Μετάβαση στο κεντρικό περιεχόμενο
Αρχική / Εκθέσεις / Έκθεση «Two Sides of the Same Coin. Means of Transactions – Masterpieces of Art»

Έκθεση «Two Sides of the Same Coin. Means of Transactions – Masterpieces of Art»

Η έκθεση «Two Sides of the Same Coin. Means of Transactions – Masterpieces of Art» παρουσιάζεται στη Ρουμανία. 100 ελληνικά νομίσματα της Νομισματικής Συλλογής της Alpha Bank εκτίθενται σε ένα από τα πιο εντυπωσιακά κτίρια του Βουκουρεστίου. Η έκθεση αναδεικνύει το νόμισμα ως μέσο συναλλαγής από τον 7ο αιώνα π.Χ. και ως αριστούργημα της αρχαίας ελληνικής τέχνης. Παράλληλα, πραγματοποιούνται εκπαιδευτικές δράσεις για παιδιά και για το ευρύ κοινό.

100 ελληνικά νομίσματα ταξιδεύουν στη Ρουμανία

Η έκθεση «Two Sides of the Same Coin. Means of Transactions – Masterpieces of Art» (Οι 2 Όψεις του Νομίσματος. Μέσο Συναλλαγής και Έργο Τέχνης) φιλοξενείται στη Ρουμανία. Παρουσιάζει 100 ελληνικά νομίσματα της Νομισματικής Συλλογής της Alpha Bank, που αφηγούνται την εμφάνιση και εξέλιξη του νομίσματος, και απεικονίζουν μυθικά ή ιστορικά πρόσωπα και παραστάσεις. Ορισμένα από αυτά είναι σπάνια αριστουργήματα της αρχαίας ελληνικής νομισματοκοπίας.

Θεματικά, η έκθεση διαρθρώνεται σε 8 ενότητες:

 1. Η εμφάνιση του νομίσματος και ο διμεταλλισμός
 2. Τα πρώτα νομίσματα στην Ευρώπη – Τα διεθνή νομίσματα της Αρχαιότητας
 3. Η επέκταση της νομισματοκοπίας στην Ευρώπη – Οι ελληνικές αποικίες
 4. Μυθικές μορφές
 5. Μυθιστορίες
 6. Ιστορικές προσωπικότητες
 7. Ιστορικά γεγονότα
 8. Στιγμιότυπα της ανθρώπινης δραστηριότητας και Εικόνες από τη φύση

Σκοπός της έκθεσης

Η έκθεση επιδιώκει να παρουσιάσει τις δύο όψεις του νομίσματος: αυτή που το χαρακτηρίζει ως μέσο συναλλαγής ήδη από τον 7ο αιώνα π.Χ. και αυτή που το αναδεικνύει σε αριστούργημα της αρχαίας ελληνικής τέχνης. Στόχος είναι η γνωριμία του κοινού με την ιστορία του νομίσματος και τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, και ταυτόχρονα η εκπαίδευσή του σε χρηματοοικονομικά θέματα.

Παράλληλα, αναδεικνύεται η συμβολή της Alpha Bank Romania στον πολιτισμό. Έτσι, η έκθεση συμβάλλει στην ενδυνάμωση της σχέσης της Alpha Bank Romania με τους πελάτες της και το ευρύ κοινό.

Ένας ελκυστικός χώρος διεξαγωγής

Το κεντρικό κτίριο της Εθνικής Τράπεζας της Ρουμανίας, που βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο του Βουκουρεστίου, φιλοξενεί την έκθεση στον μουσειακό χώρο του. Το εντυπωσιακό κτίριο είναι ένα από τα σημαντικότερα τουριστικά αξιοθέατα της πόλης. Έτσι, αναμένεται να επισκεφτούν την έκθεση περίπου 10.000 τουρίστες.

