Μετάβαση στο κεντρικό περιεχόμενο
Αρχική / Εκθέσεις / Έκθεση «Υφάνσεις. Ζωγραφική και ταπισερί στην Ελλάδα»

Έκθεση «Υφάνσεις. Ζωγραφική και ταπισερί στην Ελλάδα»

Αφίσα έκθεσης «Υφάνσεις. Ζωγραφική και ταπισερί»
Εκθέματα «Υφάνσεις. Ζωγραφική και ταπισερί»
Εκθέματα «Υφάνσεις. Ζωγραφική και ταπισερί»
Εκθέματα «Υφάνσεις. Ζωγραφική και ταπισερί»
Εκθέματα «Υφάνσεις. Ζωγραφική και ταπισερί»

Η έκθεση «Υφάνσεις. Ζωγραφική και ταπισερί στην Ελλάδα από το 1960 έως σήμερα» προβάλλει την καλλιτεχνική δραστηριότητα που αναπτύχθηκε στην Ελλάδα το 1960 με μοναδικά και ανεπανάληπτα δείγματα γραφής. Οι ταπισερί που ανήκουν στη Συλλογή Έργων Τέχνης της Alpha Bank συνδυάζονται με πίνακες, σχέδια, μακέτες, φωτογραφίες ή γλυπτά. Προκαλούν έντονες εντυπώσεις και προβληματισμό.

Ταπισερί σε συνδυασμό με έργα τέχνης

Ο Γιάννης Τσαρούχης ονόμασε τις ταπισερί χειροποίητους «υφαντούς ιστορημένους τοιχοτάπητες». Η παρουσίασή τους μαζί με πίνακες, σχέδια, μακέτες, φωτογραφίες ή γλυπτά με παρεμφερές θέμα έχει ως στόχο μια περιοδολόγηση στην ελληνική τέχνη μετά το 1960.

Η έκθεση φέρνει σε επαφή καλλιτέχνες και τεχνίτες για την παραγωγή χειροποίητων έργων που συνδέονται με τη ζωγραφική, την υφαντική και την αρχιτεκτονική.

Η διαδρομή περνά μέσα από έργα διαφορετικής υφής αλλά ίδιας θεματολογίας, που μπορούν να προκαλέσουν αναπάντεχες εντυπώσεις και ερμηνείες.

Τα εκθέματα και οι δημιουργοί

Παρουσιάζονται κατασκευές κυρίως μέσα από την τάση της Fiber Art, που εκθειάζει τη χειρωνακτική εργασία και τη χρήση φυσικών ή συνθετικών ινών. Η χειροτεχνική διαδικασία της ύφανσης φέρει τις εκφραστικές επιλογές νέων καλλιτεχνών, κυρίως γυναικών.

Η έκθεση αναδεικνύει τη σπάνια συγκυρία ισότιμης συνεργασίας που αναπτύχθηκε δημιουργικά τη δεκαετία του 1960, και εξελίχτηκε τις δεκαετίες του 1970 και του 1980 με διαφορετικούς στόχους και υλικά. Χωρίζεται σε 3 ενότητες:

  • Οι ταπισερί της δεκαετίας του 1960: Την περίοδο αυτή άρχισε το ενδιαφέρον για την ταπισερί. Η δημιουργία της Οικοτεχνίας το 1955 από τη Βασιλική Πρόνοια είχε ως αποτέλεσμα την παραγωγή ταπισερί βασισμένων σε έργα ζωγράφων.
  • Η παραγωγή χειροποίητων χαλιών στις δεκαετίες 1970-1980: Η γκαλερί «Νέες Μορφές» και το εργαστήριο «Τάπης» δημιούργησαν χαλιά σε 12 μόνο αντίτυπα, βασισμένα σε έργα καλλιτεχνών όπως των Δημήτρη Μυταρά, Χρόνη Μπότσογλου, Πάρι Πρέκα, Γιώργου Βακαλό, Βάσως Κατράκη κ.ά.
  • Τα νεότερα περίοπτα έργα: Πλάι σε μια εμβληματική κατασκευή της Βούλας Μασούρα, υπάρχουν έργα νεότερων δημιουργών που δημιουργούν τρισδιάστατα έργα με κάθε μορφής νήματα και τεχνικές ύφανσης: Άρτεμις Αλκαλάη, Ζωή Γαϊτανίδου, Βάσια Βανέζη κ.ά.

Εκπαιδευτικά προγράμματα

Στην έκθεση πραγματοποιήθηκαν εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά.

Στρογγυλή τράπεζα

Στις 28.2.2020 πραγματοποιήθηκε στρογγυλή τράπεζα σχετικά με τις ταπισερί και την υφαντική στην Ελλάδα.

Κατάλογος έκθεσης

Ένας κατάλογος με τίτλο Υφάνσεις. Ζωγραφική και ταπισερί στην Ελλάδα από το 1960 έως σήμερα συνοδεύει την έκθεση. Η έκδοση κυκλοφορεί στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα και προσφέρει πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Την επιμελήθηκαν οι Τάσος Σακελλαρόπουλος, Σοφία Τσουρινάκη, Περικλής Τζιάρας, Κρίτων Καλαβρός, Ειρήνη Οράτη, Κωνσταντίνος Παπαχρίστου, Άννυ Μάλαμα, Λουΐζα Καραπιδάκη.

Μπορείτε να αγοράσετε την έκδοση Υφάνσεις. Ζωγραφική και ταπισερί στην Ελλάδα από το 1960 έως σήμερα από το e-shop της Alpha Bank.

Δείτε τις φωτογραφίες της έκθεσης

Εκθέματα «Υφάνσεις. Ζωγραφική και ταπισερί» Ενεργοποίηση για Άνοιγμα Γκαλερί Φωτογραφιών
Εκθέματα «Υφάνσεις. Ζωγραφική και ταπισερί»
Εκθέματα «Υφάνσεις. Ζωγραφική και ταπισερί»
Εκθέματα «Υφάνσεις. Ζωγραφική και ταπισερί»