Μετάβαση στο κεντρικό περιεχόμενο
Αρχική / Εκθέσεις / Συμμετοχή στην έκθεση «Ιωάννης Καποδίστριας, ο Κερκυραίος πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδος»

Συμμετοχή στην έκθεση «Ιωάννης Καποδίστριας, ο Κερκυραίος πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδος»

Αφίσα της έκθεσης «Ιωάννης Καποδίστριας»
Αργυρός Φοίνικας Καποδίστρια, 1828
Χαρτονόμισμα 5 Φοίνικες του Καποδίστρια, 1 Ιουλίου 1831.
Νόμισμα 5 λεπτών, 1828
500 Δραχμές της Τράπεζας της Ελλάδος, 2 Φεβρουαρίου 1945
500 Δραχμές της Τράπεζας της Ελλάδος, 1 Φεβρουαρίου 1983
500 Δραχμές της Τράπεζας της Ελλάδος, 1 Φεβρουαρίου 1983
Εκθέματα από την έκθεση «Ιωάννης Καποδίστριας»
Εκθέματα από την έκθεση «Ιωάννης Καποδίστριας»
Εκθέματα από την έκθεση «Ιωάννης Καποδίστριας»

Η Νομισματική Συλλογή της Alpha Bank συμμετέχει στην έκθεση «Ιωάννης Καποδίστριας, ο Κερκυραίος πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδος» και δανείζει 7 αρχαία νομίσματα. Η έκθεση παρουσιάζει τη ζωή του σημαντικού Έλληνα πολιτικού μέσα από ψηφιακές αναπαραγωγές, έγγραφα, έντυπες εκδόσεις, εφημερίδες, κειμήλια, έργα τέχνης, νομίσματα και τραπεζογραμμάτια.

Η Νομισματική Συλλογή της Alpha Bank δανείζει στην έκθεση «Ιωάννης Καποδίστριας, ο Κερκυραίος πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδος» 7 αρχαία νομίσματα:

  • Αργυρός Φοίνικας Καποδίστρια, 1828. Στην εμπρόσθια όψη απεικονίζεται το μυθικό πουλί φοίνικας, που κάθεται πάνω σε φλόγες. Στην οπίσθια, αναγράφεται η αξία του νομίσματος μέσα σε στεφάνι από κλαδιά δάφνης και ελιάς.
  • Δύο νομίσματα των 5 λεπτών (χάλκινη υποδιαίρεση Φοίνικα Καποδίστρια), 1828. Στην εμπρόσθια όψη απεικονίζεται το μυθικό πουλί φοίνικας, που κάθεται πάνω σε φλόγες. Στην οπίσθια, αναγράφεται η αξία του νομίσματος μέσα σε στεφάνι από κλαδιά δάφνης και ελιάς.
  • Χαρτονόμισμα 5 Φοίνικες του Καποδίστρια, 1 Ιουλίου 1831.
  • 500 Δραχμές της Τράπεζας της Ελλάδος, 2 Φεβρουαρίου 1945. Στην εμπρόσθια όψη απεικονίζεται ο Ιωάννης Καποδίστριας.
  • 500 Δραχμές της Τράπεζας της Ελλάδος, 1 Φεβρουαρίου 1983. Στην εμπρόσθια όψη απεικονίζεται ο Ιωάννης Καποδίστριας και το μέγαρο Καποδίστρια στην Κέρκυρα.
  • 500 Δραχμές της Τράπεζας της Ελλάδος, 1 Φεβρουαρίου 1983. Στην οπίσθια όψη απεικονίζεται το παλαιό φρούριο της Κέρκυρας.

Η ζωή του σημαντικού Έλληνα πολιτικού

Η έκθεση αναφέρεται στη ζωή και το έργο του μεγάλου Έλληνα διπλωμάτη και πολιτικού, Ιωάννη Καποδίστρια. Ακολουθεί το αφήγημα της έκθεσης της Βουλής των Ελλήνων «Ιωάννης Καποδίστριας: Η πορεία του στον χρόνο». Η έκθεση εντάσσεται στις δράσεις για τη διετία 2018-2019, που υλοποιεί ο Δήμος Κέρκυρας που έχει την προεδρία του «Δικτύου Πόλεων Ι. Καποδίστριας».

Η ζωή του Καποδίστρια παρουσιάζεται μέσα από ψηφιακές αναπαραγωγές, έγγραφα, έντυπες εκδόσεις, εφημερίδες, κειμήλια, έργα τέχνης, νομίσματα και τραπεζογραμμάτια.

Συμμετοχές από άλλους φορείς

Στην έκθεση συμμετέχουν επίσης η Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων, το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, το Μουσείο Μπενάκη, το Μουσείο Καποδίστρια, η Μητρόπολη Κέρκυρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Κέρκυρας, η Αναγνωστική Εταιρεία Κέρκυρας, η Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών και η Φιλαρμονική Εταιρεία Κέρκυρας.