Μετάβαση στο κεντρικό περιεχόμενο
Αρχική / Εκθέσεις / Συμμετοχή στην έκθεση «Πικάσο και Αρχαιότητα. Γραμμή και πηλός»

Συμμετοχή στην έκθεση «Πικάσο και Αρχαιότητα. Γραμμή και πηλός»

Εκθέματα από την έκθεση «Πικάσο και Αρχαιότητα. Γραμμή και πηλός»
Αργυρός στατήρας Πραισού
Χρυσός δαρεικός

Η Νομισματική Συλλογή της Alpha Bank συμμετέχει στην έκθεση «Πικάσο και Αρχαιότητα. Γραμμή και πηλός» με δανεισμό 2 αρχαίων νομισμάτων, που φέρουν ως εικονογραφικό τύπο ένα αιγοειδές. Η έκθεση παρουσιάζει 68 σπάνια κεραμικά και σχέδια του Πικάσο με πτηνά, τετράποδα και θαλάσσια όντα, ανθρώπινες μορφές, μυθολογικά όντα.

Η Νομισματική Συλλογή δανείζει στην έκθεση «Πικάσο και Αρχαιότητα. Γραμμή και πηλός» 2 αρχαία νομίσματα:

  1. Αργυρός στατήρας Πραισού, τέλη 4ου – αρχές 3ου αιώνα π.Χ. Στην οπίσθια όψη διακρίνεται η επιγραφή [ΠΡ]ΑΙ και απεικονίζεται ένα ημίτομο αιγάγρου που τρέχει προς τα δεξιά, ενώ στρέφει την κεφαλή πίσω. Η Πραισός στην ανατολική Κρήτη εξέδωσε νομίσματα κατά την ελληνιστική εποχή. Oι παραστάσεις στα νομίσματα συνδέονται με τη λατρεία του Διός Δικταίου και με την αιγοτροφία της περιοχής.

  2. Αργυρό τετράδραχμο Αλεξάνδρου Α΄, Μακεδονία, 460/450 π.Χ. Στην οπίσθια όψη απεικονίζεται ημίτομον αίγας που τρέχει προς τα δεξιά και στρέφει την κεφαλή πίσω. Ο Αλέξανδρος Α΄ υπήρξε ο πρώτος Μακεδόνας βασιλιάς που έκοψε αργυρά νομίσματα με την παράσταση του μαχητή εμπροσθότυπο, πεζό ή έφιππο. Η αίγα της οπίσθιας όψης αποτελεί «λαλούν σύμβολο» των Αιγών, της πρωτεύουσας των Τημενιδών βασιλέων.

Υλικό από άλλες συλλογές

Η έκθεση «Πικάσο και Αρχαιότητα. Γραμμή και πηλός» οργανώθηκε στο πλαίσιο της σειράς εκθέσεων «Θεϊκοί Διάλογοι» του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης. Παρουσιάστηκαν 68 σπάνια κεραμικά και σχέδια του Πικάσο με πτηνά, τετράποδα και θαλάσσια όντα, ανθρώπινες μορφές, μυθολογικά ή μειξογενή όντα (Κένταυρος-Μινώταυρος).

Επίσης παρουσιάστηκαν και άλλα έργα εμπνευσμένα από αρχαίες τραγωδίες και κωμωδίες, που συνδιαλέγονται θεματικά με 67 αρχαιότητες, δημιουργώντας έναν «Θεϊκό Διάλογο», μεταξύ της αρχαίας ελληνικής και της μοντέρνας τέχνης.

Το μοτίβο της αίγας

Τα 2 νομίσματα φέρουν ως εικονογραφικό τύπο ένα αιγοειδές. Στην ίδια ενότητα της έκθεσης παρουσιάστηκαν το καθιστό κατσικάκι του Πικάσο, ένας σφραγιδόλιθος και ένας δακτυλιόλιθος της νεοανακτορικής περιόδου (περ. 1700-1500 π.Χ.).

Δίγλωσσος κατάλογος

Με την ευκαιρία της έκθεσης κυκλοφόρησε και δίγλωσσος κατάλογος στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα.