Μετάβαση στο κεντρικό περιεχόμενο
Αρχική / Νέα και δράσεις / Έκθεση για τον Ρενάτο Μόρντο στο Μουσείο Χαρτονομισμάτων
12.10.2023

Έκθεση για τον Ρενάτο Μόρντο στο Μουσείο Χαρτονομισμάτων

Η αφίσα της έκθεσης για τον Ρενάτο Μόρντο
Άποψη του εκθεσιακού χώρου
Άποψη του εκθεσιακού χώρου
Άποψη του εκθεσιακού χώρου
Άποψη του εκθεσιακού χώρου
Άποψη του εκθεσιακού χώρου
Άποψη του εκθεσιακού χώρου

Το Μουσείο Χαρτονομισμάτων Ιονικής Τραπέζης στην Κέρκυρα φιλοξενεί στον 2ο όροφο του εμβληματικού κτιρίου του την έκθεση για τον Ρενάτο Μόρντο.

Η έκθεση «Renato Mordo» παρουσιάζει τη ζωή και το έργο του Ρενάτο Μόρντο, χαρισματικού θεατράνθρωπου και συνιδρυτή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Μέσα από φωτογραφικό υλικό, προσωπικά αντικείμενα και χειρόγραφα του ίδιου, αποκαλύπτονται οι συνέπειες της γερμανικής κατοχής στην Αθήνα κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Λίγα λόγια για τον Ρενάτο Μόρντο

Ο Ρενάτο Μόρντο ήταν σκηνοθέτης του θεάτρου και της όπερας, συγγραφέας και καθηγητής δραματικής τέχνης. Οι γονείς του είχαν εβραϊκή καταγωγή και ο πατέρας του ήταν Έλληνας έμπορος από την Κέρκυρα.

Το 1932 ο Μόρντο εγκατέλειψε τη Γερμανία, εξαιτίας της ανόδου του ναζισμού. Το 1939 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Ως συνιδρυτής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, προώθησε τη νεαρή τραγουδίστρια της όπερας, Μαρία Κάλλας. Επίσης, συνέγραψε το θεατρικό έργο με τίτλο «Χαϊδάρι», με θέμα τις τραυματικές εμπειρίες που βίωσε ο ίδιος στο γερμανικό στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Χαϊδάρι.

Μετά τον πόλεμο εργάστηκε σε θέατρα στην Τουρκία, την Αυστρία και το Ισραήλ. Από το 1952 έως το 1955 ήταν διευθυντής της όπερας στην πόλη Μάιντς, πρωτεύουσα του γερμανικού κρατιδίου Ρηνανίας-Παλατινάτου.

Συντελεστές της έκθεσης

  • Επιμέλεια: Torsten Israel
  • Σχεδιασμός: Uwe Bader, Marita Hoffman
  • Μεταφράσεις (Γερμανικά, Ελληνικά): Πανεπιστήμιο Γιοχάνες Γκούτενμπεργκ, Μάιντς (Τομέας Νέων Ελληνικών) και Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Κέρκυρα (Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας)