Μετάβαση στο κεντρικό περιεχόμενο
Αρχική / Η Βιβλιοθήκη της Alpha Bank / Τα σπάνια βιβλία μας / Select Views in Greece With Classical Illustrations

Select Views in Greece With Classical Illustrations

Το βιβλίο Select views in Greece with classical illustrations
Χαλκογραφία από το βιβλίο Select views in Greece with classical illustrations
Χαλκογραφία από το βιβλίο Select views in Greece with classical illustrations
Χαλκογραφία από το βιβλίο Select views in Greece with classical illustrations

Το βιβλίο Select Views in Greece With Classical Illustrations, Vol. 1 περιέχει 64 χαλκογραφίες από το ταξίδι του HW Williams στην Ελλάδα (1816-1818). Ο ζωγράφος ταξίδεψε στην Ιταλία, τη βόρεια Πελοπόννησο, την ηπειρωτική Ελλάδα και τα Ιόνια Νησιά. Απέκτησε το προσωνύμιο «Ο αρχαιοελληνικός Williams», καθώς ανέδειξε με το προσωπικό του ύφος το ελληνικό τοπίο.

Εξωτερική εμφάνιση και εικονογράφηση

Το βιβλίο Select Views in Greece With Classical Illustrations, Vol. 1 (Επιλεγμένα τοπία της Ελλάδας με κλασικές εικονογραφήσεις, τόμος 1) έχει διαστάσεις 26 εκ. (πλάτος) x 44 εκ. (ύψος).

Περιέχει 64 χαλκογραφίες ιδιαίτερα υψηλής αισθητικής από το ταξίδι του ζωγράφου HW Williams στην Ελλάδα, κατά τη διετία 1816-1818.

Παραπομπές σε κλασικούς συγγραφείς

Το βιβλίο είναι ένα σημαντικό περιηγητικό έργο που πραγματοποιήθηκε στις απαρχές της Ελληνικής Επανάστασης. Περιλαμβάνει πολλές παραπομπές του Williams σε Έλληνες και Λατίνους συγγραφείς, καθώς και σε Βρετανούς ποιητές. Οι παραπομπές αυτές θεωρούνται ίδιας αξίας με τα καλλιτεχνικά του επιτεύγματα.

Ο περιηγητής ζωγράφος

Ο Hugh William Williams (1773-1829) ήταν Βρετανός ζωγράφος που καταγόταν από παλαιά εύπορη ουαλική οικογένεια. Από το 1784 ζούσε με τη γιαγιά του στη Σκωτία. Έγινε ζωγράφος χάρη στη στήριξη των παππούδων του. Χρησιμοποιούσε κυρίως την τεχνική της ακουαρέλας. Τα πρώτα χρόνια της καλλιτεχνικής πορείας του εμπνέονταν κυρίως από τα ορεινά τοπία της Σκωτίας.

Τη διετία 1816-1818 ο Williams έκανε ένα ταξίδι που σημάδεψε καθοριστικά τη ζωή του. Ταξίδεψε στην Ιταλία, τη βόρεια Πελοπόννησο, την ηπειρωτική Ελλάδα και τα Ιόνια Νησιά.

Το 1819 ξεκίνησε να δημοσιεύει τις εντυπώσεις από τα ταξίδια του. Το 1822 έκανε μια έκθεση στο Εδιμβούργο, όπου βρίσκεται η πλειοψηφία των έργων του με αποκλειστικό θέμα την Ελλάδα.

Ο «αρχαιοελληνικός» Williams

Το ιδιαίτερο προσωπικό του ύφος αναδεικνύει το ελληνικό τοπίο και τα μνημεία του. Ο Williams κατάφερε να συνδυάσει με μοναδικό τρόπο το ελληνικό τοπίο με:

  • Αχνά χρώματα.
  • Τη δύναμη των ιονικών και των δωρικών μνημείων, που τα περιγράμματά τους έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το ελληνικό φως.

Για αυτούς τους λόγους, ο ζωγράφος απέκτησε το προσωνύμιο «αρχαιοελληνικός Williams» (Grecian Williams).

Ένα έργο στο πνεύμα της εποχής του: Η Μεγάλη Περιοδεία

Το ταξίδι και το έργο του HW Williams κατά τον 19ο αιώνα στην Ελλάδα, εντάσσεται στην ευρύτερη τάση του περιηγητισμού.

Για μια μακρά περίοδο τον 18ο και τον 19ο αιώνα, νεαροί, εύποροι αριστοκράτες από την Ευρώπη γυρνούσαν την Ελλάδα από άκρη σε άκρη. Τους συνόδευαν φίλοι, υπηρέτες, δάσκαλοι, γιατροί, καλλιτέχνες και επιστήμονες. Η μετακίνηση αυτού του είδους ονομάστηκε «Μεγάλη Περιοδεία» (Grand Tour).

Σε αυτά τα ταξίδια τους στην Ελλάδα οι περιηγητές:

  • Παρατηρούσαν τη φύση.
  • Θαύμαζαν τα αρχαία ερείπια και μνημεία.
  • Έδειχναν ενδιαφέρον για τις παραδόσεις και τις συμπεριφορές των ντόπιων κατοίκων.
  • Εμπνέονταν από την ελληνική φιλοσοφία και γοητεύονταν από την ελληνική μυθολογία.

Στη συνέχεια οι ταξιδιώτες κατέγραφαν τις εντυπώσεις τους και απεικόνιζαν σε σχέδια και ζωγραφικούς πίνακες όσα έβλεπαν. Συχνά όμως προχωρούσαν και στη σύνθεση θεμελιωδών επιστημονικών έργων.

Η Συλλογή Σπάνιων Βιβλίων της Alpha Bank δεν είναι ανοικτή για το κοινό.

Μπορείτε ωστόσο να επισκέπτεστε τις υπόλοιπες συλλογές της Βιβλιοθήκης της Alpha Bank.