Μετάβαση στο κεντρικό περιεχόμενο
Αρχική / Εκθέσεις / Έκθεση «Αθηναϊκές γλαύκες»

Έκθεση «Αθηναϊκές γλαύκες»

Εκθέματα «Αθηναϊκές γλαύκες»
Εκθέματα «Αθηναϊκές γλαύκες»
Εκθέματα «Αθηναϊκές γλαύκες»
Εκθέματα «Αθηναϊκές γλαύκες»

Η έκθεση «Αθηναϊκές γλαύκες» παρουσιάζει την ιστορία της αργυρής νομισματοκοπίας της αρχαίας Αθήνας. Η έκθεση αποτελεί αναφορά στο τετράδραχμο της πόλης των Αθηνών, τη γλαύκα, το πιο γνωστό νόμισμα της αρχαιότητας. Η νομισματική διαδρομή ξεκινά από τα πρώτα νομίσματα που κόπηκαν γύρω στα μέσα του 6ου αιώνα π.Χ. και φτάνει μέχρι το ευρώ. 

Η αθηναϊκή γλαύκα

Η έκθεση αποτελεί αναφορά στο πιο γνωστό νόμισμα της αρχαιότητας, το τετράδραχμο της πόλης των Αθηνών με την κεφαλή της θεάς Αθηνάς στην εμπρόσθια όψη και τη γλαύκα στην οπίσθια όψη. Το νόμισμα αυτό ξεπέρασε τα όρια της εκδότριας αρχής και χρησιμοποιούνταν ευρέως στις διεθνείς συναλλαγές για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η έκθεση διαρθρώνεται σε 5 χρονολογικές ενότητες:

  1. Τα πρώτα νομίσματα των Αθηνών, τα «Εραλδικά». Αυτή η ονομασία αποδίδεται στην ποικιλία εικονογραφικών τύπων. Στην έρευνα έχει επικρατήσει ο γερμανικός όρος «Wappenmünzen».
  2. Τα περίφημα αθηναϊκά τετράδραχμα, οι «αθηναϊκές γλαύκες». Το πλέον ισχυρό νόμισμα της εποχής που το ναυτικό της Α΄ Αθηναϊκής Συμμαχίας κυριαρχούσε στη Μεσόγειο. Παρουσιάζονται οι πρώτες εκδόσεις του τέλους του 6ου αιώνα π.Χ. και ακολουθούν οι εκδόσεις του χρυσού αιώνα του Περικλή.
  3. Τα «στεφανηφόρα» ή «τετράδραχμα νέας τεχνοτροπίας» του 2ου αιώνα π.Χ. Αυτά τα αθηναϊκά τετράδραχμα ακολούθησαν την τάση της εποχής. Στην οπίσθια όψη, όλη η παράσταση περικλείεται από στεφάνι ελιάς.
  4. Οι αθηναϊκές απομιμήσεις. Νομίσματα που κυκλοφόρησαν κυρίως κατά τον 4ο αιώνα π.Χ. από Πέρσες σατράπες και σε περιοχές μακρινές, όπως η Βακτρία, το σημερινό Αφγανιστάν, η Αίγυπτος, η Παλαιστίνη και η Φοινίκη.
  5. Τα νομίσματα της νεότερης Ελλάδας, έως και το κέρμα του 1 ευρώ, στα οποία επιβιώνουν στοιχεία της περίφημης γλαύκας.

Τα εκθέματα

Παρουσιάζονται 22 αρχαία νομίσματα, 6 νομίσματα του νέου ελληνικού κράτους και 1 φύλλο γραμματοσήμων των 20 λεπτών με την παράσταση της αθηναϊκής γλαύκας.

Τα εκθέματα ανήκουν στη Νομισματική Συλλογή της Alpha Bank.

Η επιστημονική ομάδα

Την επιμέλεια της έκθεσης ανέλαβε η Δρ Δήμητρα Τσαγκάρη, νομισματολόγος, επιμελήτρια της Νομισματικής Συλλογής της Alpha Bank.

Οι συντελεστές της έκθεσης

Την καλλιτεχνική επιμέλεια και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό της έκθεσης ανέλαβε ο Σταμάτης Ζάννος.

Ξεναγήσεις

Στην έκθεση πραγματοποιούνται οργανωμένες ξεναγήσεις για το ευρύ κοινό. Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την αργυρή νομισματοκοπία της αρχαίας Αθήνας και για το ιστορικό πλαίσιο που περιβάλλει τα εκθέματα.

Κατάλογος της έκθεσης

Ένας επιστημονικός κατάλογος με τίτλο Αθηναϊκές γλαύκες/Athenian Owls συνοδεύει την έκθεση. Τον επιμελήθηκε η Δρ Δήμητρα Τσαγκάρη. Η έκδοση κυκλοφορεί στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα και προσφέρει πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Μπορείτε να αγοράσετε την έκδοση Αθηναϊκές γλαύκες/Athenian Owls από το e-shop της Alpha Bank.