Μετάβαση στο κεντρικό περιεχόμενο

Μιλτιάδης Πεταλάς, Χωρίς τίτλο

Ανδρική προτομή, στο δεξί μέρος ιππότης, κάτω αριστερά νεκροκεφαλή και απολιθώματα σε όλη τη σύνθεση.
Λεπτομέρεια ανδρικής προτομής και απολιθώματα σε όλη τη σύνθεση.

Το έργο Χωρίς τίτλο του Μιλτιάδη Πεταλά αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα της δουλειάς του νέου αυτού δημιουργού. Πρόκειται για μια ψηφιακή εκτύπωση με επιζωγράφιση. Κυριαρχούν συμβολικά στοιχεία όπως η νεκροκεφαλή, το φίδι και ο ιππότης. Το έργο εντάσσεται στο πεδίο της χαρακτικής, χωρίς όμως να στερείται τον ζωγραφικό του χαρακτήρα. 

Μια μεταφυσική αυτοπροσωπογραφία 

Το έργο Χωρίς τίτλο αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα της δουλειάς του Μιλτιάδη Πεταλά.  

Πρόκειται για μια αυτοπροσωπογραφία. Η μορφή του καλλιτέχνη προβάλλει ως προτομή μέσα από ένα ουδέτερο φόντο. Δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην απόδοση του προσώπου, σε αντίθεση με τον κορμό.  

Οι προεκτάσεις στην αγιογραφία, με την οποία ασχολείται ο Πεταλάς, είναι εμφανείς. Τα λεπτά χαρακτηριστικά και το βλέμμα της μορφής αποπνέουν μια μυστικιστική θρησκευτικότητα, σχεδόν ασκητική. 

Η ματαιότητα της ανθρώπινης ύπαρξης 

Στο έργο κυριαρχούν οι συμβολισμοί. Η παρουσία της νεκροκεφαλής στο κάτω μέρος παραπέμπει στον εικονογραφικό τύπο Vanitas. Δηλαδή, σε μια αλληγορική αναπαράσταση που έχει ως στόχο την υπενθύμιση της ματαιότητας της ζωής και του εφήμερου της ανθρώπινης ύπαρξης. Η νεκροκεφαλή είναι ένα σύμβολο που εκφράζει τον φόβο για το πέρασμα του χρόνου που φθείρει τα πάντα και οδηγεί στον θάνατο. 

Τα ίχνη του χρόνου παρουσιάζονται επίσης μέσα από: 

  • Τα απολιθώματα φύλλων και φυτών που είναι διάσπαρτα σε όλη την εικαστική επιφάνεια. 
  • Τον ιππότη στο δεξί μέρος της σύνθεσης, που συμβολίζει το παρελθόν, την ιστορία και τον χρόνο που κυλά. 

Παράλληλα, η έννοια της Vanitas ενισχύεται από την παρουσία του φιδιού. Το φίδι εικονίζεται τυλιγμένο γύρω από τον λαιμό της μορφής. Αποδίδεται με λεπτές, αδρές γραμμές που το καθιστούν μόλις διακριτό. 

Πολλές και ποικίλες είναι οι ερμηνείες που έχουν κατά καιρούς αποδοθεί στην παρουσία του φιδιού στην τέχνη. Η παρουσία του άλλοτε συμβόλιζε τη σοφία και τις επιστήμες και άλλοτε αντιπροσώπευε τις χθόνιες θεότητες και δυνάμεις.  

Η αγωνία για τον θάνατο 

Το έργο του Πεταλά συνιστά μια ανάμειξη συμβόλων. Αυτά έχουν ως στόχο να εκφράσουν την αγωνία της ζωής και του θανάτου. 

Ο καλλιτέχνης οπτικοποίησε μορφές και στοιχεία του παρελθόντος με μια έντονη πνευματικότητα. Με αυτόν τον τρόπο, δημιούργησε μια σύνθεση με μεταφυσικές προεκτάσεις και απόηχους από παλαιότερους κόσμους και εποχές. 

Λίγα λόγια για τη ζωή του 

Ο Μιλτιάδης Πεταλάς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1977. Σπούδασε Ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, με καθηγήτρια τη Ρένα Παπασπύρου. Αποφοίτησε με άριστα το 2003. 

Συνέχισε τις σπουδές του στο Εργαστήριο Χαρακτικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τέχνων με καθηγητές τους Μιχάλη Αρφαρά και Γιάννη Γουρζή. Αποφοίτησε το 2011. 

Τεχνοτροπία 

Η διπλή ιδιότητα του Πεταλά ως ζωγράφου και χαράκτη είναι ευδιάκριτη. Τα έργα του εντάσσονται κατά κύριο λόγο στο πεδίο της χαρακτικής, χωρίς όμως να στερούνται τον ζωγραφικό τους χαρακτήρα. 

Βασικό στοιχείο της τέχνης του αποτελεί ο πειραματισμός και ο συνδυασμός των μέσων που χρησιμοποιεί. Ο Πεταλάς δείχνει επίσης ιδιαίτερη προτίμηση στη χρήση του κολλάζ. Χρησιμοποιεί διαφορετικά χαρακτικά σε μια ενιαία επιφάνεια. Συμπληρώνει την επιφάνεια με μελάνι και κάνει εκτενείς επεμβάσεις. 

Ένας νέος δημιουργός με αναγνώριση 

Ο Πεταλάς είναι νέος καλλιτέχνης που έχει παρουσιάσει έργα του σε ατομικές εκθέσεις. Επίσης, έχει λάβει μέρος και σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. 

Το 2009 πήρε έπαινο στη 13η Διεθνή Μπιενάλε Μικροχαρακτικής και στον διαγωνισμό Exlibris του Μουσείου Ostrow Wielkopolski στην Πολωνία. Το 2010 έλαβε διάκριση στον 33ο διαγωνισμό International Exlibris Competition στην Κωνσταντινούπολη. 

Το έργο Χωρίς τίτλο του Μιλτιάδη Πεταλά αναφέρεται στην έκδοση της Alpha Bank Η Συλλογή της Alpha Bank, Ελληνική Τέχνη από το 1950 έως σήμερα, σε επιμέλεια της Ειρήνης Οράτη και του Θωμά Μπέγκα.
Η έκδοση συνόδευσε την ομότιτλη έκθεση που παρουσιάστηκε στη Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων.
 

Η Συλλογή Έργων Τέχνης της Alpha Bank δεν είναι ανοικτή για το κοινό. 

Αν είστε ερευνητής ή ερευνήτρια, μπορείτε να μας επισκεφτείτε κατόπιν ραντεβού.

Για να κλείσετε ραντεβού, επικοινωνήστε μαζί μας