Μετάβαση στο κεντρικό περιεχόμενο
Αρχική / Εκδόσεις / Two Sides of the Same Coin. Means of Transactions – Masterpieces of Art

Έτος έκδοσης: 2023

Two Sides of the Same Coin. Means of Transactions – Masterpieces of Art

Η έκδοση Two Sides of the Same Coin. Means of Transactions – Masterpieces of Art κυκλοφόρησε με την ευκαιρία της ομότιτλης έκθεσης που διοργανώθηκε στο Βουκουρέστι. Παρουσιάζει τα 100 σημαντικά νομίσματα της Νομισματικής Συλλογής της Alpha Bank, που ταξίδεψαν στη Ρουμανία για τις ανάγκες της έκθεσης. Το έργο προσεγγίζει το νόμισμα ως μέσο συναλλαγής, αλλά και ως έργο τέχνης που αφηγείται ιστορίες και αποτυπώνει στιγμιότυπα της εποχής που κυκλοφόρησε.

Στοιχεία έκδοσης
  • Επιμέλεια: Δήμητρα Τσαγκάρη
  • Γλώσσα: Αγγλικά, Ρουμανικά
  • Έτος έκδοσης: 2023

Τι περιλαμβάνει η έκδοση

Η έκδοση παρουσιάζει τις δύο όψεις του νομίσματος: Αυτή που γνωρίζουμε όλοι, δηλαδή το νόμισμα ως μέσο συναλλαγής, και αυτή που το αναδεικνύει σε αφηγητή ιστοριών, φωτογραφία της στιγμής, μάρτυρα γεγονότων και αριστούργημα της αρχαίας ελληνικής τέχνης.

Περιλαμβάνει περιγραφικό κατάλογο 100 νομισμάτων από τη Νομισματική Συλλογή της Alpha Bank, με εικονογράφηση και περιγραφή και των 2 όψεων. Επίσης, ένα κείμενο με σύντομη περιγραφή της ιστορίας της Νομισματικής Συλλογής, των στόχων και των δράσεών της.

Ο κατάλογος μιας συναρπαστικής έκθεσης

Το έργο κυκλοφόρησε με την ευκαιρία της έκθεσης «Two Sides of the Same Coin. Means of Transactions – Masterpieces of Art» που διοργάνωσε η Εθνική Τράπεζα της Ρουμανίας και η Alpha Bank στο Μουσείο της Εθνικής Τράπεζας της Ρουμανίας, στο Βουκουρέστι. Τα 100 νομίσματα της Νομισματικής Συλλογής της Alpha Bank που παρουσιάζονται στην έκδοση ταξίδεψαν για 1η φορά στο εξωτερικό, με αφορμή την επέτειο της συμπλήρωσης 50 χρόνων της Συλλογής.

Έτσι, η έκδοση περιλαμβάνει χαιρετισμούς των:

  • Βασίλη Ψάλτη, CEO του Ομίλου της Alpha Bank
  • Mugur Isărescu, Μέλους της Ακαδημίας της Ρουμανίας και Διοικητή της Εθνικής Τράπεζας της Ρουμανίας
  • Sergiu Oprescu, Γενικό Διευθυντή International Network του Ομίλου της Alpha Bank και Εκτελεστικό Πρόεδρο της Alpha Bank Romania

Ένα ταξίδι στον μύθο και την ιστορία

Η έκδοση διαρθρώνεται σε 4 θεματικές ενότητες:

  1. The appearance and the expansion of coinage (Η εμφάνιση και η εξάπλωση του νομίσματος): Η 1η ενότητα παρουσιάζει τα στάδια που οδήγησαν τον άνθρωπο στην υιοθέτηση του μικρού μεταλλικού δίσκου με παραστάσεις και στις 2 όψεις για να πραγματοποιεί τις συναλλαγές του. Περιλαμβάνει 20 νομίσματα. Ανάμεσά τους, το 1ο νόμισμα της ιστορίας, η έκτη στατήρα από ήλεκτρο, που εμφανίστηκε στο δεύτερο μισό του 7ου αιώνα π.Χ. στη δυτική Μικρά Ασία, τα πρώτα νομίσματα του διμεταλλικού συστήματος, τα πρώτα νομίσματα του ελλαδικού χώρου, αλλά και ο αργυρός στατήρας Αίγινας, από όπου προέρχεται το σημερινό λογότυπο της Alpha Bank.
  2. Narratives from the sphere of myth (Αφηγήσεις από τη σφαίρα του μύθου): Η 2η ενότητα περιλαμβάνει 42 νομίσματα και είναι αφιερωμένη στην ελληνική μυθολογία. Απεικονίζονται μορφές θεών, όπως ο θεός Ήλιος στο αργυρό τετράδραχμο Ρόδου, δευτερεύουσες θεότητες, ιδρυτές πόλεων και βασιλείς. Επιπλέον, μυθικοί ήρωες, όπως ο μέγιστος Ηρακλής που απεικονίζεται με τον Δία στο αργυρό τετράδραχμο Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ο αναγνώστης διαβάζει επίσης γνωστές και άγνωστες ιστορίες από την ελληνική και τη ρωμαϊκή μυθολογία.
  3. Narratives from the course of history (Αφηγήσεις από τον ρου της Ιστορίας): Η 3η ενότητα περιλαμβάνει 26 νομίσματα και παρουσιάζει σημαντικά ιστορικά γεγονότα αλλά και εξέχουσες ιστορικές προσωπικότητες από την ελληνική, τη ρωμαϊκή και βυζαντινή ιστορία. Ξεχωριστή θέση έχει ο Μέγας Αλέξανδρος, όπως απαθανατίζεται στα νομίσματα των διαδόχων του, που δίνουν ο καθένας τη δική του οπτική. Η ενότητα κλείνει με την εικονογράφηση σπουδαίων ιστορικών γεγονότων, όπως η ναυμαχία της Σαλαμίνας, οι ολυμπιακές νίκες του Φιλίππου Β’, οι πολεμικές αναμετρήσεις των Μακεδόνων με τους Παίονες, ακόμη και η ύπαρξη δύο κέντρων εξουσίας κατά την πρώιμη βυζαντινή περίοδο, ή τη 2η Ύψωση του Τίμιου Σταυρού. Ανάμεσά τους το αργυρό τετράδραχμο Μενάνδρου Α’ και ο χρυσός σόλιδος Μεγάλου Κωνσταντίνου.
  4. Moments and images (Στιγμιότυπα και εικόνες): Η 4η ενότητα περιλαμβάνει 12 νομίσματα με στιγμιότυπα από διάφορους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας, όπως το κυνήγι, ο αθλητισμός, ο πόλεμος και ο χορός. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα νομίσματα που ζωντανεύουν εικόνες από τη φύση και το ζωικό βασίλειο.

Επιμέλεια: Δήμητρα Τσαγκάρη
Εκδότης: Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα της Ρουμανίας
Τόπος και χρονολογία: Αθήνα, 2023 (Αγγλική έκδοση) και Βουκουρέστι, 2023 (Ρουμανική έκδοση)
Διαστάσεις: 23 x 30 εκ.
Σελίδες: 192
Τύπος εξώφυλλου: Σκληρό
ISBN αγγλικής έκδοσης: 978-618-5072-52-0
ISBN ρουμανικής έκδοσης: 978-973-0-38731-5