Μετάβαση στο κεντρικό περιεχόμενο

Παναγιώτης Τέτσης, Ρόδια

Χαρακτικό Ρόδια του Παναγιώτη Τέτση

To χαρακτικό Ρόδια του Παναγιώτη Τέτση ανήκει σε μια ενότητα ζωγραφικών έργων και χαρακτικών του καλλιτέχνη με το ίδιο θέμα που έχει στην κατοχή της η Συλλογή Έργων Τέχνης της Alpha Bank. Η κυριαρχία του κόκκινου και του κίτρινου κάνουν το έργο αυτό να ξεχωρίζει. Ο Τέτσης χρησιμοποίησε την απαιτητική μέθοδο της έγχρωμης ακουατίντας για να αποδώσει μια ποικιλία χρωματικών διαβαθμίσεων.

Κυριαρχία του κόκκινου και του κίτρινου

Στο έργο τον κύριο ρόλο έχει το χρώμα. Με κόκκινο και κίτρινο μόνο, απεικονίζονται 4 ρόδια και η επιφάνεια πάνω στην οποία είναι τοποθετημένα. Ο όγκος τους, η υφή τους και η διαφορά στο χρώμα τους αποδίδονται αποκλειστικά με τις διαβαθμίσεις των δύο αυτών χρωμάτων.

Είναι ευδιάκριτο το μεγάλο ταλέντο του Παναγιώτη Τέτση, που είναι κυρίως γνωστός για τα ζωγραφικά του έργα, μέσα από τη δεξιότητα να χρησιμοποιήσει μια τόσο περίπλοκη τεχνική, όπως είναι η έγχρωμη ακουατίντα.

Η νεκρή φύση στο έργο του Τέτση

Ο Παναγιώτης Τέτσης έδειχνε μεγάλο ενδιαφέρον στη θεματογραφία της νεκρής φύσης. Πολλά έργα του απεικονίζουν λουλούδια και φρούτα, ή αντικείμενα, όπως βάζα, ακόμα και πινέλα. Στη Συλλογή Έργων Τέχνης της Alpha Bank περιλαμβάνονται ζωγραφικά αλλά και χαρακτικά έργα του με νεκρές φύσεις.

Το ρόδι ως σύμβολο

Τα Ρόδια ανήκουν σε μια ευρύτερη ενότητα που διαθέτει η Συλλογή Έργων Τέχνης της Alpha Bank με απεικονίσεις του συγκεκριμένου φρούτου από τον Τέτση.

Πρόκειται για θέμα με πολλούς συμβολισμούς, που παρουσιάζεται στην τέχνη ήδη από την αρχαιότητα. Συνηθέστερα συμβολίζει την αφθονία, τον πλούτο, την καλοτυχία και τη γονιμότητα. Είναι γνωστό, άλλωστε, το έθιμο της Πρωτοχρονιάς, μετά την αλλαγή του έτους, να σπάμε ένα ρόδι για καλή τύχη.

Λίγα λόγια για τη ζωή του

O Παναγιώτης Τέτσης (1925-2016) γεννήθηκε στην Ύδρα. Το 1937 εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στον Πειραιά. Φοίτησε στη Νομική Σχολή Αθήνας, την οποία εγκατέλειψε.

Από το 1944 έως το 1949 σπούδασε Ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών με καθηγητές τους Δημήτριο Μπισκίνη, Παύλο Μαθιόπουλο και Κωνσταντίνο Παρθένη.

Από το 1953 έως το 1956 φοίτησε στην École des Beaux Arts στο Παρίσι με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών. Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα, εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, ενώ μοίραζε τον ελεύθερο χρόνο του ανάμεσα στη Σίφνο και την Ύδρα.

Από το 1959 έως το 1962 δίδαξε στο Τμήμα Σχεδιαστών του Αθηναϊκού Τεχνολογικού Ομίλου. Ήταν συνιδρυτής και δάσκαλος του Ελεύθερου Σπουδαστηρίου Καλών Τεχνών (Σχολή Βακαλό), μαζί με τους Ελένη Βακαλό, Ασαντούρ Μπαχαριάν και Φραντζή Φρατζεσκάκη.

