Μετάβαση στο κεντρικό περιεχόμενο
Αρχική / Εκδόσεις / Ταξίδι στα νησιά. Νομισματικές μαρτυρίες

Έτος έκδοσης: 2009

Ταξίδι στα νησιά. Νομισματικές μαρτυρίες

Η έκδοση Ταξίδι στα νησιά. Νομισματικές μαρτυρίες κυκλοφόρησε με την ευκαιρία της ομότιτλης έκθεσης στον Εκθεσιακό Πολιτιστικό Χώρο της Alpha Bank στο Ναύπλιο το 2009. Παρουσιάζει την ιστορία και τη νομισματοκοπία των ελληνικών νησιών. Περιέχει χάρτες και φωτογραφίες αρχαίων νομισμάτων από τη Νομισματική Συλλογή της Alpha Bank.

Στοιχεία έκδοσης
  • Συγγραφέας: Δήμητρα Τσαγκάρη
  • Γλώσσα: Δίγλωσση (Ελληνικά/Αγγλικά)
  • Έτος έκδοσης: 2009

Τι περιλαμβάνει η έκδοση

Το έργο Ταξίδι στα νησιά. Νομισματικές μαρτυρίες παρουσιάζει την ιστορία και τη νομισματοκοπία των αρχαίων ελληνικών νησιών. Περιλαμβάνει φωτογραφίες 34 νομισμάτων από τη Νομισματική Συλλογή της Alpha Bank, καθώς και σχετικούς χάρτες.

Τα νομίσματα της έκδοσης προέρχονται από τα Επτάνησα, τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Παρουσιάζουν εικονογραφικά θέματα εμπνευσμένα κυρίως από τη θρησκεία, τη μυθολογία και το φυσικό περιβάλλον.

Ο κατάλογος μιας αξιόλογης έκθεσης

Η δίγλωσση αυτή έκδοση κυκλοφόρησε με την ευκαιρία της έκθεσης «Ταξίδι στα νησιά. Νομισματικές μαρτυρίες» που διοργανώθηκε στον Εκθεσιακό Πολιτιστικό Χώρο της Alpha Bank στο Ναύπλιο και διήρκεσε από τις 11.6.2009 έως και τις 29.11.2009.

Στολίδια στο πέλαγος

Τα νησιά αποτελούν το κύριο μορφολογικό γνώρισμα και βασικό συστατικό του πολιτισμού και της παράδοσης του ελληνικού χώρου.

Βρίσκονται διάσπαρτα στα πελάγη του Αιγαίου και του Ιονίου, με ξεχωριστή φυσική ομορφιά, ιδιαίτερη αρχιτεκτονική κληρονομιά και σημαντικές τοπικές παραδόσεις. Τα ελληνικά νησιά είναι δημοφιλή στους Έλληνες και ξένους επισκέπτες.

Επιπλέον τα νησιά αυτά στολίζουν τις θάλασσες με πολλά μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους. Εκεί αναπτύχθηκαν μερικοί από τους αρχαιότερους ευρωπαϊκούς πολιτισμούς, όπως ο Κυκλαδικός και ο Μινωικός.

Νησιωτική νομισματοκοπία

Τα ελληνικά νησιά κληροδότησαν μια πλούσια και ιδιαίτερα σημαντική νομισματοκοπία σε διάφορες περιόδους της αρχαιότητας.

Τα νησιωτικά νομίσματα παρουσιάζουν εικονογραφικά θέματα εμπνευσμένα κυρίως από τη θρησκεία, τη μυθολογία και το φυσικό περιβάλλον. Έτσι, γίνονται μάρτυρες της ιστορικής εξέλιξης του συναλλακτικού μέσου. Ταυτόχρονα προσφέρουν πλήθος πληροφοριών για την ιστορία της εκάστοτε εκδότριας αρχής.

Ιστορικό ταξίδι στα νησιά

Αφετηρία του ταξιδιού είναι η Αίγινα. Ακολουθούν τα νησιά του Ιονίου Πελάγους, τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, οι Κυκλάδες, η Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Συγγραφέας: Δήμητρα Τσαγκάρη
Εκδότης: Alpha Bank
Τόπος και χρονολογία: Αθήνα, 2009
Διαστάσεις: 21 x 29,5 εκ.
Σελίδες: 25
Τύπος εξώφυλλου: Μαλακό
ISBN έκδοσης: -