Μετάβαση στο κεντρικό περιεχόμενο
Αρχική / Εκθέσεις / Συμμετοχή στην έκθεση «Αντιγράφοντας (σ)το παρελθόν: Ιστορίες αντιγραφής και έμπνευσης»

Συμμετοχή στην έκθεση «Αντιγράφοντας (σ)το παρελθόν: Ιστορίες αντιγραφής και έμπνευσης»

Αφίσα έκθεσης «Αντιγράφοντας (σ)το παρελθόν»
Αργυρό τετράδραχμο Κελτών περιοχής Δούναβη
Αργυρό τετράδραχμο Κελτών περιοχής Δούναβη
Αργυρό τετράδραχμο Μεγάλου Αλεξάνδρου
Αργυρό τετράδραχμο Θάσου
Χρυσός στατήρας Φιλίππου Β´
Χρυσός στατήρας Κελτών από τη σημερινή Ελβετία

Η Νομισματική Συλλογή δανείζει 6 αρχαία νομίσματά της για τις ανάγκες της έκθεσης «Αντιγράφοντας (σ)το παρελθόν: Ιστορίες αντιγραφής και έμπνευσης». Η έκθεση προσεγγίζει το σημαντικό φαινόμενο της αντιγραφής στο παρελθόν και στο παρόν. Συνδυάζει λόγο, ήχο και εικόνα.

Η Νομισματική Συλλογή της Alpha Bank συμμετέχει στην έκθεση «Αντιγράφοντας (σ)το παρελθόν: Ιστορίες αντιγραφής και έμπνευσης» με δανεισμό 6 εκθεμάτων της:

  • Χρυσός στατήρας Φιλίππου Β΄ Μακεδονία, 325-317 π.Χ. Στην εμπρόσθια όψη απεικονίζεται η κεφαλή του θεού Απόλλωνα. Στην οπίσθια, ένας ηνίοχος που οδηγεί συνωρίδα, άρμα που το σύρουν 2 ίπποι.
  • Χρυσός στατήρας Κελτών από τη σημερινή Ελβετία (Κέλτες Ελβέτιοι), αρχές 3ου αι. π.Χ. Το νόμισμα αντιγράφει τον στατήρα του Φιλίππου Β΄.
  • Αργυρό τετράδραχμο Θάσου, 180-170 π.Χ. Στην εμπρόσθια όψη απεικονίζεται η κεφαλή του θεού Διονύσου. Στην οπίσθια όψη, ο Ηρακλής με το ρόπαλο και τη λεοντή. Επίσης υπάρχει και η επιγραφή «ΗΡΑΚΛΕΟΥΣ ΣΩΤΗΡΟΣ ΘΑΣΙΩΝ».
  • Αργυρό τετράδραχμο Κελτών της περιοχής του Δούναβη, 50-10 π.Χ. Το νόμισμα αντιγράφει το τετράδραχμο της Θάσου.
  • Αργυρό τετράδραχμο Μεγάλου Αλεξάνδρου, Μακεδονία, 336-323 π.Χ. Στην εμπρόσθια όψη απεικονίζεται η κεφαλή του Ηρακλή, ενώ στην οπίσθια, ο Δίας ένθρονος.
  • Αργυρό τετράδραχμο Κελτών της περιοχής του Δούναβη, 2ος αι. π.Χ. Το νόμισμα αντιγράφει το τετράδραχμο του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Το φαινόμενο της αντιγραφής

Η έκθεση προσεγγίζει το σημαντικό φαινόμενο της αντιγραφής στο παρελθόν και το παρόν, και στις αμέτρητες σε ποικιλία εκφράσεις του. Τα 110 αντικείμενα που παρουσιάζονται αφηγούνται ιστορίες αντιγραφής και έμπνευσης από την προϊστορική εποχή ως τις μέρες μας. Έτσι, δημιουργούν έναν γόνιμο διάλογο με το κοινό, σε μια παρουσίαση που συνδυάζει λόγο, ήχο και εικόνα.

Εκθέματα από άλλα μουσεία και ιδρύματα

Στην έκθεση συμμετέχουν επίσης το Μουσείο Εκμαγείων Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η Γαλλική Σχολή Αθηνών, η Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου, το Μουσείο Μπενάκη – Πινακοθήκη Γκίκα, το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ και η Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης.