Μετάβαση στο κεντρικό περιεχόμενο
Αρχική / Η Βιβλιοθήκη της Alpha Bank / Τα σπάνια βιβλία μας / Voyage pittoresque en Grèce et dans le levant, tome I

Voyage pittoresque en Grèce et dans le levant, tome I

Το βιβλίο Voyage pittoresque en Grèce et dans le levant
Χαλκογραφία από το βιβλίο Voyage pittoresque en Grèce et dans le levant
Χαλκογραφία από το βιβλίο Voyage pittoresque en Grèce et dans le levant
Χαλκογραφία από το βιβλίο Voyage pittoresque en Grèce et dans le levant

Το Voyage pittoresque en Grèce et dans le levant, tome I είναι ένα περιηγητικό βιβλίο του ζωγράφου Etienne Rey (1789-1867), με χαλκογραφίες και σχόλια για την Ελλάδα του 1843-1844. Ο Rey ταξίδεψε στην Ανατολή το 1843 μαζί με τους αρχιτέκτονες A. Chenavard και J.M. Dalgabio. Απεικόνισε τοπία από την Πελοπόννησο, την κεντρική Ελλάδα, τη Σύρο, την Κωνσταντινούπολη, την Τροία και την περιοχή της Σμύρνης.

Διαστάσεις και εικονογράφηση

Το Voyage pittoresque en Grèce et dans le levant, tome I (Γραφικό ταξίδι στην Ελλάδα και το λεβάντε, τόμος 1) έχει διαστάσεις 30 εκ. (πλάτος) x 44 εκ. (ύψος). Βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση.

Περιέχει πλήθος χαλκογραφιών και μνημείων της Ελλάδας του 1843-1844. Περιλαμβάνει επίσης συνοδευτικά σχόλια.

Ένα ταξίδι στην Ανατολή σε εικόνες

Ο Rey ταξίδεψε στην Ανατολή το 1843, σε προχωρημένη ηλικία, μαζί με τους αρχιτέκτονες A. Chenavard και J.M. Dalgabio. Ξεκίνησαν το ταξίδι τους από τη Μασσαλία και έφτασαν στην Ελλάδα μέσα από την Ιταλία και τη Μάλτα. Επισκέφτηκαν ακόμα τη Μικρά Ασία και την Αίγυπτο.

Στις χαλκογραφίες του βιβλίου ο Rey αποτύπωσε εικόνες της Αθήνας κατά την περίοδο της βασιλείας του Όθωνα. Απεικόνισε τοπία από την Πελοπόννησο, την κεντρική Ελλάδα, τη Σύρο, την Κωνσταντινούπολη, την Τροία και την περιοχή της Σμύρνης.

Ο Rey ήθελε να επιχρωματίσει τις χαλκογραφίες του, κάτι που δεν πρόλαβε να κάνει λόγω του θανάτου του. Γι’ αυτό, το βιβλίο δημοσιεύτηκε 20 χρόνια μετά τη συγγραφή του.

Το έργο περιέχει εξαιρετικά λεπτομερείς και χρήσιμες σημειώσεις. Παρουσιάζουν τα μνημεία της εποχής με μεγάλη γεωγραφική και τοπογραφική επάρκεια, καθώς και με αρκετές λεπτομέρειες.

Etienne Rey: Συγγραφέας και καλλιτέχνης

Ο Etienne Rey (1789-1867) ήταν Γάλλος ζωγράφος. Ήταν ένας από τους πρώτους καθηγητές της Σχολής Καλών Τεχνών της Λυών, όπου διετέλεσε διευθυντής. Έγινε επίσης διευθυντής στο Μουσείο της Βιέννης. Δημοσίευσε ένα εγχειρίδιο για την τέχνη της εγκαυστικής ζωγραφικής, ενώ υπήρξε μέλος πολλών καλλιτεχνικών εταιρειών.

Ένα έργο στο πνεύμα της εποχής του: Η Μεγάλη Περιοδεία

Το ταξίδι του Rey εντάσσεται στην ευρύτερη τάση του περιηγητισμού κατά τον 18ο και 19ο αιώνα. Νεαροί, εύποροι, αριστοκράτες από την Ευρώπη γυρνούσαν την Ελλάδα από άκρη σε άκρη. Τους συνόδευαν φίλοι, υπηρέτες, δάσκαλοι, γιατροί, καλλιτέχνες και επιστήμονες. Η μετακίνηση αυτού του είδους ονομάστηκε «Μεγάλη Περιοδεία» (Grand Tour).

Σε αυτά τα ταξίδια τους στην Ελλάδα οι περιηγητές:

  • Παρατηρούσαν τη φύση.
  • Θαύμαζαν τα αρχαία ερείπια και μνημεία.
  • Έδειχναν ενδιαφέρον για τις παραδόσεις και τις συμπεριφορές των ντόπιων κατοίκων. 
  • Εμπνέονταν από την ελληνική φιλοσοφία και γοητεύονταν από την ελληνική μυθολογία.

Στη συνέχεια οι ταξιδιώτες κατέγραφαν τις εντυπώσεις τους και απεικόνιζαν σε σχέδια και ζωγραφικούς πίνακες όσα έβλεπαν. Συχνά όμως προχωρούσαν και στη σύνθεση θεμελιωδών επιστημονικών έργων.

Η Συλλογή Σπάνιων Βιβλίων της Alpha Bank δεν είναι ανοικτή για το κοινό.

Μπορείτε ωστόσο να επισκέπτεστε τις υπόλοιπες συλλογές της Βιβλιοθήκης της Alpha Bank.