Μετάβαση στο κεντρικό περιεχόμενο
Αρχική / Εκπαίδευση / Εκπαιδευτικά προγράμματα / Ανοιχτό Σεμινάριο Οικονομικής Ιστορίας

Ανοιχτό Σεμινάριο Οικονομικής Ιστορίας

Ομιλητές και κοινό στο Ανοιχτό Σεμινάριο Οικονομικής Ιστορίας.
Παρουσίαση ομιλητών και κοινό στο Ανοιχτό Σεμινάριο Οικονομικής Ιστορίας.
Ομιλητές και κοινό στο Ανοιχτό Σεμινάριο Οικονομικής Ιστορίας.
Ομιλητές και κοινό στο Ανοιχτό Σεμινάριο Οικονομικής Ιστορίας.
Παρουσίαση ομιλητή στο Ανοιχτό Σεμινάριο Οικονομικής Ιστορίας.

Το Ιστορικό Αρχείο της Alpha Bank συμμετείχε στη διοργάνωση του 14ου και 15ου κύκλου του Ανοιχτού Σεμιναρίου Οικονομικής Ιστορίας (ΑΣΟΙ). Στόχος του σεμιναρίου ήταν η συζήτηση για έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη και η μελέτη για προβλήματα της ελληνικής και διεθνούς οικονομικής ιστορίας. 

Πότε και πού 

Το Ιστορικό Αρχείο της Alpha Bank συμμετείχε στη διοργάνωση του 14ου (2017-2018) και του 15ου (2018-2019) κύκλου του Ανοιχτού Σεμιναρίου Οικονομικής Ιστορίας (ΑΣΟΙ). 

Το ΑΣΟΙ διεξαγόταν 2 φορές τον μήνα στην αίθουσα «Κ.Θ. Δημαράς» του ιστορικού αρχείου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στην οδό Σκουφά 45. 

Διακεκριμένοι ομιλητές 

Στο σεμινάριο φιλοξενήθηκαν συνολικά 28 διακεκριμένοι καθηγητές και ερευνητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Εκπροσώπησαν σχεδόν κάθε κομμάτι των κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών. 

Προβολή της έρευνας και μελέτης 

Βασικοί στόχοι του σεμιναρίου ήταν να αποτελέσει: 

  • Χώρο προβολής και συζήτησης για έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη. 
  • Πεδίο μελέτης για ειδικότερα προβλήματα της ελληνικής και διεθνούς οικονομικής ιστορίας. 

Οι επιλογές του προγράμματος αποσκοπούσαν στην παρουσίαση των διασταυρώσεων της ιστορίας με άλλα επιστημονικά πεδία και τη διεξαγωγή γόνιμης συζήτησης μεταξύ ειδικών και κοινού πάνω σε σύγχρονους προβληματισμούς. 

Ευρεία αποδοχή 

Οι 2 κύκλοι γνώρισαν τη μεγάλη αποδοχή του κοινού. Ανάμεσα σε αυτούς που παρακολούθησαν τακτικά το ΑΣΟΙ ήταν πανεπιστημιακοί, ερευνητές, φοιτητές, σπουδαστές, δημοσιογράφοι, συγγραφείς, καθώς και υπάλληλοι των διευθύνσεων και των καταστημάτων της Alpha Bank. 

Η οικονομική ιστορία στο επίκεντρο 

Το ΑΣΟΙ ξεκίνησε ως μια πρωτοβουλία από ιστορικούς, με κυριότερο ενδιαφέρον την οικονομική ιστορία 

Επεκτάθηκε με μια θεμελιώδη συνιστώσα: τη συνύπαρξη ιστορικών, οικονομολόγων, αλλά και άλλων ειδικών. Μεταξύ τους και ο σύμβουλος διοίκησης της τράπεζας και καθηγητής Οικονομικής και Κοινωνικής Ιστορίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Κώστας Κωστής. 

Συμμετοχή της Γαλλικής Σχολής Αθηνών 

Η Γαλλική Σχολή Αθηνών συμμετείχε στη διοργάνωση του 15ου κύκλου (2018-2019). Ο κύκλος ήταν περισσότερο προσανατολισμένος σε θέματα οικονομίας και πολιτικής από την ιστορία της νεότερης και σύγχρονης Ελλάδας.