Μετάβαση στο κεντρικό περιεχόμενο
Αρχική / Εκθέσεις / Έκθεση «Ελληνική τέχνη από το 1950 έως σήμερα» - Λάρισα

Έκθεση «Ελληνική τέχνη από το 1950 έως σήμερα» - Λάρισα

Έκθεση «Η Συλλογή της Alpha Bank. Ελληνική τέχνη από το 1950 έως σήμερα» - Λάρισα
Έκθεση «Η Συλλογή της Alpha Bank. Ελληνική τέχνη από το 1950 έως σήμερα» - Λάρισα
Έκθεση «Η Συλλογή της Alpha Bank. Ελληνική τέχνη από το 1950 έως σήμερα» - Λάρισα
Έκθεση «Η Συλλογή της Alpha Bank. Ελληνική τέχνη από το 1950 έως σήμερα» - Λάρισα
Έκθεση «Η Συλλογή της Alpha Bank. Ελληνική τέχνη από το 1950 έως σήμερα» - Λάρισα

Η Συλλογή της Alpha Bank αφηγείται με τον δικό της τρόπο την ιστορία της νεοελληνικής τέχνης. Με την έκθεση «Η Συλλογή της Alpha Bank. Ελληνική τέχνη από το 1950 έως σήμερα» στη Λάρισα, παρουσιάζει τη στροφή στην μοντέρνα τέχνη και την αφαίρεση, χαρακτηριστικά κινήματα της μεταπολεμικής τέχνης στην Ελλάδα.

Μια έκθεση που περιοδεύει

Η έκθεση «Η Συλλογή της Alpha Bank. Ελληνική τέχνη από το 1950 έως σήμερα» παρουσιάζει μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά έργα της Συλλογής Έργων Τέχνης της Alpha Bank.

Η έκθεση στη Λάρισα συνεχίζει μια σειρά από περιοδεύουσες εκθέσεις που προηγήθηκαν σε πόλεις όπως η Ρόδος και το Ρέθυμνο. Ακολουθούν παρόμοιες εκθέσεις σε Θεσσαλονίκη και Ιωάννινα.

Με μια σύγχρονη ματιά

Η επιλογή των έργων της έκθεσης επικεντρώθηκε σε έργα που έχουν φιλοτεχνηθεί από το 1950 έως σήμερα. Στόχος είναι να παρουσιαστεί μια πιο σύγχρονη και μοντέρνα ματιά σχετικά με τη νεοελληνική τέχνη.

Επιλέχθηκαν ζωγραφικά έργα, γλυπτά, κατασκευές, σχέδια και χαρακτικά, που στοιχειοθετούν με σαφήνεια την εξέλιξη της νεοελληνικής τέχνης από τα μέσα του 20ου αιώνα.

Μια ξεχωριστή αφήγηση της νεοελληνικής τέχνης

Η Συλλογή Έργων Τέχνης της Alpha Bank συγκροτεί μια δική της αφήγηση για την ιστορία της νεοελληνικής τέχνης, με άξονα την οπτική επιλογής των έργων που την αποτελούν.

Σήμερα η Συλλογή αριθμεί 5.500 πίνακες, γλυπτά και χαρακτικά Ελλήνων καλλιτεχνών και αφηγείται με τον δικό της τρόπο την ιστορία της νεοελληνικής τέχνης. Οι ιδιομορφίες στη δομή και το περιεχόμενό της δίνουν τον δικό τους τόνο σε αυτήν την αφήγηση.

Οι ενότητες των έργων και οι καλλιτέχνες που υπερισχύουν δημιουργούν μια πλοκή που αντανακλά την ιδιοσυγκρασία της Συλλογής Έργων Τέχνης της Alpha Bank.

Από τη μεταπολεμική εποχή

Η έκθεση είναι διαρθρωμένη με βάση τις κατηγορίες των έργων που παρουσιάζονται. Ξεκινά χρονολογικά από την τέχνη της μεταπολεμικής εποχής που διαμόρφωσαν οι μεγάλες οικονομικές και κοινωνικές ανακατατάξεις αυτής της περιόδου.

Η αφετηρία γίνεται με τον Βλάση Κανιάρη, έναν από τους σημαντικότερους εισηγητές της διεθνούς πρωτοπορίας στην Ελλάδα. Η στροφή προς τη μοντέρνα τέχνη γίνεται ακόμα πιο έντονη με τον Γιάννη Γαΐτη και τον Νίκο Κεσσανλή. Οι 3 καλλιτέχνες κατόρθωσαν να αφομοιώσουν την αφαιρετική αντίληψη, ιδιαίτερα λόγω της παραμονής τους για αρκετά χρόνια σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Στη δεκαετία του 1960

Οι πολιτικοκοινωνικές ταραχές της δεκαετίας του 1960 στην Ελλάδα και σε παγκόσμιο επίπεδο, έσπρωξαν τους καλλιτέχνες προς την εννοιολογική τέχνη, την pop art και τον νέο ρεαλισμό. Ζωγράφοι που στράφηκαν σε αυτά τα κινήματα ήταν ο Δημήτρης Περδικίδης, ο Γιάννης Ψυχοπαίδης και ο Βασίλης Σπεράντζας. Έργα τους παρουσιάζονται στην έκθεση.

Κατασκευές και χαρακτική

Στον τομέα των κατασκευών, η έκθεση εστιάζει κυρίως σε έργα καλλιτεχνών που πειραματίστηκαν με νέα υλικά και μέσα, όπως του Γιάννη Μπουτέα.

Η ενότητα της χαρακτικής συμπυκνώνει την εξέλιξη αυτής της τεχνικής. Η χαρακτική στην Ελλάδα διαμορφώθηκε από μαθητές του εργαστηρίου του Γιάννη Κεφαλληνού, όπως ο Α. Τάσσος και η Βάσω Κατράκη. Ολοκληρώθηκε με χαράκτες που ξεπέρασαν τα αυστηρά όρια των κλασικών τεχνικών χάραξης.