834 η πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους μεταφέρθηκε στην Αθήνα. Βαυαροί αρχιτέκτονες σχεδίασαν ορισμένα από τα ωραιότερα νεοκλασικά κτίρια της πόλης. Παράλληλα, έγιναν προσπάθειες να οργανωθεί η διοίκηση και η οικονομία του κράτους.

Μεταξύ άλλων, ιδρύθηκαν σχολεία για όλες τις βαθμίδες καθώς και το Πανεπιστήμιο Αθηνών ή Οθώνειο Πανεπιστήμιο.

Με βασιλικό διάταγμα, καθιερώθηκε ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου ως ήμερα εθνικής γιορτής για την Απελευθέρωση από τους Οθωμανούς.

Η δυσαρέσκεια για τον μονάρχη

Ο απολυταρχισμός και ο συγκεντρωτισμός του μονάρχη στιγμάτισαν αρνητικά τον τρόπο διακυβέρνησής του. Η περίοδος της απόλυτης μοναρχίας δημιούργησε έντονη λαϊκή δυσαρέσκεια, που οδήγησε στην Εξέγερση της 3ης Σεπτεμβρίου 1843.

Ο Όθωνας αναγκάστηκε να υποχωρήσει και παραχώρησε Σύνταγμα. Έτσι, έγινε η μετάβαση από την απόλυτη στη συνταγματική μοναρχία.

Τον Οκτώβριο του 1862 το βασιλικό ζεύγος, Όθωνας και Αμαλία, αναχώρησε από την Ελλάδα για τη Βαμβέργη. Το 1867 ο Όθωνας αρρώστησε και πέθανε σε ηλικία 52 ετών.

Η νομισματοκοπία του Όθωνα

Τα νομίσματα του Όθωνα εκδίδονταν σε 3 νομισματοκοπεία:

  • Μονάχου (1833-1834), χωρίς σύμβολο.
  • Παρισιού (1833-1834), με σύμβολο το γράμμα A.
  • Αθήνας (1836-1841), μόνο χάλκινα νομίσματα.

Κατά τη βασιλεία του Όθωνα εκδόθηκαν χρυσές σειρές των 40 και 20 δραχμών, αργυρές των 5, 1, 1/2 και 1/4 δραχμών, και χάλκινες των 10, 5, 2 και 1 λεπτών.

Η μοναρχία στα νομίσματα

Η εικονογραφία των νομισμάτων αντανακλούσε την ιδεολογία του μοναρχικού πολιτεύματος.

Τα χρυσά και αργυρά νομίσματα έφεραν την κεφαλή του Όθωνα και τον τίτλο «Βασιλεύς της Ελλάδος» στην εμπρόσθια όψη. Επιπλέον, από κάτω αναγραφόταν το όνομα του Carl Friedrich Voigt, του επίσημου χαράκτη του βασιλικού πορτρέτου.

Η Νομισματική Συλλογή της Alpha Bank δεν είναι ανοικτή για το κοινό.

Αν είστε ερευνητής ή ερευνήτρια, μπορείτε να μας επισκεφτείτε κατόπιν ραντεβού.

Για να κλείσετε ραντεβού, επικοινωνήστε μαζί μας.

Share