Μετάβαση στο κεντρικό περιεχόμενο
Αρχική / Εκθέσεις / Έκθεση «Renato Mordo»

Έκθεση «Renato Mordo»

Η αφίσα της έκθεσης για τον Ρενάτο Μόρντο
Άποψη του εκθεσιακού χώρου
Άποψη του εκθεσιακού χώρου
Άποψη του εκθεσιακού χώρου
Άποψη του εκθεσιακού χώρου
Άποψη του εκθεσιακού χώρου
Άποψη του εκθεσιακού χώρου

Η έκθεση «Renato Mordo» παρουσιάζει τη ζωή και το έργο του Ρενάτο Μόρντο, χαρισματικού θεατράνθρωπου και συνιδρυτή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Μέσα από το πλούσιο υλικό από το προσωπικό αρχείο του καλλιτέχνη, αποκαλύπτεται στο κοινό η προσωπική και καλλιτεχνική πορεία του αλλά και οι πολιτικές συνθήκες μέσα στις οποίες έζησε και δημιούργησε.

Το κοινό γνωρίζει τον Ρενάτο Μόρντο

Η έκθεση είναι μια πολιτιστική πρωτοβουλία που προβάλλει τους σημαντικότερους σταθμούς της ζωής και του έργου του Ρενάτο Μόρντο. Υπήρξε συνιδρυτής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, χαρισματικός σκηνοθέτης του θεάτρου και της όπερας, συγγραφέας και καθηγητής της δραματικής τέχνης.

Στόχος της έκθεσης είναι να γνωρίσει το κοινό τον σπουδαίο θεατράνθρωπο και να ενημερωθεί για την πορεία του στο τεταμένο πεδίο μεταξύ τέχνης και πολιτικής.

Πλούσιο και αδημοσίευτο υλικό

Η έκθεση παρουσιάζει σχεδόν στο σύνολό της το άγνωστο και ακόμα αδημοσίευτο υλικό από το προσωπικό αρχείο του Ρενάτο Μόρντο. Μέσα από φωτογραφίες, προσωπικά αντικείμενα και χειρόγραφα του σκηνοθέτη, αποκαλύπτεται όλη η προσωπική και καλλιτεχνική πορεία του.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ελληνική διαδρομή του Ρενάτο Μόρντο και στις συνέπειες που είχε για τον ίδιο και για ολόκληρη τη χώρα η γερμανική Κατοχή στην Αθήνα, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Μια ζωή γεμάτη τέχνη

Γεννήθηκε το 1894 στη Βιέννη, από γονείς εβραϊκής καταγωγής. Στην Αθήνα έφτασε το 1939 μετά την επιβολή του χιτλερικού καθεστώτος στη Γερμανία, όπου είχε ήδη διακριθεί στο πρωτοποριακό θέατρο.

Έζησε τη γερμανική Κατοχή στην Αθήνα. Συνελήφθη το 1944 και κατάφερε να επιβιώσει στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Χαϊδάρι. Το γεγονός αποτυπώθηκε καλλιτεχνικά στο θεατρικό έργο του Χαϊδάρι.

Μετά τον πόλεμο εργάστηκε σε θέατρα στην Τουρκία, την Αυστρία και το Ισραήλ. Επίσης, διετέλεσε διευθυντής της Όπερας στην πρωτεύουσα Μάιντς του κρατιδίου Ρηνανίας-Παλατινάτου (1952-1955).

Η συμβολή του υπήρξε καθοριστική στην ίδρυση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Σκηνοθέτησε συνολικά 19 παραστάσεις και ήταν εκείνος που διέκρινε το ταλέντο της Μαρία Κάλλας με την οποία συνεργάστηκε 4 φορές.

Ένα ταξίδι στα εκθέματα

Τα εκθέματα αναδεικνύουν:

 • Ένα μέρος από τα σκηνικά που δημιουργήθηκαν για τις παραστάσεις του στην Εθνική Λυρική Σκηνή για τα έργα Νυχτερίδα και Μαντάμα Μπαττερφλάι (1940).
 • Τον ρόλο του στην ανάδειξη της Μαρία Κάλλας.
 • Τη σύμπραξή του με το θέατρο της Μαρίκας Κοτοπούλη.
 • Την τακτική συνεργασία του με τη Σοφία Βέμπο.
 • Τεκμήρια για τη σύλληψη και τον εγκλεισμό του στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Χαϊδαρίου.

Ένα ταξίδι στην εποχή

Η έκθεση εστιάζει στις πολιτικές συνθήκες, οι οποίες επηρέασαν και καθόρισαν τη ζωή του Ρενάτο Μόρντο. Το κοινό μαθαίνει για:

 • Τον πρώιμο αντισημιτισμό στη Δημοκρατία της Βαϊμάρης.
 • Τη μαζική φυγή Γερμανών διανοουμένων και καλλιτεχνών μετά την άνοδο των Ναζί στην εξουσία.
 • Τα εγκλήματα των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής στην Ελλάδα.
 • Τα Δεκεμβριανά και το κλίμα πολιτικής πόλωσης που διαμορφώθηκε.
 • Τη συχνά εχθρική αντιμετώπιση που επεφύλασσε η γερμανική γραφειοκρατία, μετά την πτώση του χιτλερικού καθεστώτος.

Επιμέλεια και συντελεστές της έκθεσης

 • Επιμέλεια: Torsten Israel
 • Σχεδιασμός: Uwe Bader, Κεντρική Υπηρεσία Πολιτικής Αγωγής Ρηνανίας-Παλατινάτου & Marita Hoffman, εκδοτικός οίκος LLUX, Λούντβιγκσχάφεν, Ρήνος
 • Μεταφράσεις (Γερμανικά, Ελληνικά): Πανεπιστήμιο Γιοχάνες Γκούτενμπεργκ, Μάιντς (Τομέας Νέων Ελληνικών) και Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Κέρκυρα (Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας)

Ξεναγήσεις

Στην έκθεση πραγματοποιούνται πρωινές ξεναγήσεις για σχολεία κατόπιν συνεννόησης με το Μουσείο Χαρτονομισμάτων Ιονικής Τράπεζας. Υπεύθυνος για τις ξεναγήσεις είναι ο κ. Κωνσταντίνος Χριστόπουλος (2661041552).