Μετάβαση στο κεντρικό περιεχόμενο
Αρχική / Η Νομισματική Συλλογή της Alpha Bank / Τα νομίσματά μας / Τραπεζογραμμάτιο 100 δισ. δραχμών, 1944

Τραπεζογραμμάτιο 100 δισ. δραχμών, 1944

Εμπρόσθια όψη τραπεζογραμματίου 100 δισ. δραχμών, 1944
Οπίσθια όψη τραπεζογραμματίου 100 δισ. δραχμών, 1944

Το τραπεζογραμμάτιο των 100 δισ. δραχμών κυκλοφόρησε στις 3 Νοεμβρίου 1944. Είναι το μεγαλύτερο σε ονομαστική αξία ελληνικό τραπεζογραμμάτιο (χαρτονόμισμα). Από το 1941 έως το 1944 τυπώθηκαν πολλά τραπεζογραμμάτια με τεράστιες ονομαστικές αξίες, λόγω του καλπάζοντος πληθωρισμού. Το χαρτονόμισμα φέρει την υπογραφή του Ξενοφώντα Ζολώτα, του τότε Συνδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Εμπρόσθια όψη

Κεφαλή της νύμφης Δηιδάμειας στο αριστερό τμήμα του τραπεζογραμματίου. Το πρόσωπο της νύμφης απεικονίζεται σε προφίλ προς τα δεξιά.

Οπίσθια όψη

Οι δύο όψεις του αρχαίου νομίσματος του Κοινού Ηπειρωτών, στο αριστερό και το δεξί τμήμα του τραπεζογραμματίου.

Τα κατοχικά χαρτονομίσματα

Η περίοδος από το 1941 έως το 1944 χαρακτηρίζεται ως τα «Δύσκολα Χρόνια» λόγω της γερμανικής κατοχής. Την περίοδο αυτή κυκλοφόρησαν τα λεγόμενα «κατοχικά χαρτονομίσματα».

Μετά την κατάληψη της Αθήνας, οι Γερμανοί τοποθέτησαν δύο επιτρόπους στην Τράπεζα της Ελλάδος: έναν Ιταλό και έναν Γερμανό. Αυτοί είχαν τον πλήρη έλεγχο της οικονομικής πολιτικής της χώρας.

Κύριο μέλημά τους ήταν να εξασφαλίσουν όλα τα υλικά μέσα για να καλύψουν τις πολεμικές ανάγκες τους. Για αυτόν τον λόγο, προχώρησαν στη μαζική έκδοση χαρτονομισμάτων.

Υπό την πίεση της οικονομικής κατάρρευσης της Ελλάδας και για να αντιμετωπισθεί η αυξημένη ζήτηση τραπεζογραμματίων, δούλευαν πολλά ελληνικά τυπογραφεία.

Ένα χαρτονόμισμα χωρίς αξία

Ήδη από το 1942 ο πληθωρισμός αυξανόταν διαρκώς, με αποτέλεσμα να μπαίνουν συνεχώς σε κυκλοφορία νέες εκδόσεις.

Η ανεξέλεγκτη και μαζική έκδοση χαρτονομισμάτων οδήγησε στο φαινόμενο του υπερπληθωρισμού.

Κατά τη διάρκεια της κατοχής, κυκλοφόρησαν 20 διαφορετικοί τύποι τραπεζογραμματίων. Η ονομαστική αξία τους κυμάνθηκε από 10.000 έως 100 δισεκατομμύρια δραχμές, λόγω του καλπάζοντος πληθωρισμού.

Το τραπεζογραμμάτιο 100 δισ. δραχμών είναι το μεγαλύτερο σε ονομαστική αξία ελληνικό τραπεζογραμμάτιο. Ωστόσο, η πραγματική του αξία ήταν σχεδόν μηδενική.

Με την υπογραφή του Ζολώτα

Το τραπεζογραμμάτιο 100 δισ. δραχμών κυκλοφόρησε στις 3 Νοεμβρίου 1944.

Φέρει την υπογραφή του Ξενοφώντα Ζολώτα, πρώτου μετακατοχικού Συνδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. Ο Ζολώτας υπηρέτησε άλλες 2 θητείες ως Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και αργότερα διετέλεσε Πρωθυπουργός της Ελλάδας.

Η νύμφη Δηιδάμεια

Η κεφαλή της νύμφης Δηιδάμειας που απεικονίζεται στην εμπρόσθια όψη του χαρτονομίσματος προέρχεται από το δυτικό αέτωμα του ναού του Δία στην Ολυμπία.

Πρόκειται για ένα από τα λαμπρότερα δείγματα του αυστηρού ρυθμού των πρώιμων κλασικών χρόνων. Το έργο φιλοτέχνησε άγνωστος καλλιτέχνης, ο οποίος συμβατικά αποκαλείται ο «δημιουργός της Ολυμπίας».

Το Κοινό Ηπειρωτών

Σε τραπεζογραμμάτια του νέου ελληνικού κράτους, συχνά απεικονίζονται αρχαία νομίσματα.

Στην οπίσθια όψη του τραπεζογραμματίου 100 δισ. δραχμών απεικονίζονται οι 2 όψεις του αρχαίου νομίσματος του Κοινού Ηπειρωτών:

  • Αριστερά η εμπρόσθια όψη του νομίσματος με τις κεφαλές του Δία και της Διώνης.
  • Δεξιά η οπίσθια όψη με έναν ταύρο και το εθνικό «ΑΠΕΙΡΩΤΑΝ», που σημαίνει «Ηπειρωτών» στη δωρική διάλεκτο.

Το Κοινό Ηπειρωτών (αρχαία ελληνικά: Κοινὸν Ἀπειρωτᾶν) ήταν συμμαχία των πόλεων-κρατών της Ηπείρου κατά τους ελληνιστικούς χρόνους (231-168 π.Χ.).

Το τραπεζογραμμάτιο 100 δισ. δραχμών του 1944 εκτίθεται στο Μουσείο Χαρτονομισμάτων Ιονικής Τραπέζης της Alpha Bank στην Κέρκυρα.

Η έκθεση είναι ανοικτή για το κοινό. Δείτε τις ημέρες και ώρες λειτουργίας του Μουσείου.

Share