Μετάβαση στο κεντρικό περιεχόμενο
Αρχική / Εκθέσεις / Συμμετοχή στην έκθεση «Πύρρος Βασιλεύς Ηγήτωρ»

Συμμετοχή στην έκθεση «Πύρρος Βασιλεύς Ηγήτωρ»

Οι 2 όψεις του αργυρού στατήρα Πύρρου
Οι 2 όψεις του αργυρού τετράδραχμου Πύρρου Ηπείρου

Η Νομισματική Συλλογή της Alpha Bank δάνεισε 2 σπάνα αρχαία νομίσματά της στην έκθεση «Πύρρος Βασιλεύς Ηγήτωρ. Η Ήπειρος της Μεσογείου και της Οικουμένης». Στην έκθεση παρουσιάζεται όλη η ζωή του βασιλιά Πύρρου. Συνυπάρχουν εκθέματα από πολλά μουσεία.

Η Νομισματική Συλλογή δάνεισε στην έκθεση «Πύρρος Βασιλεύς Ηγήτωρ. Η Ήπειρος της Μεσογείου και της Οικουμένης»:

  1. Το αργυρό τετράδραχμο Πύρρου Ηπείρου, 295-272 π.Χ. Στην εμπρόσθια όψη του απεικονίζεται η κεφαλή του Δωδωναίου Δία. Στην οπίσθια όψη απεικονίζεται ο Δωδωναίος Δίας και η σύζυγός του, Διώνη.
  2. Τον αργυρό στατήρα Πύρρου, (279-274 π.Χ.). Στην εμπρόσθια όψη του απεικονίζεται η κεφαλή του Αχιλλέα, με τα χαρακτηριστικά του Πύρρου. Στην οπίσθια όψη η Θέτιδα, μητέρα του Αχιλλέα, μεταφέρει τα όπλα του γιου της πάνω σε έναν θαλάσσιο ίππο.

Εκθέματα από διάφορα μουσεία

Η έκθεση παρουσιάζει τη ζωή του βασιλιά Πύρρου, που ήταν πολύ ξεχωριστή προσωπικότητα. Συνυπάρχουν εκθέματα από το Μουσείο της Ακρόπολης, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Νομισματικό Μουσείο, τα Αρχαιολογικά Μουσεία Θεσσαλονίκης, Φλώρινας, Άργους Ορεστικού και Άρτας, καθώς και από Αρχαιολογικά Μουσεία της Ιταλίας, συγκεκριμένα της Νεάπολης, της Villa Giulia στη Ρώμη και του Ρηγίου στην Καλαβρία.

Δίγλωσσος κατάλογος

Με την ευκαιρία της έκθεσης κυκλοφόρησε κα ο ομότιτλος δίγλωσσος κατάλογος στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα.