Μετάβαση στο κεντρικό περιεχόμενο
Αρχική / Εκδόσεις / Αρχαία νομίσματα στη Συλλογή της Alpha Bank. Σύγχρονη έμπνευση στη γλυπτική του Γιώργου Λάππα

Έτος έκδοσης: 2008

Αρχαία νομίσματα στη Συλλογή της Alpha Bank. Σύγχρονη έμπνευση στη γλυπτική του Γιώργου Λάππα

Η έκδοση Αρχαία νομίσματα στη Συλλογή της Alpha Bank. Σύγχρονη έμπνευση στη γλυπτική του Γιώργου Λάππα συνόδευσε την ομότιτλη έκθεση που διοργανώθηκε στον εκθεσιακό χώρο του κεντρικού κτιρίου της Alpha Bank το 2008. Το έργο παρουσιάζει τα γλυπτά του Γιώργου Λάππα και τα αρχαία νομίσματα που ενέπνευσαν τη δημιουργία τους.

Στοιχεία έκδοσης
  • Συγγραφείς : Δήμητρα Τσαγκάρη, Ειρήνη Οράτη
  • Γλώσσα: Ελληνικά
  • Έτος έκδοσης: 2008

Τι περιλαμβάνει η έκδοση

Στο έργο αποτυπώνεται ο διάλογος ανάμεσα στα αρχαία νομίσματα και τα γλυπτά του Γιώργου Λάππα μέσα από 2 ενότητες:

  • Στην πρώτη ενότητα παρουσιάζονται 19 αρχαία νομίσματα. Το εισαγωγικό κείμενο περιέχει πληροφορίες για την ιστορία και την εξέλιξη του νομίσματος στην αρχαιότητα από την εποχή της εφεύρεσής του.
  • Στη δεύτερη ενότητα παρουσιάζονται 9 γλυπτά του Γιώργου Λάππα. Τα έργα αυτά συνομιλούν με τα αρχαία νομίσματα που ενέπνευσαν τον δημιουργό.

Ένας διάλογος νομισμάτων και τέχνης

Η έκδοση συνόδευσε την έκθεση «Αρχαία Νομίσματα στη Συλλογή της Alpha Bank. Σύγχρονη έμπνευση στη Γλυπτική του Γιώργου Λάππα», που φιλοξενήθηκε από τον Νοέμβριο του 2008 έως τον Οκτώβριο του 2009 στον εκθεσιακό χώρο του κεντρικού κτιρίου της Alpha Bank.

Η έκθεση έφερε κοντά τα αρχαία νομίσματα με τα γλυπτά του σύγχρονου γλύπτη Γιώργου Λάππα. Παρουσιάστηκαν 46 αρχαία νομίσματα και 9 γλυπτά που αναπαριστούν σύμβολα και παραστάσεις εμπνευσμένα από νομίσματα.

Όλα τα εκθέματα προέρχονταν από τις Συλλογές της Alpha Bank: Τα νομίσματα ανήκουν στη Νομισματική Συλλογή της, ενώ τα έργα τέχνης δώρισε ο ίδιος ο γλύπτης στη Συλλογή Έργων Τέχνης.

Το αρχαίο νόμισμα ως πηγή σύγχρονης έμπνευσης

Το νόμισμα αποτελεί δημιούργημα του αρχαίου ελληνικού πνεύματος με στόχο την ικανοποίηση της συναλλακτικής ανάγκης. Στην πορεία της ιστορίας μετατράπηκε σε φορέα ποικίλων μηνυμάτων και σε μάρτυρα ιστορικών, πολιτικών και θρησκευτικών αλλαγών και γεγονότων.

Τα μικρά αυτά αντικείμενα, τα νομίσματα, ενέπνευσαν τον καλλιτέχνη Γιώργο Λάππα, που έδωσε τη δική του οπτική για αυτά.

Ο καλλιτέχνης μετέφερε παραστάσεις από αρχαία ελληνικά νομίσματα σε επιτοίχια και ελεύθερα γλυπτά. Η τέχνη του μοιάζει με ένα παιχνίδι ανάμεσα στα μεγέθη, την οπτική και τον χρόνο.

Ο καλλιτέχνης

Ο Γιώργος Λάππας γεννήθηκε στο Κάιρο της Αιγύπτου το 1950 και πέθανε στην Αθήνα το 2016.

Το πρώτο αντικείμενο των σπουδών του ήταν η κλινική ψυχολογία. Στη συνέχεια, σπούδασε αρχιτεκτονική στο Λονδίνο και γλυπτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, με καθηγητές τον Γιάννη Παππά και τον Γιώργο Νικολαΐδη.

Απέσπασε υποτροφίες από το Ίδρυμα Watson, την École Nationale Supérieure des Beaux-Arts αλλά και το Ίδρυμα Cartier.

Το 1992 εξελέγη Καθηγητής στην έδρα της Γλυπτικής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών.

Πραγματοποίησε ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, και συμμετείχε σε αρκετές Μπιενάλε. Εκπροσώπησε μάλιστα την Ελλάδα το 1990 στη Βενετία και το 1995 στην πρώτη Μπιενάλε της Γκουανγκτζόου στην Κορέα.

Η ζωή και οι δημιουργίες του Γιώργου Λάππα καθορίστηκαν από τα αναρίθμητα ταξίδια του. Έργα του βρίσκονται σε πολλές σημαντικές ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές, εντός και εκτός Ελλάδος.

Συγγραφείς: Δήμητρα Τσαγκάρη, Ειρήνη Οράτη
Εκδότης: Alpha Bank
Τόπος και χρονολογία: Αθήνα, 2008
Διαστάσεις: 28,5 x 21 εκ.
Σελίδες: 26
Τύπος εξώφυλλου: Μαλακό