Μετάβαση στο κεντρικό περιεχόμενο

Κωνσταντίνος Μαλέας, Ακρόπολη

Ακρόπολη του Κωνσταντίνου Μαλέα

Το έργο Ακρόπολη του Κωνσταντίνου Μαλέα είναι τοπιογραφία του εμβληματικού μνημείου της Αθήνας. Ο Μαλέας επηρεάστηκε σημαντικά από το καλλιτεχνικό ρεύμα του μεταϊμπρεσιονισμού και υπήρξε ιδρυτικό μέλος της προοδευτικής καλλιτεχνικής «Ομάδας Τέχνη». Το εικαστικό έργο του σηματοδότησε την καθοριστική στροφή της ελληνικής ζωγραφικής προς τη σύγχρονη τέχνη.

Μνημείο ενταγμένο στο τοπίο

Η Ακρόπολη του Κωνσταντίνου Μαλέα απεικονίζει το εμβληματικό μνημείο της Αθήνας και τη φύση που το περιβάλλει. Στο πρώτο εικονιστικό επίπεδο πρωταγωνιστεί το φυσικό περιβάλλον, που σταδιακά οδηγεί τον θεατή στην απεικόνιση των κλασικών μνημείων.

Ο καλλιτέχνης δεν επιδίωξε την ακριβή απόδοση των ίδιων των μνημείων και των λεπτομερειών τους. Αντίθετα, εστίασε στην εναρμόνιση και την υποταγή των ιστορικών αρχιτεκτονημάτων στο φυσικό τοπίο και την ατμόσφαιρα που τα περιβάλλει.

Το έργο φιλοτεχνήθηκε μεταξύ των ετών 1918-1920. Την περίοδο εκείνη ο Μαλέας ήταν στενά συνδεδεμένος με την «Ομάδα Τέχνη». Αποστασιοποιήθηκε από τη συμβολιστική θεματολογία και στράφηκε προς την τοπιογραφία. Η Ακρόπολη ανήκει στην ευρύτερη ενότητα έργων που απεικονίζουν μνημεία ενταγμένα σε τοπία.

Με τα χρώματα της φύσης

Οι διάφορες διαβαθμίσεις του λευκού αποτυπώνουν το λευκό μάρμαρο του Παρθενώνα, των Προπυλαίων και του Ηρωδείου, που αντανακλούν το φως του ήλιου.

Ο Μαλέας ενισχύει τη δύναμη της φύσης μέσα από τη σχηματική και χρωματική πολλαπλότητα των φυσικών μοτίβων που κυριολεκτικά ωθούν τα μνημεία στο δεύτερο εικονιστικό επίπεδο.

Λίγα λόγια για τη ζωή του

Ο Κωνσταντίνος Μαλέας (1879-1928) γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κωνσταντινούπολη. Σπούδασε αρχιτεκτονική στη Μεγάλη του Γένους Σχολή. Από το 1901 έως το 1908 έζησε στο Παρίσι, όπου παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής στην École Nationale Supérieure des Arts Décoratifs και μαθήτευσε δίπλα στον νεοϊμπρεσιονιστή Henri Martin.

Μετά την επιστροφή του στην Πόλη ταξίδεψε στη Συρία, την Αίγυπτο και τον Λίβανο, όπου ζωγράφιζε εντατικά. Το 1913 διορίστηκε αρχιμηχανικός του Δήμου Θεσσαλονίκης. Το 1917 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα και έγινε ιδρυτικό μέλος της προοδευτικής καλλιτεχνικής «Ομάδας Τέχνη». Παράλληλα, συμμετείχε ενεργά στην πρωτοπόρο εκπαιδευτική κίνηση των Γληνού, Τριανταφυλλίδη και Δελμούζου.

Εικαστικές επιρροές

Ο Κωνσταντίνος Μαλέας ήταν ανανεωτής της ελληνικής ζωγραφικής, πρωτοπόρος και εισηγητής της σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα.
Η δημιουργική εξέλιξή του δέχτηκε σημαντικές επιρροές από τους:

  • Μεταϊμπρεσιονιστές Cézanne, Gaugin και Van Gogh
  • Συμβολιστές
  • Φωβιστές

Αγαπημένα θέματα και τεχνοτροπίες

Στο έργο του, ο Μαλέας ασχολήθηκε κυρίως με την τοπιογραφία.

Στα τοπία του κυριαρχούν οι:

  • Σχηματοποιήσεις
  • Καθαρές χρωματικές αποχρώσεις
  • Πλατιές πινελιές

Χαρακτηριστική είναι η απουσία περιγράμματος. Τα έντονα και διαυγή χρώματα αναδεικνύουν και οριοθετούν τα σχήματα στις τοπιογραφίες του Μαλέα.

Το έργο στις εκδόσεις μας

Η Ακρόπολη του Κωνσταντίνου Μαλέα αναφέρεται στις εκδόσεις της Alpha Bank:

Μπορείτε να αγοράσετε την έκδοση Η Συλλογή της Alpha Bank. Ελληνική Τέχνη από το 1920 έως σήμερα από το e-shop της Alpha Bank.

Μπορείτε να αγοράσετε την έκδοση Η Συλλογή της Alpha Bank. Ζωγραφική – Χαρακτική – Γλυπτική από το e-shop της Alpha Bank.

Άλλες βιβλιογραφικές αναφορές

H Ακρόπολη αναφέρεται επίσης στις εκδόσεις:

  • A. Κωτίδης, Κωνσταντίνος Μαλέας (1879-1928), 2000
  • Greece is Wonderful, 2005
  • «Ομάδα Τέχνη» 100 χρόνια, κατάλογος έκθεσης, 2017
  • Y. Costopoulos, "Success in Banking starts with an ...Alpha!"

Συμμετοχή σε εκθέσεις

Η Ακρόπολη του Κωνσταντίνου Μαλέα παρουσιάστηκε στην ομαδική έκθεση «Ομάδα Τέχνη» 100 χρόνια, που πραγματοποιήθηκε στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο στην Αθήνα το 2017.

Το έργο Ακρόπολη του Κωνσταντίνου Μαλέα βρίσκεται αναρτημένο στον Ξενώνα, στον 5ο όροφο του κτιρίου της Alpha Bank, στην οδό Πανεπιστημίου 41 στην Αθήνα.

Αν είστε ερευνητής ή ερευνήτρια μπορείτε να το επισκεφθείτε κατόπιν ραντεβού.

Για να κλείσετε ραντεβού, επικοινωνήστε μαζί μας.