Μετάβαση στο κεντρικό περιεχόμενο

Views on the Shores of the Mediterranean

Εξώφυλλο του βιβλίου Views on the Shores of the Mediterranean
Σελίδα του βιβλίου Views on the Shores of the Mediterranean
Σελίδα του βιβλίου Views on the Shores of the Mediterranean
Σελίδα του βιβλίου Views on the Shores of the Mediterranean

Το Views on the Shores of the Mediterranean είναι ένας σπάνιος περιηγητικός τόμος. Τον εξέδωσε ο πλοίαρχος του Βρετανικού Ναυτικού Walter Bourchier Devereux. Περιέχει επιχρωματισμένες λιθογραφίες που απεικονίζουν μνημεία, αρχαιότητες και τοπία από τις μεσογειακές ακτές.

Εξωτερική εμφάνιση και εικονογράφηση

Το βιβλίο Views on the Shores of the Mediterranean έχει διαστάσεις 35 εκ. (πλάτος) x 54 εκ. (ύψος). Περιέχει 24 επιχρωματισμένες λιθογραφίες από διάφορα σημεία των μεσογειακών ακτών. Οι 20 από αυτές τις λιθογραφίες δημιουργήθηκαν εξ ολοκλήρου με το χέρι.

Ο Devereux σχεδίασε μεταξύ άλλων τοπία και αρχαιότητες από τις περιοχές:

  • Φιλίππους.
  • Κέρκυρα.
  • Θεσσαλονίκη.
  • Αλικαρνασσό.
  • Τελμησσό.
  • Παλαιστίνη.
  • Τυνησία.

Περιήγηση στην Ανατολική Μεσόγειο

Ο τόμος εκδόθηκε το 1847 από τον πλοίαρχο του Walter Bourchier Devereux και αφιερώθηκε στη βασίλισσα Βικτωρία.

Όπως προδίδει ο τίτλος Views on the Shores of the Mediterranean (Τοπία των ακτών της Μεσογείου), ο τόμος αποτυπώνει μεσογειακές περιοχές. Οι 24 χρωματισμένες λιθογραφίες παρουσιάζουν αρχαιότητες και φυσικά τοπία από διάφορες τοποθεσίες της Ελλάδας, της Τουρκίας και όχι μόνο.

Σημαντική ιστορική πηγή

Μια συνεισφορά της έκδοσης του Devereux ήταν ότι προσέλαβε τη Μεσόγειο ως διακριτό γεωγραφικό χώρο. Η προσέγγισή του έχει μεγάλη σημασία, αφού και σήμερα η Ελληνική Επανάσταση επανεξετάζεται μέσα σε αυτό το πλαίσιο.

Ένας καλλιτέχνης στρατιωτικός

Ο πλοίαρχος του Βρετανικού Ναυτικού Walter Bourchier Devereux (1810-1868), εκτός από αξιωματικός, υπήρξε επίσης ζωγράφος και συγγραφέας.

Mε το σκάφος «SNAKE», στο οποίο υπηρέτησε ως κυβερνήτης από το 1841-1845, ταξίδεψε στη Μεσόγειο και κατέγραψε διάφορα σημεία των ακτών της. Οι λιθογραφίες δημιουργήθηκαν αργότερα και αξιοποίησαν ως βάση τα σχέδιά του.

Το 1844 συνόδευσε στην Αλικαρνασσό τον Charles Alison, στέλεχος της βρετανικής πρεσβείας στην Κωνσταντινούπολη. Σκοπός του ταξιδιού ήταν η εξέταση και καταγραφή των γλυπτών στο κάστρο του Αγίου Πέτρου.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Αλικαρνασσό, σχεδίασε 7 πλάκες με λεπτομέρειες των γλυπτών και των αναγλύφων της Αλικαρνασσού. Περιλαμβάνονται όλα στην έκδοση του 1847.

Η Συλλογή Σπάνιων Βιβλίων της Alpha Bank δεν είναι ανοικτή για το κοινό.

Μπορείτε ωστόσο να επισκέπτεστε τις υπόλοιπες συλλογές της Βιβλιοθήκης της Alpha Bank.