Μετάβαση στο κεντρικό περιεχόμενο

Αργυρό δηνάριο Αυγούστου

Εμπρόσθια όψη αργυρού δηναρίου Αυγούστου
Οπίσθια όψη αργυρού δηναρίου Αυγούστου
Δύο όψεις αργυρού δηναρίου Αυγούστου

Ο Οκταβιανός Αύγουστος ήταν ο πρώτος Ρωμαίος Αυτοκράτορας. Με τον Αύγουστο ξεκίνησε μια νέα εποχή στην ιστορία των συναλλαγών. Η νέα δύναμη, η Ρώμη, επέβαλε στις κατακτημένες περιοχές το νόμισμά της, το δηνάριο. Έτσι το δηνάριο έγινε η βασική νομισματική μονάδα της ρωμαϊκής εποχής.

Εμπρόσθια όψη

Κεφαλή Αυγούστου μέσα σε στικτό κύκλο. Περιμετρικά της κεφαλής υπάρχει η επιγραφή «AVGVSTVS DIVI F», που σημαίνει «Αύγουστος θεού υιός».

Οπίσθια όψη

Ταύρος που ορμά προς τα δεξιά με χαμηλωμένο το κεφάλι, μέσα σε έναν γραμμικό κύκλο. Φέρει την επιγραφή «IMP X». To IMP είναι η συντομογραφία του IMPERATOR (αυτοκράτορας) και το Χ είναι το έτος έκδοσης του νομίσματος.      

Η επικράτηση της Ρώμης και το δηνάριο

Από τις αρχές του 3ου αιώνα π.Χ. εμφανίστηκε στο προσκήνιο μια νέα δύναμη, η Ρώμη. Η άλλοτε μικρή πόλη-κράτος της περιφέρειας Λάτιο κατάφερε να ενώσει υπό την ηγεσία της την Ιταλία και, σταδιακά, να επιβάλει την κυριαρχία της στις χώρες της Μεσογείου.

Η επικράτηση της Ρώμης έφερε την καθιέρωση του δηναρίου. Το νέο ρωμαϊκό νόμισμα ήταν αργυρό και ακολουθούσε τους κανόνες των ελληνικών νομισμάτων.

Τα πρώτα δηνάρια που κυκλοφόρησαν απεικόνιζαν μυθικές σκηνές και θεότητες.

Το νόμισμα στην εποχή του Αυγούστου

Η άνοδος του αυτοκράτορα Αυγούστου στην εξουσία σηματοδότησε μια νέα εποχή για την ιστορία των συναλλαγών. Η Ρώμη, ως η νέα δύναμη, επέβαλε στις κατακτημένες περιοχές το νόμισμά της, το δηνάριο.

Από εκείνο το σημείο και έπειτα, το δηνάριο απεικόνιζε στην εμπρόσθια όψη του το πρόσωπο και τους τίτλους του εκάστοτε αυτοκράτορα. Στην οπίσθια όψη συνήθως προβάλλονταν οι θρίαμβοι, τα ταξίδια και οι αρετές του αυτοκράτορα.

Το νόμισμα των Ρωμαίων

Το δηνάριο έγινε το σημείο αναφοράς του ρωμαϊκού νομισματικού συστήματος για 5 αιώνες.

Βασική του υποδιαίρεση ήταν ο σηστέρτιος (1 δηνάριο = 4 σηστέρτιοι), που αρχικά ήταν αργυρό και αργότερα χάλκινο νόμισμα. Υπήρχαν βέβαια και άλλες νομισματικές αξίες.

Το δηνάριο σήμερα

Στις σύγχρονες λατινογενείς γλώσσες, η έννοια του «χρήματος» αποτυπώνεται με μια λέξη που προέρχεται από το δηνάριο, όπως π.χ. denaro στα Ιταλικά, dinheiro στα Πορτογαλικά κ.ά.

Επίσης, πολλές χώρες έχουν ως νόμισμά τους το δηνάριο (Σερβία, Βόρεια Μακεδονία, αραβικές χώρες).

Ο «νονός» του Αυγούστου

Ο Οκταβιανός Αύγουστος (63 π.Χ.-14 μ.Χ.) ήταν Ρωμαίος πολιτικός και στρατιωτικός ηγέτης, ιδρυτής της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Το 27 π.Χ. έγινε ο πρώτος Ρωμαίος Αυτοκράτορας.

Όταν γεννήθηκε, το όνομά του ήταν Γάιος Οκτάβιος Θουρίνος. Ήταν μικρανεψιός (γιος ανιψιού) του Ιουλίου Καίσαρα, ο οποίος τον υιοθέτησε, τον όρισε κληρονόμο του και, όπως συνηθιζόταν τότε, του έδωσε και το επώνυμό του (Ιούλιος Καίσαρας). Επειδή όμως είχαν το ίδιο μικρό όνομα (Γάιος), ο κόσμος αποκαλούσε τον μικρανεψιό απλώς Οκταβιανό (μικρό Οκτάβιο), για να τους ξεχωρίζουν.

Το έργο του Οκταβιανού

Μετά τη δολοφονία του Ιουλίου Καίσαρα το 44 π.Χ., ο Οκταβιανός κατάφερε, με έντονη στρατιωτική και πολιτική δράση, να αποκαταστήσει την προς τα έξω εικόνα της Ρωμαϊκής Δημοκρατίας.

Επί των ημερών του:

  • Η Αυτοκρατορία επεκτάθηκε από τη Βρετανία μέχρι τη Συρία, καθώς και στις βόρειες ακτές της Αφρικής.
  • Ξεκίνησε μια σχετικά ειρηνική περίοδος, γνωστή ως Pax Romana (Ρωμαϊκή Ειρήνη).
  • Η Ρώμη αναδιοργανώθηκε ριζικά, κτίστηκαν πάρα πολλά οικοδομήματα και η εισοδηματική πολιτική που εφαρμόστηκε αύξησε σημαντικά τα έσοδα του κράτους.

Οι μήνες Ιούλιος και Αύγουστος

Η Σύγκλητος απένειμε στον Οκταβιανό το επίθετο «Αύγουστος» που σημαίνει σεβαστός. Τα ονόματα «Καίσαρ» και «Αύγουστος» υιοθετήθηκαν από όλους τους μετέπειτα αυτοκράτορες.

Ο Οκταβιανός μετονόμασε τους ρωμαϊκούς μήνες Quintilis και Sextilis επισήμως σε «Ιούλιο» και «Αύγουστο» προς τιμήν του προκατόχου του και του ίδιου.

Μετά τον θάνατό του το 14 μ.Χ., η Σύγκλητος απέδωσε στον Οκταβιανό θεϊκή ιδιότητα και όρισε τη λατρεία του από τους Ρωμαίους.

Η Νομισματική Συλλογή της Alpha Bank δεν είναι ανοικτή για το κοινό.

Αν είστε ερευνητής ή ερευνήτρια, μπορείτε να μας επισκεφτείτε κατόπιν ραντεβού.

Για να κλείσετε ραντεβού, επικοινωνήστε μαζί μας.

Share