Μετάβαση στο κεντρικό περιεχόμενο

Γιώργος Σικελιώτης , Μάνα

Μάνα του Γιώργου Σικελιώτη

Η Μάνα του Γιώργου Σικελιώτη είναι ένα παραστατικό έργο νεοελληνικής ζωγραφικής. Εξ ορισμού ανθρωποκεντρικός καλλιτέχνης, ο Σικελιώτης απεικονίζει συχνά στα έργα του τη σημασία της μητρότητας. Με το χαρακτηριστικό εικαστικό ιδίωμα της αμεσότητας, υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της γενιάς του ’30.

Το έργο Μάνα του Γιώργου Σικελιώτη απεικονίζει μια μητέρα καθισμένη στο έδαφος. Μπροστά της βρίσκονται 5 μικρά παιδιά που αποζητούν την αγκαλιά της. Η μάνα γέρνει ελαφρά προς το μέρος των παιδιών και απλώνει τα χέρια της σε εκείνο που είναι πιο κοντά της. Από πίσω της, ένα ακόμα μικρό κορίτσι μοιάζει να στηρίζεται στην πλάτη της.

Πρόκειται για ένα παραστατικό έργο, πιστό στις σταθερές καλλιτεχνικές αναζητήσεις του Σικελιώτη. Κυριαρχούν χαρακτηριστικά στοιχεία της ζωγραφικής του:

  • Γήινοι χρωματικοί τόνοι
  • Έντονα και αδρά περιγράμματα
  • Μετωπικές, δισδιάστατες ανθρώπινες μορφές

Ιδιαίτερα έντονο είναι το στοιχείο του συμβολισμού στο έργο, καθώς ο Σικελιώτης αφαίρεσε σκόπιμα οποιαδήποτε λεπτομέρεια ή περιγραφή και δεν απέδωσε φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά στις μορφές. Ωστόσο, η σύνθεση παραμένει εξαιρετικά εκφραστική και συναισθηματική.

Λίγα λόγια για τη ζωή του

Ο Γιώργος Σικελιώτης (1917-1984) γεννήθηκε στη Σμύρνη. Το 1922, μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, ήρθε στην Αθήνα και εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στην Καισαριανή. Από το 1935 έως το 1940, σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών με δασκάλους τον Κωνσταντίνο Παρθένη και τον Σπυρίδωνα Βικάτο.

Την περίοδο της Κατοχής πολέμησε στο αλβανικό μέτωπο. Στα χαρακτικά και ζωγραφικά έργα του αποτύπωσε τις δυσκολίες της εποχής και έτσι συνέβαλε στον αγώνα των ανθρώπων της τέχνης και των γραμμάτων κατά των κατακτητών.

Το 1949 έγινε μέλος της καλλιτεχνικής ομάδας «Στάθμη», που ανέπτυξε πλούσια εικαστική δραστηριότητα. Έζησε και εργάστηκε για μεγάλα χρονικά διαστήματα στην Αγγλία και τη Γαλλία. Εικονογράφησε, μεταξύ άλλων, πολλά λογοτεχνικά και μαθητικά βιβλία.

Εικαστικές επιρροές

Το καλλιτεχνικό ιδίωμα του Γιώργου Σικελιώτη δέχτηκε επιρροές από:

  • Τον κυβισμό
  • Το θέατρο σκιών
  • Τη βυζαντινή και λαϊκή τέχνη
  • Τη μελανόμορφη αγγειογραφία του 6ου αιώνα

Αγαπημένα θέματα και τεχνοτροπία

Ο Γιώργος Σικελιώτης έχει ως επίκεντρο της τέχνης του τον άνθρωπο. Στα έργα του απεικονίζει κυρίως φιγούρες, σπίτια και τοπία. Η καταγωγή του από τη Σμύρνη, τα βιώματα από την προσφυγιά και αργότερα από την Κατοχή επηρέασαν σημαντικά τη θεματολογία του.

Τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά της εικαστικής γραφής του είναι:

  • Αμεσότητα
  • Αδρές γραμμές και στέρεες μορφές
  • Έμφαση στο σχήμα

Τα χρώματα στο έργο του Σικελιώτη είναι κατά κύριο λόγο γήινα.

Ένας σημαντικός καλλιτέχνης

Ο Γιώργος Σικελιώτης είναι ένας από τους βασικότερους εκπροσώπους της γενιάς του ’30. Το έργο του χαρακτηρίζουν η συνέπεια και η συνέχεια. Ήδη από τα φοιτητικά του χρόνια άρχισε να συμμετέχει σε ομαδικές εκθέσεις. Στη διάρκεια της ζωής του παρουσίασε το έργο του σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το 1954 παρουσίασε στην Αθήνα 80 έργα του στην 1η ατομική έκθεσή του στις αίθουσες της εφημερίδας Το Βήμα. Το 1957 συμμετείχε στη 2η Μπιενάλε της Αλεξάνδρειας, ενώ το 1960 επιλέχθηκε μεταξύ των υποψηφίων για το βραβείο Guggenheim και έλαβε εύφημο μνεία για το έργο του Κορίτσια με Περιστέρια.

Προσφορά στην κοινωνία

Από το 1975 έως το 1983, ο Σικελιώτης οργάνωσε σε συνεργασία με δημόσιους και πολιτιστικούς φορείς περισσότερες από 25 εκθέσεις «Καλλιτεχνικής Αποκέντρωσης», όπως τις αποκαλούσε ο ίδιος. Σκοπός του ήταν η διάδοση της τέχνης στους ανθρώπους της περιφέρειας. Η κίνησή του αυτή ήταν το έναυσμα για να συγκροτηθούν νέες δημοτικές πινακοθήκες σε επαρχιακές πόλεις της Ελλάδας.

Η μητρότητα στο έργο του Γιώργου Σικελιώτη

Στο σύνολο της καλλιτεχνικής πορείας του, ο Σικελιώτης εξερεύνησε σε βάθος τη μητρότητα. Στα έργα του, η μάνα παρουσιάζεται λαϊκή, στιβαρή και γήινη.

Στόχος του καλλιτέχνη ήταν να απεικονίσει τη σημασία της μητρότητας, την προστασία και την ασφάλεια που παρέχει η παρουσία της μητέρας στη ζωή των παιδιών ακόμα και στις πιο αντίξοες συνθήκες.

Βιβλιογραφική αναφορά

Το έργο Μάνα του Γιώργου Σικελιώτη αναφέρεται στο εικαστικό λεύκωμα Αφιέρωμα στην Ελληνίδα Μάνα – Η Μητρότητα στη Νεοελληνική Τέχνη, 2009, σε επιμέλεια της Αφροδίτης Κούρια.

Η Συλλογή Έργων Τέχνης της Alpha Bank δεν είναι ανοικτή για το κοινό.

Μπορείτε να δείτε το έργο Μάνα του Γιώργου Σικελιώτη κατόπιν ραντεβού.

Για να κλείσετε ραντεβού, επικοινωνήστε μαζί μας.