Τελετή εγκαινίων

Στις 21 Σεπτεμβρίου 2023 η έκθεση ανοίγει με μια επίσημη τελετή, με παρουσία 80 περίπου προσκεκλημένων. Ανάμεσά τους, υψηλόβαθμα στελέχη της Alpha Bank και της Alpha Bank Romania:

 • Βασίλειος Ράπανος, Πρόεδρος της Alpha Bank
 • Βασίλειος Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank
 • Mugur Isărescu, Διοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Ρουμανίας
 • Sergiu Oprescu, Γενικός Διευθυντής International Network του Ομίλου της Alpha Bank και Εκτελεστικός Πρόεδρος της Alpha Bank Romania

Στην τελετή εγκαινίων συμμετέχουν επίσης μέλη του ΔΣ της Alpha Bank Ρουμανίας, μέλη της ABG ExCom, η Πρέσβης της Ελλάδας στη Ρουμανία, καθώς και μεγάλοι πελάτες της Alpha Bank Ρουμανίας.

Η τελετή εγκαινίων έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των ΜΜΕ της Ρουμανίας, που της προσφέρουν εκτενή κάλυψη.

Οι συντελεστές της έκθεσης

 • Επιμέλεια - Συντονισμός - Μουσειολογικός σχεδιασμός: Δρ Δημητρα Τσαγκάρη, Επιμελήτρια της Νομισματικής Συλλογής Alpha Bank
 • Σχεδιασμός έκθεσης - Γραφιστικά: Σταμάτης Ζάννος

Εκπαιδευτικές δράσεις

Η έκθεση περιλαμβάνει συναρπαστικές διαδραστικές εκπαιδευτικές δράσεις για παιδιά. Πολλές από αυτές βασίζονται σε ψηφιακές εφαρμογές.

Η Εθνική Τράπεζα της Ρουμανίας εμπλέκεται ενεργά στην παροχή εκπαίδευσης για χρηματοοικονομικά θέματα και τον οικονομικό γραμματισμό, σε συνεργασία με το ρουμανικό Υπουργείο Παιδείας. Έτσι, αναμένεται ότι την έκθεση θα επισκεφτούν 7.000 μαθητές και μαθήτριες από σχολεία της Ρουμανίας.

Παράλληλα, η έκθεση φιλοξενεί ανοικτές εκπαιδευτικές δράσεις για το ευρύ κοινό της Ρουμανίας αλλά και τους τουρίστες που την επισκέπτονται.

Ο κατάλογος της έκθεσης

Την έκθεση συνοδεύει κατάλογος στην αγγλική και τη ρουμανική γλώσσα. Η έκδοση Two Sides of the Same Coin. Means of Transactions – Masterpieces of Art κυκλοφορεί σε επιμέλεια Δήμητρας Τσαγκάρη. Παρουσιάζει τα 100 νομίσματα της Νομισματικής Συλλογής της Alpha Bank που συμμετέχουν στην έκθεση. Επίσης, περιλαμβάνει προλογικά σημειώματα των κυρίων Βασίλειου Ψάλτη, Mugur Isărescu και Sergiu Oprescu, καθώς και σύντομη παρουσίαση της Νομισματικής Συλλογής.

Ξενάγηση για το Ελληνικό Σχολείο Βουκουρεστίου

Η Δρ Δήμητρα Τσαγκάρη υποδέχτηκε στην έκθεση 45 μαθητές και μαθήτριες και 12 εκπαιδευτικούς του Ελληνικού Σχολείου Βουκουρεστίου «Αθηνά» την 01.03. 2024.

Μέσα από μια ειδικά διαμορφωμένη ξενάγηση, παιδιά και εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να ανακαλύψουν την έκθεση, να δουν από κοντά τα 100 αρχαία νομίσματα και να ακούσουν αφηγήσεις για μυθικά και ιστορικά πρόσωπα.

Οι επισκέπτες και οι επισκέπτριες έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για θέματα που αφορούν την ιστορία του νομίσματος και τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό.

Περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση «Two Sides of the Same Coin. Means of Transactions – Masterpieces of Art» μπορείτε να διαβάσετε στο σχετικό Δελτίο Τύπου της Alpha Bank:

Δελτίο Τύπου

Η έκθεση «Two Sides of the Same Coin. Means of Transactions – Masterpieces of Art» διήρκεσε από 22.09.2023 έως 01.03.2024 και υποδέχθηκε συνολικά 7.107 επισκέπτες και επισκέπτριες, εκ των οποίων 3.122 ενήλικες και 3.985 παιδιά.

Ολοκληρώθηκε ο κύκλος της 1ης έκθεσης που διοργανώθηκε από τη Νομισματική Συλλογή της Alpha Bank στο εξωτερικό.