Μετάβαση στο κεντρικό περιεχόμενο

The Unedited Antiquities of Attica

Εξώφυλλο του βιβλίου The unedited antiquities of Attica
Εσωτερική σελίδα του βιβλίου The unedited antiquities of Attica
Εσωτερική σελίδα του βιβλίου The unedited antiquities of Attica

Το βιβλίο The Unedited Antiquities of Attica: Comprising the Architectural Remains of Eleusis, Rhamnus, Sunium, and Thoricus είναι ένα περιηγητικό πόνημα. Το εξέδωσε ο ιστορικός σύλλογος Society of Dilettanti. Περιλαμβάνει γκραβούρες από αρχαιολογικούς χώρους της Αττικής: Ελευσίνα, Ραμνούντα, Σούνιο και Θωρικός. Η συλλογή προσφέρει σπάνιο υλικό ιδιαίτερης αξίας από τον 19ο αιώνα.

Εξωτερική εμφάνιση και εικονογράφηση

Ο τόμος The Unedited Antiquities of Attica: Comprising the Architectural Remains of Eleusis, Rhamnus, Sunium, and Thoricus έχει διαστάσεις 35 εκ. (πλάτος) x 53 εκ. (ύψος). Αποτελείται από 59 σελίδες.

Περιέχει πλήθος από γκραβούρες που απεικονίζουν μεταξύ άλλων τους αρχαιολογικούς χώρους της Ελευσίνας, της Ραμνούντας, του Σουνίου και του Θωρικού.

Στις περιγραφές και τα σχέδια των αρχαιολογικών χώρων, περιλαμβάνονται μνημεία όπως οι ναοί:

  • Της Νέμεσης.
  • Της Θέμιδας.
  • Της Αθηνάς στο Σούνιο (Αθηνά Σουνιάς).

Περιήγηση στις αρχαιότητες της Αττικής

Το βιβλίο είναι αρχαιολογικού ενδιαφέροντος όπως δηλώνει ο τίτλος The Unedited Antiquities of Attica: Comprising the Architectural Remains of Eleusis, Rhamnus, Sunium, and Thoricus (Οι ανέκδοτες αρχαιότητες της Αττικής: περιλαμβάνονται τα αρχιτεκτονικά ερείπια της Ελευσίνας, της Ραμνούντας, του Σουνίου και του Θωρικού).

Εκδόθηκε το 1817. Για τα δεδομένα της εποχής του ήταν ένας πολύτιμος τόμος που συνέβαλε στην αρχαιολογική έρευνα. Προσφέρει σπάνιο και ιδιαίτερης αξίας υλικό από περιοχές της Αττικής του 19ου αιώνα.

Society of Dilettanti

Η Κοινωνία των Ενθουσιωδών ήταν ένας ιστορικός σύλλογος που εμφανίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σκοπός του συλλόγου ήταν η ανάδειξη και η μελέτη της ελληνικής και ρωμαϊκής αρχαιότητας.

Μέλη του ήταν συλλέκτες, διανοούμενοι και ευγενείς. Ο σύλλογος συναντήθηκε πιθανόν για πρώτη φορά το 1732, ενώ ως έτος ίδρυσης παρουσιάζεται το 1734. Ωστόσο, η ακριβής ημερομηνία ίδρυσης του συλλόγου θεωρείται άγνωστη.

Οι αρχαιολογικές αποστολές στηρίχτηκαν στις οικονομικές δωρεές των μελών του και στην επιδότηση καλλιτεχνών του κλασικού στιλ.

Η έκδοση των Dilettanti για τις αρχαιότητες των Ιονίων Νήσων θεωρείται ότι επηρέασε καταλυτικά το ρεύμα του νεοκλασικισμού στη Μεγάλη Βρετανία.

Η Μεγάλη Περιοδεία

Για μια μακρά περίοδο τον 18ο και τον 19ο αιώνα, νεαροί, εύποροι αριστοκράτες από την Ευρώπη γυρνούσαν την Ελλάδα από άκρη σε άκρη. Τους συνόδευαν φίλοι, υπηρέτες, δάσκαλοι, γιατροί, καλλιτέχνες και επιστήμονες. Η μετακίνηση αυτού του είδους ονομάστηκε «Μεγάλη Περιοδεία» (Grand Tour).

Σε αυτά τα ταξίδια τους στην Ελλάδα οι περιηγητές:

  • Παρατηρούσαν τη φύση.
  • Θαύμαζαν τα αρχαία ερείπια και μνημεία.
  • Έδειχναν ενδιαφέρον για τις παραδόσεις και τις συμπεριφορές των ντόπιων κατοίκων.
  • Εμπνέονταν από την ελληνική φιλοσοφία και γοητεύονταν από την ελληνική μυθολογία.

Στη συνέχεια οι ταξιδιώτες κατέγραφαν τις εντυπώσεις τους και απεικόνιζαν σε σχέδια και ζωγραφικούς πίνακες όσα έβλεπαν. Συχνά όμως προχωρούσαν και στη σύνθεση θεμελιωδών επιστημονικών έργων.

Με την πλώρη στον ελληνισμό

Ο περιηγητισμός αποδείχτηκε θεμελιώδης τάση για τη συγκρότηση της νεότερης Ελλάδας. Ο ελληνισμός, πέρα από πεδίο φιλολογικής και φιλοσοφικής έρευνας, έγινε το μέσο αναβίωσης του παρελθόντος. Σε αυτό συνέβαλαν:

  • Τα ταξίδια στην Ελλάδα που γίνονταν με όλο και μεγαλύτερη συχνότητα.
  • Οι αρχαιολογικές ανακαλύψεις που συνεχώς πλήθαιναν.
  • Η αναζήτηση μιας πιο ουσιαστικής και περισσότερο συναισθηματικής σχέσης με το ελληνικό παρόν και παρελθόν.

Αρχαία Ελλάδα: Το πρώτο λιμάνι της ευρωπαϊκής ιστορίας

Ο περιηγητισμός ξεκίνησε από την αναζήτηση μιας νέας ευρωπαϊκής ταυτότητας που βασιζόταν στην ουμανιστική παιδεία και τις κλασικές σπουδές. Οι αρχαιολάτρες ταξιδιώτες ακολουθούσαν τα βήματα του Παυσανία, του Ηροδότου, του Πλίνιου κ.ά.

Οι αρχαίοι Έλληνες κατείχαν εξέχουσα θέση λόγω των αρετών που τους αποδίδονταν. Επιπλέον, ήταν ο πρώτος και κρίσιμος κρίκος στην τριμερή αλυσίδα παρελθόν-παρόν-μέλλον του ευρωπαϊκού ιστορικού συνεχούς.

Οι ποικίλες προσεγγίσεις της αρχαιότητας βασίζονταν στην κοινή αντίληψη ότι η ιστορία είναι προοδευτική και σωρευτική διαδικασία: Το παρελθόν ωθεί το παρόν προς ένα καλύτερο μέλλον.

Η Συλλογή Σπάνιων Βιβλίων της Alpha Bank δεν είναι ανοικτή για το κοινό.

Μπορείτε ωστόσο να επισκέπτεστε τις υπόλοιπες συλλογές της Βιβλιοθήκης της Alpha Bank.