Μετάβαση στο κεντρικό περιεχόμενο
Αρχική / Εκθέσεις / Έκθεση αφίσας «Αφιέρωμα στον Toulouse-Lautrec»

Έκθεση αφίσας «Αφιέρωμα στον Toulouse-Lautrec»

Εκθέματα «Αφιέρωμα στον Toulouse-Lautrec»
Εκθέματα «Αφιέρωμα στον Toulouse-Lautrec»

Η έκθεση «Το Νέο ‘Salon des Cent’. Διεθνής Έκθεση Αφίσας: Αφιέρωμα στον Toulouse-Lautrec» περιλαμβάνει τις αφίσες που δημιούργησαν κορυφαίοι γραφίστες από όλον τον κόσμο το 2001 για τα 100 χρόνια από τον θάνατο του Γάλλου καλλιτέχνη. Εμπλουτίζεται με αφίσες από τη συλλογή της Εθνικής Πινακοθήκης - Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου.

100 αφίσες για τον Toulouse-Lautrec

Η έκθεση τιμά τον Γάλλο καλλιτέχνη Henri de Toulouse-Lautrec. Παρουσιάζει τις αφίσες που είχαν φιλοτεχνήσει 100 γραφίστες τον χειμώνα του 2001 για την έκθεση «Le Nouveau Salon des Cent» στο Centre Pompidou στο Παρίσι. Η έκθεση εκείνη είχε πραγματοποιηθεί με την αφορμή των 100 ετών από τον θάνατο του καλλιτέχνη.

Οι διοργανωτές της είχαν ζητήσει από τους συμμετέχοντες να εντάξουν στις αφίσες τη φράση Le nouveau Salon des Cent. Exposition Internationale d’affiches. Hommage ou Ode à Toulouse Lautrec. (Το νέο Salon des Cent. Διεθνής έκθεση αφίσας. Αφιέρωμα ή Ωδή στον Toulouse Lautrec). Οι καλλιτέχνες είχαν απόλυτη ελευθερία στην επιλογή θεμάτων και την εκτέλεση.

Τα εκθέματα

Η έκθεση περιλαμβάνει:

  • 100 αφίσες που είχαν δημιουργήσει κορυφαίοι γραφίστες από όλον τον κόσμο για να τιμήσουν τον Henri de Toulouse-Lautrec το 2001.
  • 5 πρωτότυπες αφίσες του Henri de Toulouse-Lautrec και 1 του Pierre Bonnard από τη συλλογή της Εθνικής Πινακοθήκης - Μουσείο Αλέξανδρου Σούτζου.
  • 16 αφίσες που σχεδίασαν 16 Έλληνες δημιουργοί 16 χρόνια μετά, σύμφωνα με τις προδιαγραφές της έκθεσης του 2001.
  • Πορτρέτα του Toulouse-Lautrec που φιλοτέχνησαν σπουδαστές της Σχολής Βακαλό με διαφορετικές τεχνικές σε sketchbooks. Ήταν ένας ευφάνταστος ζωγραφικός πειραματισμός με τις υφές και τις αποχρώσεις των χαρτιών.

Εκδόσεις

Για τις ανάγκες της έκθεσης το περιοδικό GR Design είχε σχεδιάσει ειδική έκδοση-αφιέρωμα με διαφορετικά εξώφυλλα από τις αφίσες των καλλιτεχνών που συμμετείχαν.

Ομιλίες

Με αφορμή την έκθεση, έδωσε διάλεξη η Danièle Devynck, διευθύντρια του Μουσείου Toulouse Lautrec στο Αλμπί, την πόλη που γεννήθηκε ο καλλιτέχνης. Η διάλεξη είχε τίτλο «Toulouse-Lautrec affichiste» (Οι αφίσες του Toulouse Lautrec).

Δείτε τις φωτογραφίες της έκθεσης

Εκθέματα «Αφιέρωμα στον Toulouse-Lautrec» Ενεργοποίηση για Άνοιγμα Γκαλερί Φωτογραφιών
Εκθέματα «Αφιέρωμα στον Toulouse-Lautrec»
Εκθέματα «Αφιέρωμα στον Toulouse-Lautrec»
Εκθέματα «Αφιέρωμα στον Toulouse-Lautrec»