Εικαστικές επιρροές

Το 1940, πολύ πριν από τη φοίτησή του στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, είχε γνωρίσει τον Δημήτρη Πικιώνη και τον Νίκο Χατζηκυριάκο-Γκίκα. Ο ίδιος θεωρούσε αυτούς πραγματικούς του δασκάλους. Ξεχώριζε τον Χατζηκυριάκο-Γκίκα ως σημαντική εικαστική του επιρροή.

Αγαπημένα θέματα και τεχνοτροπία

Τα έργα του Τέτση απεικονίζουν προσωπογραφίες, σκηνές της καθημερινότητας, τοπία και νεκρή φύση.

Η ζωγραφική του αφομοίωνε στοιχεία του μοντερνισμού, του εξπρεσιονισμού και της αφαίρεσης, παραμένοντας όμως παραστατική. Στους πίνακές του έδινε ιδιαίτερη σημασία στη σχέση του χρώματος και του φωτός.

Εκτός από τη ζωγραφική, ο Τέτσης ασχολήθηκε και με τη χαρακτική. Επίσης, φιλοτέχνησε τοιχογραφίες σε εκκλησίες και δημόσια κτίρια.

Ένας καταξιωμένος καλλιτέχνης

Ο Τέτσης πραγματοποίησε την πρώτη του ατομική έκθεση στην γκαλερί Ρόμβος το 1948. Ακολούθησαν πολλές ατομικές εκθέσεις, αλλά και συμμετοχές σε ομαδικές.

Το 1958 το έργο του ταξίδεψε στο Μουσείο Γκουγκενχάιμ, καθώς ο ίδιος ήταν υποψήφιος για το διεθνές βραβείο του θεσμού.

Συμμετείχε στην Μπιενάλε του Σάο Πάολο το 1957 και της Αλεξάνδρειας το 1959. Το 1970 ο Τέτσης επιλέχθηκε να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Μπιενάλε της Βενετίας. Όμως, λόγω πολιτικών συνθηκών, απέσυρε την υποψηφιότητά του.

Ένας σημαντικός δάσκαλος

Το 1976 ο Τέτσης εξελέγη καθηγητής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, όπου δίδαξε έως το 1991. Μεταξύ των μαθητών του ήταν οι Γιώργος Ρόρρης, Γιάννης Βακιρτζής, Μίλτος Γκολέμας, Παναγιώτης Τούντας κ.ά. Το 1989 εξελέγη Πρύτανης της Σχολής.

Το 1993 έγινε τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και το 1999 τιμήθηκε με τον Ανώτερο Ταξιάρχη του Φοίνικος.

Η τεχνική της έγχρωμης ακουατίντας

Το χαρακτικό έχει φιλοτεχνηθεί με την τεχνική της έγχρωμης ακουατίντας, γνωστής και ως τονικής οξυγραφίας. Πρόκειται για μια βαθυτυπική τεχνική, που δίνει τη δυνατότητα στον χαράκτη να αποδίδει πολλούς τόνους με διαβαθμίσεις, είτε ανοιχτότερες είτε βαθύτερες, ώστε να εμπλουτίζεται το πιο γραμμικό σχέδιο της οξυγραφίας.

Ο Τέτσης στη Συλλογή Έργων Τέχνης της Alpha Bank

Στη Συλλογή Έργων Τέχνης της Alpha Bank ανήκουν ζωγραφικοί πίνακες και χαρακτικά του Τέτση. Ορισμένα από αυτά έχουν θέμα το ρόδι.

Η Συλλογή κατέχει επίσης τον πίνακα μεγάλων διαστάσεων Λαϊκή αγορά. Το έργο εκτίθεται στο Κεντρικό Κατάστημα της Alpha Bank.

Η Συλλογή Έργων Τέχνης της Alpha Bank δεν είναι ανοικτή για το κοινό. 

Αν είστε ερευνητής ή ερευνήτρια, μπορείτε να μας επισκεφτείτε κατόπιν ραντεβού.

Για να κλείσετε ραντεβού, επικοινωνήστε μαζί μας.