Μετάβαση στο κεντρικό περιεχόμενο
Αρχική / Η Βιβλιοθήκη της Alpha Bank / Τα σπάνια βιβλία μας / Τα Ελληνικά Χρονικά. Πολιτική Εφημερίς

Τα Ελληνικά Χρονικά. Πολιτική Εφημερίς

Εξώφυλλο του βιβλίου Τα Ελληνικά Χρονικά. Πολιτική Εφημερίς
Σελίδα τίτλου του βιβλίου Τα Ελληνικά Χρονικά. Πολιτική Εφημερίς
Εσωτερικές σελίδες του βιβλίου Τα Ελληνικά Χρονικά. Πολιτική Εφημερίς

Ο τόμος Ελληνικά Χρονικά. Πολιτική Εφημερίς Εκδοθείσα εν Μεσολογγίω 1.1.1824-20.2.1826 αποτελείται από το σύνολο των φύλλων της ομώνυμης εφημερίδας. Ο εκδότης της, ο Ελβετός γιατρός Ιωάννης-Ιάκωβος Μάγερ, δημοσίευε μεταξύ άλλων πολεμικά ανακοινωθέντα, άρθρα, μεταφρασμένα άρθρα ξένων εφημερίδων και φιλολογικά άρθρα. Παράλληλα, η εφημερίδα λειτούργησε ως ημιεπίσημο όργανο της επαναστατικής διοίκησης. Τα φύλλα της αποτελούν ένα πολύτιμο ιστορικό έργο.

Εξωτερική εμφάνιση

Το βιβλίο Τα Ελληνικά Χρονικά. Πολιτική Εφημερίς Εκδοθείσα εν Μεσολογγίω 1.1.1824-20.2.1826 έχει διαστάσεις 29 εκ. (πλάτος) x 41 εκ. (ύψος). Αποτελείται από 144 σελίδες.

Έχει καφέ, δερμάτινο εξώφυλλο με διακοσμητικά κουμπώματα.

Η 1η σελίδα του βιβλίου περιέχει αφιέρωση του εκδότη στη Δούκισσα της Πλακεντίας.

Μια πολιτική εφημερίδα σε 1 τόμο

Ο τόμος περιλαμβάνει όλα τα φύλλα της πολιτικής εφημερίδας Τα Ελληνικά Χρονικά που κυκλοφόρησε κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης.

Η εφημερίδα ήταν τετρασέλιδη. Ωστόσο, κάποιες φορές η πληθώρα της ύλης αύξανε το μέγεθός της, σε πεντασέλιδη ή εξασέλιδη.

Τα Ελληνικά Χρονικά είναι από τα σημαντικότερα έντυπα τεκμήρια της Ελληνικής Επανάστασης. Λειτούργησε ως ημιεπίσημο όργανο των Διοικήσεων που συγκροτήθηκαν από τους Έλληνες κατά τη διάρκεια του Αγώνα.

Τα Ελληνικά Χρονικά: Μια ιστορική εφημερίδα

Η εφημερίδα Τα Ελληνικά Χρονικά εκδιδόταν από τον Ελβετό φιλέλληνα Ιωάννη-Ιάκωβο Μάγερ. Το πρώτο φύλλο κυκλοφόρησε την Πρωτοχρονιά του 1824 και το τελευταίο στις 20 Φεβρουαρίου 1826. Κυκλοφορούσε 2 φορές την εβδομάδα, συνήθως Τετάρτη και Σάββατο.

Η έκδοση της εφημερίδας συνέπεσε με μια ηρωική περίοδο του ξεσηκωμού στην Στερεά Ελλάδα. Η εφημερίδα αποτελεί επίσης ιστορική πηγή για την πολιορκία του Μεσολογγίου από τα στρατεύματα του Κιουταχή και του Ιμπραήμ.

Εκδόσεις και τυπογραφεία

Η εφημερίδα αρχικά τυπωνόταν σε ένα μικρό χειροκίνητο πιεστήριο του Μεσολογγίου, στο τυπογραφείο του Δημητρίου Μεσθενέως. Από τις 20 Απριλίου 1824 τα Ελληνικά Χρονικά τυπώνονταν σε ένα πιο σύγχρονο χειροκίνητο πιεστήριο. Το είχε φέρει στην Ελλάδα ο Άγγλος συνταγματάρχης Λέστερ Στάγχοπ (Leicester Stanhope), ένας από τους ακολούθους του Λόρδου Βύρωνα.

Το σύνολο των φύλλων της εφημερίδας ανατυπώθηκε από τον Κωνσταντίνο Λεβίδη το 1840, και από τους Χαράλαμπο Σπανό και Νικόλαο Νίκα το 1958.

