Μετάβαση στο κεντρικό περιεχόμενο

Κωνσταντίνος Μαλέας, Λαύριο

Λαύριο του Κωνσταντίνου Μαλέα

Το έργο Λαύριο απεικονίζει ένα αντιπροσωπευτικό τοπίο της αττικής γης, την παραλία του Λαυρίου. Ιδρυτικό μέλος της προοδευτικής καλλιτεχνικής ομάδας «Ομάδα Τέχνη», ο Κωνσταντίνος Μαλέας θεωρείται από τους πρωτοπόρους της σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα. Στο έργο του ενσωμάτωσε με εξαιρετική επιτυχία στοιχεία της μεταϊμπρεσιονιστικής ζωγραφικής, για να αποτυπώσει την πεμπτουσία του ελληνικού τοπίου.

Ένα χαρακτηριστικό ελληνικό τοπίο

Η τοπιογραφία Λαύριο του Κωνσταντίνου Μαλέα θεωρείται ένα από τα αριστουργήματα της νεοελληνικής τέχνης του 1ου τετάρτου του 20ού αιώνα. Το έργο απεικονίζει την παραλία του Λαυρίου. Για να αποδώσει αυτό το χαρακτηριστικό τοπίο της αττικής γης, ο Μαλέας χρησιμοποιεί σχεδόν αποκλειστικά καμπυλόμορφα σχήματα με έντονα περιγράμματα. Έτσι, προσδίδει στο έργο ένα έντονο διακοσμητικό στυλιζάρισμα.

Η σύνθεση είναι διαιρεμένη σε 3 μέρη: στεριά, θάλασσα, ουρανός. Θερμά και ψυχρά χρώματα εναλλάσσονται ρυθμικά και με τόλμη πάνω στις αβαθείς, επίπεδες και χωρίς ίχνος προοπτικής επιφάνειες.

Τα εικαστικά μέσα που χρησιμοποιεί ο Μαλέας είναι λιτά και χωρίς ιδιαίτερες περιγραφικές λεπτομέρειες. Παρόλα αυτά, κατορθώνει να εμποτίσει τη σύνθεση με λυρισμό και μια ιδιαίτερη αισθαντικότητα.

Με επιρροές από κινήματα του μοντερνισμού

Στο έργο Λαύριο είναι εμφανείς οι επιρροές του Κωνσταντίνου Μαλέα από τα καλλιτεχνικά ρεύματα του μοντερνισμού που διαδέχθηκαν τον ιμπρεσιονισμό, όπως ο συμβολισμός και ο μεταϊμπρεσιονισμός της ομάδας των Nabis.

Ωστόσο, τόσο εδώ όσο και στο σύνολο του έργου του, ο Μαλέας αξιοποιεί με γόνιμο τρόπο τα διδάγματά τους και τα προσαρμόζει στο προσωπικό του ιδίωμα. Πρόθεσή του είναι να μεταγράψει την πεμπτουσία του ελληνικού τοπίου και κυρίως τη συμπλοκή της φόρμας με το φως.

Λίγα λόγια για τη ζωή του

Ο Κωνσταντίνος Μαλέας (1879-1928) γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κωνσταντινούπολη. Σπούδασε αρχιτεκτονική στη Μεγάλη του Γένους Σχολή. Από το 1901 έως το 1908 έζησε στο Παρίσι, όπου παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής στην École Nationale Supérieure des Arts Décoratifs και μαθήτευσε δίπλα στον νεοϊμπρεσιονιστή Henri Martin.

Μετά την επιστροφή του στην Πόλη, ταξίδεψε στη Συρία, την Αίγυπτο και τον Λίβανο, όπου ζωγράφιζε εντατικά. Το 1913 διορίστηκε αρχιμηχανικός του Δήμου Θεσσαλονίκης. Το 1917 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα και έγινε ιδρυτικό μέλος της προοδευτικής καλλιτεχνικής «Ομάδας Τέχνη». Παράλληλα, συμμετείχε ενεργά στην πρωτοπόρο εκπαιδευτική κίνηση των Γληνού, Τριανταφυλλίδη και Δελμούζου.

Εικαστικές επιρροές

Ο Κωνσταντίνος Μαλέας ήταν ανανεωτής της ελληνικής ζωγραφικής, πρωτοπόρος και εισηγητής της σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα.

Η δημιουργική εξέλιξή του δέχτηκε σημαντικές επιρροές από τους:

  • Μεταϊμπρεσιονιστές Cézanne, Gaugin και Van Gogh
  • Συμβολιστές
  • Φωβιστές

Αγαπημένα θέματα και τεχνοτροπίες

Στο έργο του, ο Μαλέας ασχολήθηκε κυρίως με την τοπιογραφία.

Στα τοπία του κυριαρχούν οι:

  • Σχηματοποιήσεις
  • Καθαρές χρωματικές αποχρώσεις
  • Πλατιές πινελιές

Χαρακτηριστική είναι η παρουσία περιγράμματος. Τα έντονα και διαυγή χρώματα αναδεικνύουν και οριοθετούν τα σχήματα στις τοπιογραφίες του Μαλέα.

Ο Κωνσταντίνος Μαλέας στη Συλλογή Έργων Τέχνης της Alpha Bank

Στη Συλλογή μας ανήκει επίσης το έργο Ακρόπολη του Κωνσταντίνου Μαλέα.

Το έργο στις εκδόσεις μας

Το Λαύριο του Κωνσταντίνου Μαλέα αναφέρεται στις εκδόσεις της Alpha Bank:

Άλλες βιβλιογραφικές αναφορές

Το έργο Λαύριο αναφέρεται επίσης στα:

  • Α. Κωτίδης, Μαλέας, 2000
  • Global Corporate Collections, 2015
  • «Ομάδα Τέχνη» 100 χρόνια, 2017

Η Συλλογή Έργων Τέχνης της Alpha Bank δεν είναι ανοικτή για το κοινό. 

Μπορείτε να την επισκεφτείτε κατόπιν ραντεβού. Για να κλείσετε ραντεβού, επικοινωνήστε μαζί μας.