Μετάβαση στο κεντρικό περιεχόμενο
Αρχική / Νέα και δράσεις / Ημερίδα «Συλλογές έργων τέχνης: Από το ιδιωτικό στο δημόσιο»
04.03.2019

Ημερίδα «Συλλογές έργων τέχνης: Από το ιδιωτικό στο δημόσιο»

Ημερίδα «Συλλογές έργων τέχνης: Από το ιδιωτικό στο δημόσιο»

Το Σάββατο 2 Μαρτίου 2019, στο πλαίσιο της έκθεσης «Η Συλλογή της Alpha Bank. Ελληνική Τέχνη από το 1960 έως σήμερα» που παρουσιάστηκε στο MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιήθηκε ημερίδα με τίτλο «Συλλογές έργων τέχνης: Από το ιδιωτικό στο δημόσιο».

Τα θέματα που παρουσιάστηκαν εστίασαν στην έννοια της συλλογής, στα κίνητρα που καθοδηγούν τους συλλέκτες, αλλά και τα κριτήρια ταξινομήσεων των συλλογών τους, στον δημόσιο ή ιδιωτικό χαρακτήρα τους, την ιστορικότητά τους, τις πολιτικές συγκρότησης και τα πρακτικά ζητήματα οργάνωσης και τεκμηρίωσής τους. Με αφετηρία σημαντικές μουσειακές και ιδιωτικές συλλογές έργων τέχνης, η Ημερίδα στο σύνολό της επιχείρησε να θέσει στο επίκεντρο τη συμβολική και ιδεολογική διάσταση των συλλογών ως φορέων πολιτιστικών νοημάτων μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα.

Ομιλητές ήταν οι επιμελητές: Γιάννης Μπόλης (MOMus και Μουσείο Άλεξ Μυλωνά), Σταμάτης Σχιζάκης (Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης), Συραγώ Τσιάρα (MOMus), Θούλη Μισιρλόγλου (MOMus), Θοδωρής Κουτσογιάννης (Βουλή των Ελλήνων) και Γιάννης Επαμεινώνδας (ΜΙΕΤ- Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης).

Εκ μέρους της Alpha Bank μίλησε η Επιμελήτρια της Συλλογής Έργων Τέχνης Ειρήνη Οράτη. Στην ομιλία της με τίτλο «Τέσσερις συλλογές σε μία. Η διαμόρφωση της Συλλογής της Alpha Bank την τελευταία εικοσαετία», παρουσίασε το ιστορικό της διαμόρφωσης της Συλλογής μετά το 2000, με την προσθήκη των συλλογών της Ιονικής και της Εμπορικής Τραπέζης, καθώς και της Citibank, στον κορμό της συλλογής της Τραπέζης Πίστεως. Επίσης, τόνισε το σημερινό προφίλ της Συλλογής, τους στόχους που τίθενται σε σχέση με το δίκτυο των καταστημάτων, τις εκθεσιακές και εκδοτικές της δραστηριότητες καθώς και την πολιτική των συνεργασιών με μουσεία και πολιτιστικούς φορείς.