Μετάβαση στο κεντρικό περιεχόμενο

Heroes of the Greek Revolution

Εξώφυλλο του βιβλίου Heroes of the Greek Revolution
Σελίδα του βιβλίου Heroes of the Greek Revolution
Σελίδα του βιβλίου Heroes of the Greek Revolution

Το Heroes of the Greek Revolution είναι μια συλλογή 24 επιχρωματισμένων λιθογραφιών που απεικονίζουν ήρωες της Επανάστασης του 1821. Ο Δανός Adam Friedel γνώρισε από κοντά τους απεικονιζόμενους αγωνιστές και σχεδίασε τα πορτρέτα τους εκ του φυσικού. Η συλλογή του έφερε στον δυτικό κόσμο τις εικόνες των Ελλήνων αγωνιστών και ευαισθητοποίησε τη Δύση για το ελληνικό ζήτημα.

Εξωτερική εμφάνιση και εικονογράφηση

Το βιβλίο Heroes of the Greek Revolution (Ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης), έχει διαστάσεις 45 εκ. (ύψος) x 32 εκ. (πλάτος). Αποτελείται από 24 επιχρωματισμένες λιθογραφίες που απεικονίζουν ήρωες της Επανάστασης του 1821.

Σε κάθε λιθογραφία ο Adam Friedel έχει προσθέσει βιογραφικές και ιστορικές περιγραφές. Έτσι, οι απεικονίσεις του γίνονται πολύτιμο ιστορικό υλικό.

Ηρωικές μορφές

Τα 24 λιθόγραφα πορτρέτα παρουσιάζουν όχι μόνο στρατιωτικές αλλά και πολιτικές προσωπικότητες της ελληνικής Επανάστασης. Τις προσωπογραφίες αυτές σχεδίασε εκ του φυσικού ο Adam Friedel. Αργότερα τα λιθογράφησε και επιχρωμάτισε ο J. Bouvier. Η συλλογή κυκλοφόρησε σε Παρίσι και Λονδίνο.

Οι λιθογραφίες αναπαριστούν μεταξύ άλλων τους: Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο, Λόρδο Βύρωνα, Δημήτριο Υψηλάντη, Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, Μαντώ Μαυρογένους, Νικηταρά, Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, Παπαφλέσσα, Ιωάννη Κωλέτη, Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, Ανδρέα Μιαούλη, Κωνσταντίνο Μπότσαρη, Κωνσταντίνο Κανάρη, Ιωάννη Μαυρομιχάλη, Οδυσσέα Ανδρούτσο.

Ένα βιβλίο μεγάλης εμβέλειας

Η σειρά γνώρισε σημαντική εκδοτική επιτυχία. Οι πωλήσεις έφτασαν μέχρι τις ΗΠΑ και την Ινδία. Μάλιστα, επανεκδόθηκε επανειλημμένα έως και το 1832.

Η επιτυχία αυτή ενίσχυσε τις προσπάθειες των Φιλελληνικών Επιτροπών για την προώθηση του ελληνικού ζητήματος στην Ευρώπη.

Με τη συλλογή αυτών των λιθογραφιών, ο Friedel πρόσφερε ένα πολύτιμο έργο. Έφερε στη Δύση τις εικόνες των αγωνιστών του ελληνικού απελευθερωτικού Αγώνα. Ευαισθητοποίησε έτσι τον δυτικό κόσμο για το ελληνικό ζήτημα.

Adam Friedel: Ο φιλέλληνας ταξιδευτής

Ο Δανός Adam Friedel (περίπου 1780 – περίπου 1868) υπηρέτησε στους ναπολεόντειους πολέμους ως αξιωματικός. Μετά το τέλος των πολέμων, ακολούθησε έναν συμπατριώτη του σε μια περιήγηση στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Ο Friedel μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία. Μετά από πολλά ταξίδια σε ρωσικά εδάφη, κατέληξε στη Ζάκυνθο. Από εκεί πέρασε στην Πελοπόννησο όταν ξεκινούσε η ελληνική Επανάσταση. Συμμετείχε ως εθελοντής, δηλώνοντας ότι είναι υπολοχαγός και μάλιστα βαρόνος, με το όνομα Friedel von Friedelsburg. Γνώρισε από κοντά πολλές προσωπικότητες του Αγώνα και σχεδίασε τις προσωπογραφίες τους.

Τον Ιούνιο του 1822 ο Friedel αποβλήθηκε από τον τακτικό ελληνικό στρατό. Το 1823 ταξίδεψε στην Αίγυπτο. Σκοπός του ταξιδιού ήταν η συγκέντρωση χρημάτων από τους ομογενείς του για τον Αγώνα.

Το 1824 βρέθηκε στο Μεσολόγγι με τον Λόρδο Βύρωνα. Ωστόσο, όταν ο Ι.Ι. Μάγερ, εκδότης της εφημερίδας Ελληνικά Χρονικά προειδοποίησε τις φιλελληνικές εταιρείες να αποφύγουν τον απατεώνα Friedel, αυτός έφυγε στο Λονδίνο και άνοιξε λιθογραφείο. Το 1825 και 1826 κυκλοφόρησε τη συλλογή του με τις 24 λιθογραφίες των Ελλήνων αγωνιστών.

Η Ελλάδα τιμά τον Friedel

Εξαιτίας της υγείας του, ο Friedel εγκατέλειψε την Αγγλία και έζησε στη νότια Γαλλία και την Ιταλία. Επέστρεψε στην Αθήνα το 1849, όπου και του απονεμήθηκε το «Αριστείον του Αγώνος» και ο «Αργυρός Σταυρός του Τάγματος του Σωτήρος».

Ταξίδεψε στη Σμύρνη και δίδαξε για 2 χρόνια σε ελληνικό σχολείο. Μετά από διάφορα ταξίδια, γύρισε και πάλι στην Αθήνα το 1865.

Τότε κατέθεσε μνημόνιο προς τον βασιλιά Γεώργιο Α΄ με δικαιολογητικά, επιχειρήματα και πληροφορίες για τη ζωή και τη δράση του. Με αυτό, ζητούσε την απονομή σύνταξης για τις υπηρεσίες που προσέφερε στην Ελλάδα. Δεν είναι γνωστό πότε και πού πέθανε.

Η Συλλογή Σπάνιων Βιβλίων της Alpha Bank δεν είναι ανοικτή για το κοινό.

Μπορείτε ωστόσο να επισκέπτεστε τις υπόλοιπες συλλογές της Βιβλιοθήκης της Alpha Bank.