Η πολιτική επικαιρότητα σε 1 φύλλο

Η ύλη της εφημερίδας αποτελούνταν κυρίως από:

  • Προκηρύξεις, ανακοινώσεις και διαγγέλματα της Προσωρινής Διοίκησης της Ελλάδας, και ανακοινώσεις όλων των δημόσιων φορέων.
  • Πολεμικές ανακοινώσεις και πληροφορίες με τις κινήσεις των στρατών και των στόλων της Ελλάδας και του αντιπάλου.
  • Ειδήσεις της Ελλάδας και του εξωτερικού.
  • Μεταφρασμένα αποσπάσματα από ευρωπαϊκές και αμερικάνικες εφημερίδες, που αφορούσαν την Ελληνική Επανάσταση.

Το φύλλο περιελάμβανε ακόμη επιστολές των φιλελληνικών κομιτάτων του εξωτερικού, βουλευτών και μελών του εκτελεστικού, και ιδιωτών που συμμετείχαν στην πολιτική ζωή της Ελλάδας.

Επίσης, άρθρα του εκδότη και συντάκτη της, καθώς και λογοτεχνικά κείμενα, κυρίως ποιήματα.

Τα πολλά στους πολλούς

Στην 1η σελίδα κάθε φύλλου, υπήρχε το γνωμικό του Jeremy Bentham «Τά πλείω ὀφέλη, τοῖς πλείοσι» που σημαίνει «τα περισσότερα οφέλη πρέπει να μοιράζονται στους περισσότερους». Ωστόσο, ο εκδότης το απέδωσε στον Βενιαμίν Φραγκλίνο.

Οι απόψεις του Jeremy Bentham για τον ωφελιμισμό ήταν διεθνώς πολύ δημοφιλείς. Χώρες που πετύχαιναν την ανεξαρτησία τους και δημιουργούσαν εξαρχής το συνταγματικό και νομικό πλαίσιο της διακυβέρνησής τους ζητούσαν τις συμβουλές του. Μεταξύ αυτών ήταν και η Ελλάδα. Οι επαφές του Bentham με την ελληνική κυβέρνηση αναπτύχτηκαν κυρίως την περίοδο 1823-1825.

Ένα θύμα του πολέμου

Στο φύλλο 65-66 της 19ης Αυγούστου 1825 δημοσιεύτηκε η ανακοίνωση: «Ζητούμε συγγνώμην από τους κυρίους συνδρομητάς μας διά την διακοπήν, την οποίαν εξ ανάγκης μεταχειριζόμεθα ενίοτε εις την εφημερίδα. Αι συνεχείς ζημίαι, τας οποίας από τον εχθρικόν πυροβολισμόν πάσχει η τυπογραφία, γίνονται αιτίαι αναπόφευκτοι ταύτης της διακοπής…».

Στις 20 Φεβρουαρίου 1826 τα οθωμανικά πυρά κατέστρεψαν το τυπογραφείο και Τα Ελληνικά Χρονικά έπαψαν να εκδίδονται.

Συνολικά η εφημερίδα κυκλοφόρησε 226 φύλλα (106 φ. το 1824, 105 φ. το 1825 και 15 φ. το 1826).

Ο εκδότης Ιωάννης-Ιάκωβος Μάγερ

Ο Ιωάννης-Ιάκωβος Μάγερ (Johann Jacob Meyer – 1798-1826) γεννήθηκε στη Ζυρίχη. Μεγάλωσε από οικογένεια γιατρών. Ο ίδιος σπούδασε φαρμακευτική και ιατρική, ωστόσο δεν ολοκλήρωσε τις σπουδές του.

Ανήσυχο πνεύμα, σχετίστηκε με τη φιλελληνική επιτροπή της Βέρνης και ταξίδεψε στην Ελλάδα. Εγκαταστάθηκε στο Μεσολόγγι στις 12 Δεκεμβρίου του 1823. Παντρεύτηκε Ελληνίδα και άλλαξε το θρησκευτικό του δόγμα.

Ανέπτυξε πολύπτυχη φιλελληνική δράση και συμμετείχε ενεργά στον Αγώνα, και μάλιστα στην πρώτη γραμμή.

Κατά την Έξοδο του Μεσολογγίου, ο ίδιος ο Μάγερ και η οικογένειά του σφαγιάστηκαν.

Η Συλλογή Σπάνιων Βιβλίων της Alpha Bank δεν είναι ανοικτή για το κοινό.

Μπορείτε ωστόσο να επισκέπτεστε τις υπόλοιπες συλλογές της Βιβλιοθήκης της Alpha Bank.