Μετάβαση στο κεντρικό περιεχόμενο
Αρχική / Εκθέσεις / Συμμετοχή στην έκθεση «Το Τάγμα και το Ανάκτορο Αρχαγγέλου Μιχαήλ και Αγίου Γεωργίου στην Κέρκυρα»

Συμμετοχή στην έκθεση «Το Τάγμα και το Ανάκτορο Αρχαγγέλου Μιχαήλ και Αγίου Γεωργίου στην Κέρκυρα»

Αργυρό νόμισμα 30 λεπτών Ιονικού Κράτους
Αργυρό νόμισμα 30 λεπτών Ιονικού Κράτους
Χάλκινο διώβολο του Ιονικού Κράτους
Χάλκινος οβολός Ιονικού Κράτους
Χάλκινος οβολός Ιονικού Κράτους

Η Νομισματική Συλλογή της Alpha Bank δανείζει 5 νομίσματα στην έκθεση «Το Τάγμα και το Ανάκτορο Αρχαγγέλου Μιχαήλ και Αγίου Γεωργίου στην Κέρκυρα». Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του εορτασμού της επετείου των 200 ετών από την ίδρυση του Τάγματος Αρχαγγέλου Μιχαήλ και Αγίου Γεωργίου, καθώς και την ανέγερση του ομώνυμου ανακτόρου στο νησί.

Η Νομισματική Συλλογή της Alpha Bank συμμετέχει στην έκθεση «Το Τάγμα και το Ανάκτορο Αρχαγγέλου Μιχαήλ και Αγίου Γεωργίου στην Κέρκυρα», με δανεισμό 5 νομισμάτων του Ιονικού Κράτους που κυκλοφορούσαν στα Επτάνησα, όταν βρίσκονταν υπό βρετανική κυριαρχία:

  • 2 χάλκινοι οβολοί και 1 χάλκινο διώβολο του Ιονικού Κράτους, με έτος έκδοσης το 1819. Στην εμπρόσθια όψη υπάρχει η επιγραφή BRITANNIA και παριστάνεται η προσωποποιημένη Βρετανία να κάθεται προς τα αριστερά επί σφαίρας. Φέρει τρίαινα και κλαδί ελιάς. Στην οπίσθια όψη, απεικονίζεται ο φτερωτός λέων του Αγίου Μάρκου, που βαδίζει προς τα αριστερά. Φέρει στο στόμα Ευαγγέλιο και 7 βέλη, ένα για κάθε νήσο.

  • 2 αργυρά νομίσματα των 30 λεπτών Ιονικού Κράτους, με έτος έκδοσης το 1851. Στην εμπρόσθια όψη, υπάρχει η επιγραφή BRITANNIA και η προσωποποιημένη Βρετανία που κάθεται προς τα δεξιά επί σφαίρας. Φέρει τρίαινα και κλαδί ελιάς. Στην οπίσθια όψη, υπάρχει η επιγραφή ΙΟΝΙΚΟΝ ΚΡΑΤΟΣ και η αξία του νομίσματος μέσα σε στέφανο ελιάς.

Το τάγμα και το ανάκτορο

Η έκθεση γίνεται στο πλαίσιο του εορτασμού της επετείου των 200 ετών από την ίδρυση του Τάγματος Αρχαγγέλου Μιχαήλ και Αγίου Γεωργίου, καθώς και την ανέγερση του ομώνυμου ανακτόρου στην Κέρκυρα.

Το Τάγμα συνδέθηκε άμεσα με την κοινωνία των Ιονίων πολιτών. Το ανάκτορο είναι σήμερα η έδρα του Μουσείου Ασιατικής Τέχνης. Δεσπόζει στο αστικό τοπίο της πόλης της Κέρκυρας και αποτελεί σημείο αναφοράς της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς.

Και τα 2 συνδέονται με την επτανησιακή ιστορία του 19ου αιώνα και το Ιονικό Κράτος. Επίσης, με την πολιτική και πολιτισμική ιστορία της Κέρκυρας.

Η ανώτατη βρετανική τιμή

Η απονομή τιμητικής διάκρισης από το Τάγμα των Αρχαγγέλου Μιχαήλ και Αγίου Γεωργίου είναι η ανώτατη βρετανική τιμή για προσφορά υπηρεσιών εκτός Ηνωμένου Βασιλείου. Το ρητό του Τάγματος είναι το λατινικό ‘‘Auspicium Melioris Aevi’’ δηλαδή «προοιωνίζεται καλύτερη εποχή».

Δίγλωσσος κατάλογος

Ένας δίγλωσσος κατάλογος κυκλοφόρησε στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα με την ευκαιρία της έκθεσης.